Miro Cerar: Izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let življenja in zanjo zastavil ime

Po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo je iz nje izstopil njen ustanovitelj in častni predsednik, po katerem je leta 2014 dobila ime.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Adem Altan/AFP
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Adem Altan/AFP

Miro Cerar izstopa iz stranke SMC, ki jo je pred šestimi leti ustanovil. Tedaj se je kot Stranka Mira Cerarja imenovala po njem, leto zatem se je na prvem kongresu preimenovala v Stranko modernega centra.

»Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime,« je povedal ob izstopu.



»SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč. SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava,« je dodal.



»Žal SMC ni več moja stranka. Prvič, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot. Drugič, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk. In tretjič, ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Pozivam poslanke in poslance, da začnejo misliti s svojo glavo. Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC – demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži –, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra. Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti.«


 

Šest let SMC


SMC je na državnozborskih volitvah leta 2014, na katerih je sodelovala, s 34,49 odstotka glasov prejela kar 36 poslanskih mandatov, Cerar je postal premier 12. slovenske vlade. Na zadnjih volitvah predlanskim je SMC osvojila le deset poslanskih mest.

Vodenje stranke je septembra lani kot edini kandidat prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Cerar je ostal njen častni predsednik.

9. februarja je iz SMC in z mesta podpredsednice te stranke odstopila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Že tedaj je bilo rečeno, da če se bo SMC podala v vlado s SDS oziroma z Janezom Janšo, v njej ne namerava sodelovati niti Cerar. V medijih so se sicer pojavile napovedi, da bi utegnil dobiti ponudbo za mesto predsednika državnega zbora.

Na to temo je v izjavi povedal: »Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi.

K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.«

Zdravko Počivalšek je v izjavi novinarjem pojasnil, da se je sestal s Cerarjem. Neuradno naj bi se srečala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi včeraj zvečer. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Zdravko Počivalšek je v izjavi novinarjem pojasnil, da se je sestal s Cerarjem. Neuradno naj bi se srečala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi včeraj zvečer. FOTO: Tomi Lombar/Delo



Dragan Matič: Pozivam, da ne izstopamo iz stranke posamično


Na napoved Cerarjevega izstopa iz SMC se je na facebooku odzval predsednik sveta SMC Dragan Matič. Člane stranke, ki ne podpirajo vstopa SMC v koalicijo Janeza Janše, je pozval, da »ne izstopamo iz stranke posamično«.



Preberite še:

Komentarji: