Brazilski predsednik znova pozitiven na testu

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Predsednik Jair Bolsonaro dela iz svoje rezidence, odkar so pri njem prvič potrdili okužbo z novim koronavirusom. Za covidom-19 je zbolelo tudi več brazilskih ministrov. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Jair Bolsonaro dela iz svoje rezidence, odkar so pri njem prvič potrdili okužbo z novim koronavirusom. Za covidom-19 je zbolelo tudi več brazilskih ministrov. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters



21.45 Ločene čakalnice na urgenci, več testiranj, pomoč domovom za starejše

Svet UKC Ljubljana se je danes seznanil tudi s pandemskim načrtom, ki so ga v največji slovenski bolnišnici pripravili za soočanje z novim valom koronavirusa. Za obvladovanje epidemije v primeru jesenskega povečanja števila obolelih med drugim iščejo dodatne prostore za ureditev ločenih čakalnic na urgenci, je danes pojasnil direktor UKC Janez Poklukar.

19.10 V svetu potrdili že več kot 15 milijonov okuženih z novim koronavirusom

Širjenje novega koronavirusa se je pospešilo, v svetu so namreč do danes po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins potrdili že več kot 15 milijonov okužb. Od tega so jih tretjino potrdili od konca junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V pandemiji covida-19 je svet konec junija, torej približno pol leta po izbruhu koronavirusa, presegel mejnik deset milijonov okužb. Do danes pa je to število naraslo na več kot 15 milijonov. Širjenje novega koronavirusa se je pospešilo predvsem v Amerikah ter nekaj drugih večjih državah, kot sta Indija in Južna Afrika.

18.20 Brazilski predsednik znova pozitiven na testu

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je bil znova pozitiven na testu za novi koronavirus, je danes sporočilo brazilsko ministrstvo za komuniciranje. To je najmanj tretjič, da je bil Bolsonaro pozitiven na testu za novi koronavirus, poročajo tuje tiskovne agencije.
Na ministrstvu so zatrdili, da se 65-letni predsednik dobro počuti. Po navedbah brazilskega CNN Bolsonaro nima zvišane telesne temperature, njegov krvni tlak pa je v mejah normalnega. Predsednik dela iz svoje rezidence, odkar so pri njem prvič potrdili okužbo z novim koronavirusom. Za covidom-19 je zbolelo tudi več brazilskih ministrov.

16.40 WHO svari pred zaskrbljujočimi trendi glede covida-19 na Balkanu

Na jugu Evrope in območju Balkana je opaziti zaskrbljujoč trend glede okužb z novim koronavirusom, je danes opozoril koordinator organizacije za nujno pomoč Michael Ryan. Ob tem priznava, da je najhujše žarišče še vedno v Amerikah, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.00 Pri maši mora biti razdalja od duhovnika do prvih sedežev po novem vsaj dva metra

Škofje so svoja navodila v cerkvah v času krepitve epidemije covida-19, ki so začela veljati v torek, dopolnili s priporočili inštituta za javno zdravje, ki je sicer dal soglasje k navodilom. Tako mora biti pri maši razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra. Preden se približa vernikom na manjšo razdaljo, pa si mora nadeti masko.

15.30 Na Hrvaškem več kot sto novih okužb s koronavirusom, dve smrtni žrtvi

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1279 testiranjih potrdili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 40 v vukovarsko-sremski županiji na vzhodu države, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Za covidom-19 sta v zadnjem dnevu umrli dve osebi. Kot je pojasnil minister, sta v bolnišnici v Osijeku od torka s covidom-19 umrla moška, stara 74 in 75 let. Na Hrvaškem je po Beroševih besedah trenutno 1127 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 143 ljudi, med njimi so jih devet priključili na ventilatorje.
 
15.15 Policija v mednarodni operaciji zasegla lažne teste za novi koronavirus

Policija je zasegla 17.000 lažnih testov za novi koronavirus, ki so jih odkrili v okviru racij proti nezakoniti hrani in pijači v več deset državah, so danes sporočili iz Interpola. V racijah so aretirali 407 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so med decembrom lani in junijem letos v 77 državah zasegli izdelke, ki niso bili v skladu s standardi, v vrednosti 40 milijonov dolarjev (34,5 milijona evrov).

14.00 V BiH rekordno število dnevnih novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 324 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 marca letos v tej državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH so potrdili 190 novih okužb, v Republiki Srbski pa 134. V Federaciji BiH so izvedli 1209 testov na okužbo, v Republiki Srbski 653. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v Sarajevu, 67. Zaradi covida-19 sta tam umrla dva bolnika. O še eni smrti poročajo iz Mostarja. Doslej je v BiH zaradi covida-19 po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa umrlo najmanj 264 bolnikov.

V Republiki Srbski je največje žarišče Banjaluka, kjer so nazadnje potrdili 20 novih okužb, skupno pa približno tisoč. Od torka tam niso potrdili nobene smrti zaradi covida-19. So pa v bolnišnici v Zvorniku na vzhodu BiH okužbo potrdili pri direktorju bolnišnice, dveh zdravnikih in šestih medicinskih sestrah.

V BiH je trenutno aktivnih več kot 4500 okužb. Od začetka epidemije so v BiH izvedli več kot 120.000 testov, okužbo pa potrdili pri več kot 9000 osebah. STA

14.00 Nekateri avstrijski ukrepi proti covidu-19 v neskladju z ustavo

Avstrijsko ustavno sodišče je presodilo, da nekateri ukrepi, ki jih je vlada sprejela za preprečitev širjenja novega koronavirusa, niso v skladu z avstrijsko ustavo. Ustavno sodišče je odločalo o pritožbi državljana na ukrep ministrstva za zdravje, v skladu s katerim so bili lahko ljudje na javnih krajih le sami ali v spremstvu članov gospodinjstva. Sodniki so ocenili, da je minister za zdravje Rudolf Anschober kršil zakonodajo, ker ukrep ni bil omejen na posamezna mesta, temveč je bil splošen. 

Sodišče je za neustavno razglasilo tudi odločitev vlade, da ob rahljanju ukrepov najprej odpre tehnične trgovine in vrtnarije, medtem ko so morale biti druge velike trgovine zaprte. Oba ukrepa, torej prepoved zbiranja na javnih krajih ter omejeno odprtje trgovin, sta bila odpravljena že konec aprila, ko se je število okuženih z novim koronavirusom v Avstriji znižalo.

V opoziciji menijo, da bi morali ljudem, ki so bili kaznovani na podlagi neustavnih ukrepov, vrniti denar. Ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler je v zvezi s tem dejala le, da morajo sodbo še preučiti. STA

13.00 Na Madžarskem 19 novih okužb 

Na Madžarskem je trenutno 487 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 19 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 76 bolnikov, od tega štirje na ventilatorjih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Skupno so na Madžarskem potrdili 4366 okužb z novim koronavirusom. Doslej so opravili 312.998 testov na okužbo. Največ okužb so doslej potrdili v Budimpešti, 2019.

Država je v sredo uvedla nove omejitve, da bi preprečili vnos okužb iz tujine. Tako kot Slovenija so države uvrstili na zeleni, rumeni in rdeči seznam, ki ga posodabljajo vsak teden. Prav tako so odpovedali množična praznovanja ob madžarskem prazniku 20. avgusta. Do 15. avgusta so sicer v državi prepovedana zbiranja več kot 500 oseb. STA

13.00 V Avstriji več kot sto odkritih okužb 

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ponovno zapisali trimestno številko novih okužb z novim koronavirusom. Kot so danes sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva, sta se s sars-cov-2 okužili 102 osebi. V državi je trenutno 1369 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 111 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 18 na intenzivnem zdravljenju. Doslej je v Avstriji zaradi covida-19 umrlo 711 bolnikov. Pozitiven test na okužbo so skupno potrdili pri 19.929 ljudeh. V Avstriji ponovno zaostrujejo ukrepe proti koronavirusu. Od petka bodo zaščitne maske ponovno obvezne v trgovinah ter poštah in bankah. STA

ZDA so izstopile iz WHO. FOTO: Aly Song/Reuters
ZDA so izstopile iz WHO. FOTO: Aly Song/Reuters


12.30 Pompeo: Dogovor med Kitajsko in WHO vodil v smrt ljudi

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je med obiskom v Londonu kritiziral ravnanje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v pandemiji novega koronavirusa in dejal, da je dogovor med WHO in Kitajsko vodil v smrt ljudi, danes poročajo britanski mediji.

Na torkovem zasebnem srečanju z britanskimi poslanci je menda Pompeo dejal, da je WHO postala politično telo, na njene odločitve pa vpliva dogovor med direktorjem WHO Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom in Pekingom, ki mu je pomagal, da je prišel na položaj. Pompeo je dejal, da je kitajska vlada kupila Tedrosa.

V WHO so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zavrnili »napade in neutemeljene obtožbe«. ZDA so v začetku meseca sporočile, da se umikajo iz WHO, češ da je organizacija pod nadzorom Kitajske. Tokrat je prvič, da je Washington šefa WHO neposredno obtožil, da ga je kupila Kitajska. STA

11.30 V Nemčiji eksperiment o širjenju virusa med obiskovalci koncertov

Nemški znanstveniki nameravajo 4000 obiskovalcev koncertov opremiti s pripomočki za sledenje in steklenicami fluorescentnega razkužila, da bi dobili bolj jasno sliko o tem, kako bi preprečili širjenje covida-19 na velikih koncertih v zaprtih prostorih. Koronavirusni eksperiment bodo izvedli 22. avgusta v Leipzigu, poroča britanski Guardian. Udeleženci, stari med 18 in 50 let, bodo na verižicah okoli vratu nosili sledilne naprave v velikosti škatlice vžigalic, ki v petsekundnih intervalih oddajajo signal in zbirajo podatke o gibanju in bližini drugih oseb v občinstvu.

Na prizorišču bodo morali tudi razkužiti roke s fluorescentnim razkužilom, ki je zasnovano tako, da ne nudi le zaščitnega sloja, ampak znanstvenikom omogoči tudi, da po koncertih pregledajo prizorišče z UV-lučmi in tako določijo površine, na katerih se najverjetneje prenaša virus. Hlapi iz naprave, ki ustvarja meglo, pa jim bodo pomagali vizualizirati možno širjenje koronavirusa prek aerosolov, kar bodo znanstveniki poskušali napovedati z računalniškimi modeli, ki jih bodo zasnovali pred dogodkom.

Vsak obiskovalec bo poleg razkužila dobil tudi obrazno masko z ventilom za izdih. Kot pravijo organizatorji eksperimenta, so ob vseh teh ukrepih možnosti, da nekdo dobi virus, izredno majhne, a hkrati opozarjajo, da ne morejo zagotoviti stoodstotne zaščite. Do sredine ponedeljka se je za eksperiment javilo 775 prostovoljcev. Pri eksperimentu bodo v koncertni dvorani v Leipzigu sodelovali v treh scenarijih. STA

10.25 V hrvaški Istri v zadnjih 24 urah potrdili 19 novih okužb

V istrski županiji na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 277 testov na novi koronavirus, 19 je bilo pozitivnih, je danes sporočil istrski štab civilne zaščite. Pojasnili so, da je 11 okuženih že bilo v samoizolaciji, tri osebe pa so bile v stiku z okuženimi. Tri okužbe naj bi bile uvožene iz tujine, pri dveh pa še ne poznajo vira.

10.20 Na Češkem več kot 5000 aktivnih okužb z novim koronavirusom

Na Češkem je trenutno 5046 aktivnih okužb z novim koronavirusom. To je prvič, da imajo več kot 5000 okuženih, potem ko so pred skoraj mesecem dni imeli rekordno število novih okužb na dnevni ravni, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje.

Na Češkem so do torka zvečer potrdili 212 novih okužb, skupno 14.324. V državi z 10,7 milijona prebivalci je zaradi covida-19 doslej umrlo 360 bolnikov. V bolnišnicah se sicer zdravi 148 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko več kot med zadnjim koncem tedna, a še vedno samo tretjina v primerjavi z aprilom, ko se je v čeških bolnišnicah zdravilo 446 bolnikov.

Trenutno zaznavajo ponovno rast okužb, posebno po pojavu žarišča okužbe v rudniku v regiji Moravska - Šlezija na severovzhodu države. Pristojne službe so v petek na tem območju ponovno uvedle ukrepe za zajezitev okužb. Med drugim so odredili obvezno uporabo zaščitnih mask, omejili odprtje restavracij ter uvedli nadzor nad čezmejnimi delavci. STA

10.10 Potrjenih kar 29 okužb

V torek so pri nas opravili 1150 testiranj in potrdili 29 primerov okužbe s koronavirusom, umrl je en bolnik. 

8.45 Na Japonskem za zdravljenje covida-19 odobrili steroid deksametazon

Japonsko zdravstveno ministrstvo je steroid deksametazon odobrilo za zdravljenje covida-19. Za to so se odločili, ko so britanski znanstveniki ugotovili, da bi lahko zdravljenje s tem steroidom bistveno znižalo smrtnost najhuje obolelih s covidom-19. Pred tem so že odobrili remdesivir. Med proizvajalci steroida je tudi japonsko farmacevtsko podjetje Nichi-Iko Pharmaceutical Co.

Britanski znanstveniki so sredi junija sporočili, da bi lahko zdravljenje z deksametazonom lahko bistveno znižalo smrtnost najhuje obolelih s covidom-19. V klinični študiji, ki jo je vodila ekipa z univerze v Oxfordu, je namreč zdravilo rešilo življenje tretjini tistih, ki so potrebovali ventilator. Med tistimi, ki so prejemali kisik, je zdravilo število smrti zmanjšalo za petino. STA

Poročanje, da v boju proti koronavirusu pomaga zdravilo deksametazon, so za Delo pred kratkim komentirali slovenski strokovnjaki, ki pa so zadržani glede uporabe. 

Po novem morajo v Melbournu maske nositi tudi na prostem. FOTO: William West/AFP
Po novem morajo v Melbournu maske nositi tudi na prostem. FOTO: William West/AFP


8.40 Trump pozval k nošnji mask

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je znan po tem, da ne nosi zaščitnih mask, je sonarodnjake včeraj le pozval, naj jih nosijo. Še več, poleg tega, da so učinkovite v boju proti pandemiji, po njegovem tudi izražajo ameriški patriotizem. 

8.30 Celjske mesnine letos zaradi epidemije z upadom poslovanja

Celjske mesnine so za letošnje leto načrtovale desetodstotno rast kazalnikov poslovanja, a se to najverjetneje ne bo zgodilo zaradi epidemije covida-19. Kot je ocenil direktor družbe Izidor Krivec, pričakujejo nekje od deset do 20 odstotkov manjšo realizacijo. Razmere so še precej negotove in je pravilna ocena tako rekoč nemogoča.

7.45 V ZDA več kot 68.000 novih okužb z novim koronavirusom

V ZDA so v zadnjem dnevu potrdili 68.524 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 961 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. V državi v zadnjem času zaznavajo porast okužb predvsem na jugu države, od Floride do Kalifornije. V Mehiki so potrdili še 915 smrtnih žrtev te bolezni, s čimer je skupno število preseglo 40.000. V Braziliji, ki je po ZDA druga najhuje prizadeta država v pandemiji, so v zadnjih 24 urah potrdili še 41.008 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer je skupno število okužb naraslo na 2.159.970. Umrlo je še 1367 bolnikov s covidom-19, skupaj 81.487, kažejo podatki brazilskega zdravstvenega ministrstva. STA

7.45 V Avstraliji potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom

V Avstraliji so danes potrdili 501 novo okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Večino novih okužb na dnevni ravni so potrdili v zvezni državi Viktorija. Nekaj novih okužb so potrdili tudi v sosednjem Novem Južnem Walesu. Avstralija je pred tem največ novih dnevnih okužb potrdila 28. marca, in sicer 459. Nato se je zdelo, da je državi uspelo zajeziti epidemijo, čemur je sledilo rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Nove rekordne številke dnevnih okužb so v deželi tam spodaj dobili skoraj štiri mesece po tistem, ko naj bi država dosegla vrh epidemije covida-19.

Ministrski predsednik Viktorije Daniel Andrews je danes sporočil, da so v zadnjih 24 urah v tej zvezni državi potrdili rekordnih 484 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 sta umrla dva bolnika. Največ novih okužb je v Melbournu. Drugo največje avstralsko mesto je sicer že skoraj dva tedna v karanteni. Ta naj bi trajala šest tednov. Pristojni ukrepe še zaostrujejo. Od polnoči dalje bo tako veljala tudi obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem. V Avstraliji s približno 25 milijoni prebivalci so doslej potrdili skoraj 13.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 128 bolnikov. STA

6.55 Vlada o učinkovitem črpanju evropskih sredstev 

Vlada se bo danes po napovedih sestala na delovnem posvetu na Brdu pri Kranju. Glavna tema pogovorov bo vprašanje, kako čim bolj učinkovito počrpati milijarde evrov, ki bodo Sloveniji na voljo v okviru ta teden dogovorjenega svežnja za okrevanje EU po koronski krizi. Ministri naj bi tako zagnali tudi pripravo nacionalnega programa za okrevanje.

Voditelji članic EU so v torek zjutraj po štirih dneh pogajalskega maratona v Bruslju dosegli kompromis o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki so ga označili za zgodovinskega.

Sveženj vključuje proračun Unije za obdobje 2021–2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in novi sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. To naj bi bil evropski Marshallov načrt za spopad s koronsko recesijo.
Slovenija lahko iz celotnega svežnja računa na 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Uresničila je vse bistvene pogajalske cilje in ostaja neto prejemnica evropskih sredstev tudi v obdobju 2021–2027, je v torek poudaril premier Janez Janša.

Je pa pri tem poudaril, da je imela Slovenija doslej kot država po uspešnih pogajanjih vselej težave pri črpanju sredstev EU. Velikokrat je namreč črpanje okrepila šele proti koncu sedemletnega obdobja, zatikalo se je predvsem pri večjih kohezijskih projektih. STA

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


6.50 Svet UKC Ljubljana o letošnjem poslovanju in pandemskem načrtu

Epidemija covida-19 je osrednji slovenski bolnišnici dodobra oklestila obseg izvajanja zdravstvenih storitev. Kolikšen bo celoten izpad programa, v zadnjih tednih v UKC Ljubljana še niso mogli napovedati, a kot je ocenil generalni direktor Janez Poklukar, ga na nekaterih področjih v letošnjem letu ne bo mogoče realizirati v celoti. Pri tem računa na razvoj novih zdravstvenih storitev, telemedicino in okrepljeno sodelovanje med vsemi nivoji zdravstva. V primerjavi z lanskim obdobjem je od januarja do aprila odpadlo približno 5000 operacij, 71.000 ambulantnih pregledov, tisoč preiskav magnetne resonance in okoli 1200 preiskav CT. Program sicer poskušajo nadoknaditi z dodatnimi ambulantami med konci tedna, a vse to predstavlja dodaten strošek za zavod. Poklukar zato opozarja, da bi bilo treba znova ovrednotiti cene zdravstvenih storitev.

Samo v marcu in aprilu je v ljubljanskem UKC odpadlo za skoraj 20 milijonov evrov delovnega programa. V maju, ko je bolnišnica ponovno začela delovati normalno, so opravili za 1,8 milijona evrov manj programa. Do konca maja pa so okoli 11,5 milijona evrov znašali stroški naročil zaradi epidemije covida-19. Zaradi epidemije je UKC Ljubljana v marcu in aprilu zaposlenim izplačal 14,6 milijona evrov dodatka za delo v tveganih razmerah in dodatka za nevarnost in posebne obremenitve. Strošek dodatkov je UKC že dobil v celoti povrnjen iz proračuna v maju. STA

Komentarji: