Levica za zdaj pripravljena vstopiti v Šarčevo vlado

Mesec: Interes za sodelovanje je na obeh straneh. Vsebinske pogovore bosta stranki nadaljevali.
Fotografija: Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica) bosta po današnjem prvem sestanku nadaljevala pogovore o morebitnem sodelovanju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica) bosta po današnjem prvem sestanku nadaljevala pogovore o morebitnem sodelovanju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Možnosti sodelovanja ostajajo, je po prvem pogovoru z drugouvrščenim Marjanom Šarcem (LMŠ) o morebitnem sodelovanju v levosredinski koaliciji sporočil koordinator Levice Luka Mesec. Povedal je, da sodelovanja v levosredinski vladi ne bodo pogojevali z ambicijami po funkcijah, temveč s programom, pri čemer ne vztrajajo več pri nekaterih svojih pomembnih zahtevah, denimo referendumu za izstop iz Nata, ki so »stvar pogovora«. 

Potem ko je Marjan Šarec prejšnji teden opravil pogovore s potencialnimi kandidati za vstop v koalicijo Dejanom Židanom (SD), Matejem Toninom (NSi), Karlom Erjavcem (Desus), Alenko Bratušek (Sab) in Mirom Cerarjem (SMC), se je danes prvič srečal z Levico. »Šlo je za prvi pogovor in dogovorili smo se, da vsebinske pogovore nadaljujemo,« je po srečanju povedal Šarec.

Marjan Šarec je opravil pogovore z Levico. FOTO: Leon Vidic/Delo
Marjan Šarec je opravil pogovore z Levico. FOTO: Leon Vidic/Delo


Koordinator Levice Luka Mesec je potrdil, da je interes za nadaljnje sodelovanje na obeh straneh. »Ključno sporočilo Levice je, da na pogajanja ne gremo z ambicijami po funkcijah, ministrskih sedežih in položajih. Za nas je najpomembneje, kaj bo pisalo v koalicijski pogodbi. Najprej se bomo pogovarjali o vsebini,« je povedal Mesec.

Levica se je v predvolilni kampanji dosledno zavzemala za načela, kot je preusmeritev sredstev za obrambo k zdravstvu, sociali in razvoju ter za referendum za izstop Slovenije iz Nata. Pri teh stališčih niso pripravljeni popuščati, so takrat dejali, medtem ko je danes Mesec poudaril, da sta ti dve programski točki »ena od točk pogovorov v nadaljevanju«.

Luka Mesec nadaljnjih pogovorov s Šarcem ne izključuje. FOTO Leon Vidic/Delo
Luka Mesec nadaljnjih pogovorov s Šarcem ne izključuje. FOTO Leon Vidic/Delo


Pri tem je še povedal: »Po odzivu drugih strank bomo videli, kako se do teh zahtev opredeliti. Od tega bo odvisen tip sodelovanja.« 

V Levici za zdaj ne izključujejo niti sodelovanja v levosredinski vladi niti manjšinske vlade. Če pa se bodo programska izhodišča drugih morebitnih koalicijskih partnerjev preveč razlikovala od zahtev Levice, se bodo odločili za opozicijo. Vztrajajo še, da se ne bodo pogovarjali s SDS in SNS, ne vidijo pa niti nobene možnosti, da bi bili v koaliciji z NSi.

Marjan Šarec za sestavo koalicije potrebuje najmanj 46 glasov, kar ob podpori poslancev SMC, SD, Desusa in Stranke Alenke Bratušek pomeni, da nujno potrebuje glasove Levice.

Šarčeva levosredinska vlada bi bila mogoče tudi, če bo Levica v opoziciji, vendar v tem primeru bi moral prepričati NSi. Ta mu ni odrekla podpore, vendar neuradno prevladujejo ocene, da NSi v koaliciji leve sredine ne bo. Matej Tonin naj bi Šarcu postavil previsoke pogoje. Napovedal je, da bi vstop v njegovo koalicijo preverili z glasovanjem v stranki, na katerem bi se verjetno zavzeli za sodelovanje v vladi relativnega zmagovalca Janeza Janše. 

Komentarji: