Janša: Ne glejte anket, te niso tu zato, da merijo javno mnenje

Janez Janša nagovoril delegate na kongresu koalicijskega partnerja. Koga vse ne bo? Kaj pravi Počivalšek o povezovanju z levico?
Fotografija: Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff
Odpri galerijo
Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff

SMC je danes na kongresu v Celju sprejemala programske in operativne usmeritve za delo v prihodnjem obdobju. Prvak stranke Zdravko Počivalšek pa je dobil mandat za dogovor o združitvi z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) Alojza Kovšce ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami in listami na volitvah. Združitveni kongres z GAS bo do konca leta, ko bodo dobili tudi novo ime. »Postali smo korektor za ravnotežje in dokazali, da kot lahko kot liberalni center povezujemo in sodelujemo,« je najprej povedal generalni sekretar stranke Miha Rebolj.

»Ko se nek narod oziroma skupnost bori za suverenost, se seveda plača tudi cena. Tudi vaša stranka jo je plačala,« pa je nato zbrane najprej nagovoril premier Janez Janša in izpostavil, da so se na Počivalška zvrstili brutalni napadi. A da verjame, da se je splačalo plačati to ceno. Po njegovem se je namreč pokazalo, da je možno v tem neprijaznem okolju postati suverena stranka, kar po njegovo pomeni, da sam odločaš o tem, kako boš oblikoval zastopstvo ali mandat, ki so ti ga dali volivci. Da o tem ne odločajo ne mediji ne razni strici iz ozadja, niti ne druge stranke. Zato jim je čestital in navedel, da ima njihov program močno podporo. »Ne glejte anket, te niso tu zato, da merijo javno mnenje, pač pa ga ustvarjajo,« jim je na srce položil še Janša in na koncu dodal, da so za kongres izbrali dober prostor, saj so imeli pred dvema desetletjema tudi oni tu kongres, po katerem so na volitvah slavili.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff
SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff
Nagovore so imeli tudi Kovšca, podpredsednik NSi Janez Ciglar Kralj, vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel, celjski župan Bojan Šrot, državni sekretar Jelko Kacin in predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, šef Celjskih mesnin Izidor Krivec in predsednik SLS Marjan Podobnik.

Pred zaprtjem kongresa za javnost je sledil še nagovor Počivalška, ki je izpostavil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovi oceni na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. »Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili,« je dejal in v nadaljevanju izpostavil, da bodo prihodnje leto volivcem ponudili izbiro politične sile usmerjene naprej. Ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak samo naprej. Zato semu zdi ključno predvsem povezovanje in združevanje.Na prejšnjem kongresu SMC, na katerem je Počivalšek septembra 2019 prevzel vodenje stranke iz rok Mira Cerarja, je bil tudi tedanji premier Marjan Šarec. Danes je bil tudi sam v Celju, a se Počivalškovemu vabilu, naj se jim znova pridruži na kongresu, ni odzval. Ker ne hodi na sedmine? »Enkrat sem že bil na kongresu SMC, pa se ni dobro končalo. Torej ni nobene potrebe hoditi danes, saj smo usmerjeni v prihodnost,« pravi Šarec. Svojo odsotnost sta opravičila tudi prvaka Desusa in SAB.Na kongresu na primer prav tako ni bilo ene od ustanovnih članic SMC, nekdanje pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič, ki je odstopila zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Kozlovičeva ne plačuje več članarine stranke in je na kongres ni bilo, ker je prav članarina pogoj za udeležbo.

Počivalšek je v intervjuju za Delo zavrnil ocene, da gre pravzaprav za sedmino stranke. »Ne vem, zakaj govorite o sedmini! Vse, kar delamo, delamo za to, da na volitvah pridemo v parlament. Igra se tekma, kot sem že izjavil, zdaj smo v drugi četrtini drugega polčasa. Tekma se bo igrala 90 minut in še malo dlje zaradi sodnikovega podaljška, na njej pa bomo dosegli ugoden rezultat,« je komentiral.

Kolegi, ki so stali ob Zdravku Počivalšku ob prevzemanju vodenja SMC, so se poslovili. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kolegi, ki so stali ob Zdravku Počivalšku ob prevzemanju vodenja SMC, so se poslovili. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Predsednik SMC in gospodarski minister Počivalšek bo torej od delegatov kongresa danes predvidoma prejel mandat za združitev SMC z zunajparlamentarno stranko GAS v liberalno-gospodarsko usmerjeno stranko. Do konca leta bo združitveni kongres.

Neuradno naj bi se o povezovanju pred volitvami pogovoarjali tudi že s Celjsko županovo listo Šrota in nekaterimi drugimi na lokalnem nivoju ter stranko Zeleni Slovenije. V SMC so odprti tudi za pogovore o sodelovanju v projektu Povežimo Slovenijo. Vse pogovore o sodelovanju in povezovanju sicer vodijo s ciljem oblikovanja skupne liste za parlamentarne volitve.

Na kongresu bodo sprejeli tudi manifest stranke in programska izhodišča, ki bodo temelj volilnega programa.

V programskih izhodiščih za tokratni kongres »Slovenija 2030« so v SMC sicer nanizali šest izhodišč, in sicer zeleni in digitali prehod gospodarstva, družbe in države, nadaljevanje debirokratizacije, razvoj za vse regije, učinkovitejše izvajanje stanovanjske politike in celovite demografske politike. Njihov cilj pa je tudi boljše izkoriščanje strateških potencialov Slovenije - zaradi geostrateške lege bi se po njihovo lahko razvili v logistično platformo za srednjo Evropo, bolje pa bi morali tudi izkoristiti slovenski les in možnost pridelave in predelave konoplje za medicinske namene.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff
Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna.  FOTO: Uroš Hocevar/Kolektiff

Preberite še:

Komentarji: