Na območju Mute iz ogrožene hiše izselili eno družino

Škodo bodo na območju vuzeniške občine začeli ocenjevati šele v prihodnjih dneh, bo pa ta po prvih podatkih in ocenah zagotovo večja, kot jo je povzročilo katastrofalno poplavljanje reke Drave novembra 2012.
Fotografija: Neurje v Vuzenici. FOTO: PGD Vuzenica 
Odpri galerijo
Neurje v Vuzenici. FOTO: PGD Vuzenica 

Slovenijo je včeraj zajelo silovito neurje, ki je povzročilo precej škode. Višina te sicer še ni znana. Zaradi zemeljskih plazov so še vedno zaprte nekatere lokalne ceste. Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so sporočili, da se je ob 19.47 na lokalno cesto v naselju Golek v občini Krško vsul zemeljski plaz. Za odstranitev zemljine in s tem prevoznost ceste je poskrbelo podjetje Kostak Krško.

Na območju občin Muta in Vuzenica, ki ju je sobotno neurje z močnim nalivom najbolj prizadelo, danes nadaljujejo z odpravljanjem posledic, v prihodnjih dneh pa bodo začeli tudi ocenjevati škodo. V Vuzenici sta meteorna voda in blato zalila obnovljene prostore vrtca. Na območju Mute pa so morali iz ogrožene hiše izseliti eno družino. Po poročanju portala Neurje.si je po neuradnih podatkih nad območjem občine Muta v dveh urah padlo pred 100 milimetrov padavin.V Vuzenici so v četrtek zaključili delno prenovo vrtca, med drugim so uredili talno ogrevanje in prenovili talne površine, v soboto pa je vse prostore vrtca zalila meteorna voda z muljem, je za STA povedal vuzeniški župan Franjo Golob. Zaposlene v vrtcu so že v soboto začele odpravljati posledice, s čiščenjem danes nadaljujejo, varstvo za otroke pa bodo glede na pogovore z vodstvom šole v ponedeljek in torek uredili v prostorih bližnje šole, je dodal župan.


Najhuje v okolici Mute in Vuzenice


Škodo bodo na območju vuzeniške občine začeli ocenjevati šele v prihodnjih dneh, bo pa ta po prvih podatkih in ocenah zagotovo večja, kot jo je povzročilo katastrofalno poplavljanje reke Drave novembra 2012, je ocenil župan. Tokratna ujma je namreč zalila večje število hiš, poškodovano je bilo širše območje občine, veliko je škode na cestni infrastrukturi, sprožilo se je več plazov. Na terenu so tako tudi danes ekipe gasilcev, predstavniki civilne zaščite, delavci gradbenih podjetij in prostovoljci, ki odpravljajo posledice ujme, ki je najbolj prizadela območje centra in vzhodnega dela Vuzenice ter območje Sv. Vida. Po podatkih centra za obveščanje so meteorne vode na območju Vuzenice ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov.

Glavna cesta proti Sv. Vidu je danes po podatkih župana delno že odprta, še vedno pa je zaprta koroška železniška proga, saj je zasulo tudi železniške tire na območju vuzeniške občine.

Neurje v Vuzenici. FOTO: PGD Vuzenica 
Neurje v Vuzenici. FOTO: PGD Vuzenica 


Ujma je prizadela tudi območje sosednje Občine Muta. Kot je za STA povedal župan občine Mirko Vošner, so bila najbolj prizadeta območja Sv. Primoža in od tam pas do Spodnje Mute. Zalilo je več hiš, od tega so tri bolj ogrožene, iz ene od teh se je morala družina izseliti, je povedal župan. Veliko je škode tudi na cestni infrastrukturi in vodotokih. Tako kot v Vuzenici so tudi na Muti aktivirali štab civilne zaščite, z ocenjevanjem škode pa bodo začeli v prihodnjih dneh. Že takoj pa se bodo po županovih besedah začeli dogovarjati s koncesionarjem glede nujnih posegov na hudournikih.


Ujete potnike že rešili


Potniki, ki so v soboto popoldne zaradi več plazov ostali ujeti na cesti Črna na Koroškem-Šoštanj in so kasneje prenočili v Črni, so že prišli do svojih vozil in so že na poti proti svojim ciljem, je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Pristojni cesto čistijo in je po besedah županje delno že prevozna. Tokratno neurje s silovitim nalivom je na območju Črne na Koroškem sprožilo več plazov, tudi večjih, predvsem na območju Javorja. In velika sreča je, da ni zasulo katero od vozil na cesti Črna-Šoštanj, je poudarila Lesjakova.

Po podatkih županje je med plazovi ostalo ujetih šest oseb, med njimi dva tujca, po podatkih centra za obveščanje pa naj bi ostalo ujetih sedem oseb. Na pomoč so jim priskočili gasilci, vsi pa so prenočili v Črni in so lahko pot po podatkih županje nadaljevali danes zjutraj.

Silovit naliv je sicer na območju Javorja zalil eno turistično kmetijo, kjer so pri odpravljanju posledic pomagali tudi nastanjeni turisti, je še povedala črnjanska županja, ki je bila ostra do države. Ta bo po njenih besedah morala več narediti na vodotokih in se drugače lotiti urejanja hudournikov, ki so glavni povzročitelji plazov ob neurjih. Sobotno neurje je na območju Črne spremljala tudi močna toča.

Posledice poplav v Vuzenici. FOTO: Veronika Rudolf Oka/Neurje.si
Posledice poplav v Vuzenici. FOTO: Veronika Rudolf Oka/Neurje.si


Tudi v železniškem prometu je prišlo do precejšnjih težav. Nekaj minut po 20. uri so s Slovenskih železnic sporočili, da je bil na progi med postajama Brestanica in Blanca promet zaradi poplave prekinjen. Okrog 22. ure je nato stekel po enem tiru, zato je prihajalo do zamud. V naselju Blanca je v podvozu zaradi meteorne vode sicer obstalo osebno vozilo, ki so ga gasilci s tehničnim posegom potegnili iz vode.

Še vedno je kot omenjeno zaradi plazu med postajama Vuhred in Vuzenica zaprta koroška proga. Glavna cesta Celje - Krško je bila včeraj zaprta pri Rimskih Toplicah zaradi poplavljenega vozišča. V popoldanskem času je močno deževje z vetrom in ponekod tudi točo zajelo širša območja Postojne, Novega mesta, Ljubljane in nekaterih drugih krajev v osrednji Sloveniji. 

Na Corsu so zabeležili tudi nekaj udarov strel, med drugim v objekte. O močnejši nevihti so poročali tudi iz zaledja Kopra oz. z območja Kraškega roba. Na pomoč pri sanaciji posledic neurij so prihiteli gasilci iz 75 prostovoljnih gasilskih društev, poklicni gasilci iz sedmih enot ter delavci cestnih in komunalnih služb, so povedali na URSZR.

V Javorju je zalilo spodnjo etažo stanovanjskega objekta, na cesto Črna - Šentvid pa se je sprožilo osem zemeljskih plazov. Med njimi je na cesti ostalo ujetih sedem oseb s tremi osebnimi vozili in motorist. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem. Zaradi neprevozne ceste so osebe začasno nastanili v centru Črne na Koroškem. Ob 22.18 je v Lokrovcu v celjski občini zaradi udara strele zagorelo na strehi gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Lokrovec-Dobrova so pogasili en kvadratni meter strehe, ki je tlel, so sporočili z URSZR. Gasilci po vsej državi so imeli sicer ogromno dela s poplavljenimi kletmi in naraščanjem hudournikov. 

Kljub opozorilom so včeraj nekateri vozniki zaradi toče zavetje znova poiskali v predorih in pod nadvozi. Nekaj časa je bil zaradi nespametnih voznikov tako zaprt predor Kastelec. Na Resslovi cesti med Bazovico in Sežano pa je strela zadela italijanskega kolesarja, ki je še vedno v kritičnem stanju.


Posledice poplav v Vuzenici. FOTO: Veronika Rudolf Oka/Neurje.si
Posledice poplav v Vuzenici. FOTO: Veronika Rudolf Oka/Neurje.si


Vreme se še ne bo ustalilo


Danes in jutri bo vreme sicer spremenljivo oblačno s sončnimi obdobji. Zlasti popoldne in zvečer bodo nastajale plohe in nevihte, so sporočili meteorologi z Agencije RS za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Jutri se vreme še ne bo ustalilo. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte. Na Primorskem bo več sonca, pihala bo šibka burja. Jutranje temperature bodo od 14 do 19, ob morju okoli 21, najvišje dnevne od 22 do 27, na Primorskem okoli 30 stopinj.

Preberite še:

Komentarji: