Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike

Iz Gibanja Svoboda so poslali njeno pojasnilo, v katerem navaja, da odstopa »zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov«.
Fotografija: »Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in spodbujala te ideale. Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo,« je sporočila Marta Kos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in spodbujala te ideale. Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo,« je sporočila Marta Kos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike. Iz Gibanja Svoboda so poslali njeno pojasnilo, v katerem navaja, da odstopa »zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov«.

V prihodnjih dneh bodo o novonastalem položaju razpravljali tudi organi stranke. Še naprej pa naj bi delovala kot podpredsednica Gibanja Svoboda, neuradno pa odstop ne vključuje nikakršne obljube po bodočih položajih – kar je že zaokrožilo v političnih kuloarjih –, kot bi bila na primer funkcija evropskega komisarja.

Marta Kos je bila doslej sicer edina, ki je nameravala kandidirati le s podpisi poslancev, a ji javnomnenjske raziskave doslej niso nakazovale možnosti za preboj v drugi krog. To naj bi bil sicer tudi ključni razlog za njeno in strankino odločitev, ki pa jo je še pred dvema mesecema ostro zanikala.

»Ali je kdo Rogliča ali Pogačarja še pred startom dirke vprašal, ali obstaja možnost, da od nje odstopita? Pred nami so gorske etape in kronometri, Elizej je še daleč. Z razpisom volitev se prva etapa šele začenja. Odstop od kandidature ne pride v poštev, saj so prav vsi razlogi, ki so me vodili v odločitev zanjo, še vedno tu: pa naj gre za zanos naprednega Gibanja Svoboda ali podporo z vseh koncev Slovenije. Ne bom lovila zaostanka, ampak predstavljala odgovore na ključna vprašanja prihodnosti. Rezultat bo odvisen od prepričljivosti odgovorov,« je možnost svojega odstopa sicer komentirala konec julija.

Gibanje Svoboda tako svojega kandidata na predsedniških volitvah ne bo imelo. Ali pa bodo podprli liberalno kandidatko Natašo Pirc Musar, ki ji tačas javnomnenjske raziskave ob desnem kandidatu Anžetu Logarju kažejo najbolje, pa še ni znano. »Za novico sem izvedela na poti po Primorski, kjer zbiramo podpise volivcev in volivk. Iz Gibanja Svoboda me ni kontaktiral še nihče,« se je odzvala Pirc Musarjeva, ki bo kandidirala le s podpisi volivcev.

Logar je potrebne podpise že zbral, čaka pa še na svet stranke SDS, ki bo podprl njegovo kandidaturo predvidoma v začetku septembra. Svojo odločitev pa naj bi v NSi sporočili sredi prihodnjega tedna, a vse bolj jasno se zdi, da svojega kandidata ne bodo imeli, saj se je podpora desnice že skoncentirala okoli Logarja.

SD se je odločila, da v prvem krogu ne bo podprla nikogar, med tem ko v Levici svoje odločitve še niso sprejeli.

 
 
 

Komentarji: