Nosilec liste Svobode porodničar Merlo, med kandidati tudi Marjan Šarec

Kandidat Gibanja Svoboda za evropskega komisarja je nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.
Fotografija: Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo

Člani in simpatizerji Gibanja Svoboda so se danes zbrali na prvem festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru, na katerem so po pričakovanjih oči uprte predvsem v javno predstavitev kandidatov stranke na evropskih volitvah. 

Robert Golob je na festival prišel zelo sproščen in pozdravljal simpatizerje. Festivala se udeležuje okrog tisoč članov Gibanja Svoboda, tam je tudi celoten vrh stranke z ministri in ostalimi veljaki. Festivalski družabni del bo trajal do poznih popoldanskih ur. Predsednik stranke Golob je na festivalu v družbi bivše generalne sekretarke Vesne Vuković. Ob mizi veljakov Svobode je prisoten tudi nove generalni sekretar Rok Marolt, ki je strankine posle prevzel včeraj.

Na festivalu ob začetku zaradi osebnih zadev ni bila prisotna predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je sicer večkrat zavrnila sodelovanje na listi za evropske volitve, interne meritve stranke pa naj bi kazale, da bi stranka z njo na čelu lahko dosegla celi tri evroposlanske mandate. Festivala se udeležuje tudi spremljevalka premierja Goloba Tina Gaber.

V stranki naj bi v zadnjih dneh opravili še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati. FOTO: Črt Piksi/Delo
V stranki naj bi v zadnjih dneh opravili še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati. FOTO: Črt Piksi/Delo

Osrednji del programa so nagovori, predstavitev liste za evropske volitve, ki je za zdaj sicer še neuradna, in predstavitev kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela, ki je prisoten na festivalu. Včeraj je potekal še peti krog evidentiranja kandidatov za evropskega poslanca. Po odstopu evropskega poslanca stranke Klemna Grošlja se je stranka znašla v težavah pri zapolnitvi celotne liste.

Tomaž Vesel in Robert Golob na festivalu Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Tomaž Vesel in Robert Golob na festivalu Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ob predstavitvi kandidatov za evropske volitve je Robert Golob povedal: »Danes se vsi sprašujemo, v kakšni Evropi želimo živeti. Evropski vrednoti sta dve – enotnost in stabilnost. Vsak od kandidatov ima pogum in znanje. Ta ekipa bo znova dvigovala ugled Slovenije v Bruslju in delala za interese Slovenije. Ključno je, da se udeležimo volitev. EU ne smemo prepustiti populistom, ne slovenskim ne drugim.« Golob je po poročanju STA poudaril, da ima Vesel za sabo pestro kariero, ki temelji na znanju. Ob tem je poudaril, da je neizmerno ponosen na dosežke Gibanja Svoboda.

Tomaž Vesel se je zahvalil za ponujeno priložnost in dejal: »Premier Robert Golob je velik in pomemben igralec v EU. Zrel sem za to, da dam vse, kar znam, za dobro Slovenije, ne za svoje privilegije.«

Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo

Podpredsednik Svobode Matej Arčon je v svojem uvodnem nagovoru povedal: »Geslo današnjega festivala je, da smo veseli, vse poteka v znamenje veselja.« S tem je ves čas aludiral na komisarskega kandidata Vesela. Drugi podpredsednik Klemen Boštjančič pa je dejal: »Slovenske politike, ne leve ne desne, nisem maral. V politiko želimo pripeljati nove standarde. Precej drugačni smo od drugih ministrov strank v koaliciji.«

Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo

Pred predstavitvijo liste so na prizorišču festivala zaokrožila preostala imena, ki naj bi zapolnila listo Svobode. Gre za obrambnega ministra Marjana Šarca, sicer predsednika v Svobodi utopljene stranke LMŠ. Kandidat bo tudi državni sekretar za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, ki se je tudi omenjal kot kandidat za evropskega komisarja.

Zadnja manjkajoča je Janja Sluga, bivša članica SMC. Nosilec liste naj bi postal postojnski zdravnik Aleksander Merlo, ki naj bi dosegal najboljše rejtinge med vsemi kandidati. 

image_alt
Trgovanje s komisarskim mestom

Jasno je že, da bo med kandidati aktualna evropska poslanka Irena Joveva

Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi festival Svobode. FOTO: Črt Piksi/Delo

V stranki naj bi v zadnjih dneh opravili še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati, a pri tem dobili več košaric, poroča STA. H kandidaturi so že prej nagovarjali Urško Klakočar Zupančič, a je ta že večkrat zatrdila, da je na listi ne bo. Prav tako naj bi v Svobodi snubili nekdanjo podpredsednico stranke Marto Kos, ki je ponudbo zavrnila, ob tem pa za Televizijo Slovenija potrdila, da so ji v stranki v zameno za kandidaturo ponujali položaj evropske komisarke. 

V največji vladni stranki želijo sicer na festivalu, za katerega se nadejajo, da bo postal vsakoletni tradicionalni dogodek stranke, na »sproščen, zabaven, duhovit in družaben način« predstaviti dosedanje delo stranke in njene cilje v prihodnosti, je pred današnjim dogodkom povedal poslovni direktor stranke Peter Majerle. Med nalogami, ki jih čakajo, je med drugim naštel prihajajoče junijske evropske volitve, morebitne posvetovalne referendume in prihodnje delo vlade Roberta Goloba, še poroča STA.

Preberite še:

Komentarji: