Odstopil predsednik sveta zavoda celjske bolnišnice Andrej Klasinc

Ministrstvo za zdravje bo ovadilo vodstvo celjske bolnišnice zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.
Fotografija: Postopek internega nadzora ni pokazal, da bi osebje celjske bolnišnice ravnalo narobe, a na ministrstvu za zdravje zdaj ugotavljajo, da je bila napaka storjena prav tu, saj sta imela pacienta na oblačilih identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Postopek internega nadzora ni pokazal, da bi osebje celjske bolnišnice ravnalo narobe, a na ministrstvu za zdravje zdaj ugotavljajo, da je bila napaka storjena prav tu, saj sta imela pacienta na oblačilih identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po burnem dogajanju zaradi zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje je po naših informacijah že včeraj odstopil predsednik sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje (SBC) Andrej Klasinc. Za zdaj se Klasinc na naše telefonske klice ne odziva.

Kdaj bo vlada odločala o njegovi razrešitvi, še ni znano, a po naših informacijah tega ni na dnevnem redu današnje dopisne seje. Prav tako na dnevnem redu naj ne bi bilo razrešitve še enega člana sveta zavoda SBC Primoža Stošickega. Po poročanju STA naj bi sicer namesto Klasinca vlada v svet zavoda SBC imenovala Mojco Kert in Tadeja Hata.

Zahteve ministrstva

Ministrstvo za zdravje je glede zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Od tam je oba pacienta v istem reševalnem vozilu v celjski urgentni center pripeljala reševalna služba ZD Sevnica.

Kot je pokazal izredni notranji nadzor v Trubarjevem domu, je bila reševalcema ZD Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno dokumentacijo, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. Dodali pa so, da »v oči bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca«.

image_alt
Ministrstvo sprožilo postopke za sistemski nadzor v SB in ZD Sevnica

Na ministrstvu za zdravje pišejo, da je bila nenavadna okoliščina morda celo ključna za razjasnitev izrednega dogodka, »da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta«.

Na ministrstvu bodo ukrepe proti celjski bolnišnici nadaljevali: »Zaradi vseh nenavadnih okoliščin in nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti proti vodstvu celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona.«

image_alt
Vodstvo celjske bolnišnice ostaja

Notranji nadzor v celjski bolnišnici, ki so ga predstavili ta teden, je sicer prst usmeril v reševalca ZD Sevnica, češ da se je zamenjava dokumentacije domnevno zgodila ob predaji stanovalcev v triažo in je bil pri pacient vpisan pod napačnim imenom. Notranji nadzor ZD Sevnica ni pokazal nobenih nepravilnosti, prav tako ne interni nadzor v DSO Loka pri Zidanem Mostu.

Zadevo še vedno preiskuje tudi policija.

Zaradi zamenjave pacientov je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan vodstvu bolnišnice takoj povedal, da pričakuje njihov odstop. Direktor Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vindišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so odstop ponudili, vendar svet zavoda ta teden njihovega odstopa ni izglasoval. Svet zavoda naj bi se na svoji redni seji sestal že prihodnji teden. Po novem v njem sedi Tomaž Subotič, saj je vlada takoj po neuspelem glasovanju glede odstopa vodstva razrešila Mitjo Pirmana, ki se je vzdržal pri glasovanju o odstopu Vindišarja. Njegov glas sicer ni bil odločilen, ker je eden od predstavnikov vlade v svetu zavoda na sejo zamujal.

image_alt
Vlada v svetu Splošne bolnišnice Celje zamenjala predstavnika ustanovitelja

Kaj se bo zgodilo prihodnji teden, ni znano. Predstavnik ZZZS v svetu zavoda Samo Fakin je že ta teden jasno povedal, da je treba počakati na rezultate zunanjega nadzora. Napovedane ovadbe ministrstva proti celjski bolnišnici ne vidi kot pomoč k razrešitvi problema: »Očitno gre za težnje za vsako ceno zamenjati vodstvo bolnišnice. Manjkajo predvsem predlogi za sistemske rešitve, da se to ne bi več zgodilo. Bog ve, koliko stanovalcev na dan pripeljejo iz domov za starejše občane v slovenske bolnišnice in se dokumentacije prav tako lahko zamenjajo. Nihče v tej zgodbi sploh še ni omenil pričanja administratorke. Skratka, preganja se domnevne krivce, ljudi, ki jim krivda sploh ni dokazana.«

Celjska bolnišnica: Pacient, ki je umrl, je bil zdravljen ustrezno

V Splošni bolnišnici Celje so se odzvali na napoved ministrstva, da bodo podali ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Zapisali so, da je izredni interni strokovni nadzor »nedvoumno pokazal, da je bil pacient, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno, skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni je bila tako kratkotrajna, da ni privedla do dokumentiranega zapleta. Pacient je bil ves čas klinično spremljan.«

image_alt
Vlada zamenjala svete zavodov v devetih bolnišnicah

V bolnišnici poudarjajo, da so dogodek sami takoj prijavili policiji, predali vse informacije in s policijo tudi aktivno sodelujejo in bodo tudi v prihodnje v primeru ovadbe ministrstva. Napovedali so, da bodo enako aktivno sodelovali z vsemi nadzorniki, ki bodo izvajali že napovedane eksterne upravne, zdravstvene, finančne in druge nadzore.

V bolnišnici so še dodali, da je vodstvo po pozivu ministra podalo odstopne izjave, o njih je odločal svet zavoda, ki tega ni potrdil: »Tako direktor kot strokovni direktor bolnišnice sta javno že večkrat povedala, da bosta v primeru, da bi eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice, s funkcije takoj odstopila sama.« Poudarili so, da podpirajo celovito preiskavo sistema obravnave pacientov z zmanjšano sposobnostjo komunikacije in njihovega prehajanja med ustanovami, ki jih obravnavajo.

Vodstvo je, kot navajajo v bolnišnici, odgovorno za vse, kar se zgodi v bolnišnici: »Hkrati poudarjamo, da naši zaposleni ne morejo in ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije, zato pričakujemo, da se do zaključka preiskave odločevalci izogibajo kriminalizaciji dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje.«

Preberite še:

Komentarji: