»To vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je izgubilo volitve«

Stavkajoči delavci RTV Slovenija so na novinarski konferenci predstavili stavkovne aktivnosti.
Fotografija: Novinarji RTV Slovenija so danes začeli opozorilno stavko. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Novinarji RTV Slovenija so danes začeli opozorilno stavko. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Novinarji RTV Slovenija so danes začeli opozorilno stavko. Novinarji in ustvarjalci kljub temu delajo program, vendar pa je ta namenjen predvsem stavkovnim zahtevam, izpostavljanju pomena RTV Slovenija in avtonomnega novinarstva. Če sporazum o reševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, bodo zahtevali odstop vodstva RTV. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v celoti:

Z besedami »danes stavkamo za neodvisno RTV Slovenija,« je televizijski voditelj Saša Kranjc pričel novinarsko konferenco stavkajočih, »danes stavkamo za kulturnejši svet,« ga je dopolnila radijska novinarka Tatjana Pirc. Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinkovič pa je opozorila, da so novinarji tarče sovražnega govora in diskreditacij. Njene navedbe so bile takoj potrjene, saj so nasprotniki stavke z glasnim kričanjem poskušali preglasiti njen govor. 

»Naša glavna zahteva je depolitizacija javne RTV,« je pojasnila Milinkovičeva in opozorila na številne grožnje novinarjem. »Zahtevamo, da se upoštevajo profesionalni in etični standardi,« je poudarila. »Če se na RTV krši svoboda govora, potem te svobode ni nikjer v državi,« je dejala. 

Nekdanji voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič ml. je opozoril, da so »pred volitvami RTV prevzeli ljudje, ki so televizijo spremenili v propagandni stroj. Pokazali so, da televizije ne razumejo, to vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je volitve izgubilo,« je poudaril in dodal, da je skrajni čas, da televizijo spet prevzamejo ljudje, ki jo razumejo in znajo delati. 

image_alt
Marcel Štefančič bo oddajo namesto na televiziji vodil v gledališču

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je zagotovila, da sindikat novinarjev podpira stavko in stoji za zahtevami stavkajočih. Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek je poudarila, da se je treba skupaj zavzeti proti razgradnji javnega medija, ki ne sme postati »nizkotno politično trobilo«. »Nujna je depolitizacija servisa, ki lahko služi le interesom javnosti, ne pa strankarskim interesom,« je bila jasna. Lesjak Tuškova meni, da današnja opozorilna stavka ni konec, temveč kvečjemu začetek boja. Opozarja, da bodo morali stavkajoči zdržati številne napade in pritiske.

»Večina novinarjev še ni videla urednika«

Ana Jurc iz uredništva MMC je opozorila, da sta v uredništvu »resno ogroženi novinarska in uredniška avtonomija«. V. d. urednika, ki je bil na to mesto imenovan pred državnozborskimi volitvami, svojega dela skoraj ne opravlja oziroma ga opravlja selektivno, z uredniškimi intervencijami na določene politične teme. Večina novinarjev MMC ga ni videla še niti enkrat v živo,« je stanje opisala ena izmed zaposlenih na MMC.

Marcel Štefančič ml. je opozoril na neprofesionalnost vodstva televizije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marcel Štefančič ml. je opozoril na neprofesionalnost vodstva televizije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednica aktiva novinarjev informativnega programa RTVS Marta Razboršek je poudarila, da je gledanost informativnega programa »katastrofalno upadla«. Priznava, da so bile težave že prej, a »tako hudo, kot je zdaj, še ni bilo«. Slovenija je prvič na lestvici novinarske svobode padla pod Hrvaško, je opozorila in pozvala proti političnemu vplivu na RTV Slovenija. 

Urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin je stavkajočim izrekel solidarnost in poudaril pomen javne RTV Slovenija. »Imate dolžnost, da čuvate ta zaklad obveščanja javnosti,« je dejal. Voditelj oddaje Globus Adrijan Bakič​ je pojasnil, da RTV Slovenija »zaradi nepremišljenih odločitev vodstva« že štiri mesece ne ponuja poglobljenih prispevkov o svetovnem dogajanju. 

image_alt
Jadranka Rebernik in Jože Možina bi morala izgubiti službo

Aleš Kocjan z Radia Slovenija je v imenu aktiva novinarjev je opozoril na politično podrejanje javne RTV, na katero novinarji nimajo vpliva. »V časih, ko sta ogroženi medijska svoboda in novinarska avtonomija, se je treba neprofesionalnim uredniškim odločitvam upreti,« je pojasnil. Njegov kolega, radijski voditelj Andrej Karoli je poudaril, da je RTV Slovenija javni zavod posebnega pomena, in zagotovil solidarnost. 

Renata Zamida, nekdanja direktorica Javne agencije za knjigo, ki jo je razrešila odhajajoča vlada, je opozorila, da je RTV postala »vse, kar ne bi smela biti«. »Javni mediji so javno dobro,« je poudarila in se zavzela proti »servilnim karikaturam na vodilnih mestih«. Novinarka Rajka Pupovac je pojasnila, da so razmere na RTV nevzdržne. 

image_alt
Vlada razrešila direktorico Javne agencije za knjigo

Nekdanji zaposleni na RTV Jani Luštrek je dejal, da se je vlada zmotila in da nikdar ne bodo postali njeno trobilo. Novinar Miha Žibret pa je pojasnil, da je žalosten in jezen, če Urad vlade za komuniciranje predpisuje, kaj morajo novinarji početi. Dolgoletni sodelavec RTV Slovenija in časopisa Delo Tone Hočevar je nasprotno vesel, da se toliko novinarjev upira pritiskom. ​Robert Waltl iz Mini teatra pa je pojasnil, da mora biti javna televizija televizija za vse, služiti mora državljanom, ne trenutni oblasti. »S podporo novinarjem na RTV Slovenija nadaljujemo boj za demokratizacijo družbe,« je zagotovil. 

Stavka FOTO: Voranc Vogel/Delo
Stavka FOTO: Voranc Vogel/Delo

Odnosi med novinarji in drugimi delavci ter vodstvom RTV so se zaostrili po tem, ko novi generalni direktor Andrej Grah Whatmough ni prisluhnil opozorilom, da njegov programsko-produkcijski program ni uresničljiv in bi pomenil osiromašenje programa TV Slovenije. Izvedene so bile tudi številne kadrovske menjave, med drugim je bila odstavljena direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak.

O njenem ponovnem imenovanju za direktorico TV Slovenija so programski svetniki odločali prav danes, saj se je kot edina kandidatka prijavila na že ponovljeni javni razpis. Svetniki soglasja niso dali, poroča STA. Da bi bilo to podano, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov 29-članskega programskega sveta, a se jih je tako odločilo le osem.

image_alt
Programski svet bi nekatere oddaje vrnil na TV SLO 2, Gorščakova brez soglasja

Združenje novinarjev in publicistov meni, da je stavka na RTVS nepotrebna

V Združenju novinarjev in publicistov so se oglasili z mnenjem, da je današnja stavka dela zaposlenih na RTVS nepotrebna. Kot neupravičene vidijo tudi zahteve po odstopu vodstva, saj da je bilo izvoljeno v skladu z zakonom in vsemi predpisanimi zakonitimi postopki. Stavkajoči medtem branijo svoje pridobljene privilegije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodstvo RTVS ima po mnenju združenja zakonit in legitimen mandat, prav tako pa ni naredilo nič takega, s čimer bi omejevalo novinarsko avtonomijo. Nekatere izpeljane spremembe so bile nujne za večjo pluralnost RTVS in njeno profesionalnost, menijo po poročanju STA.

Preberite še:

Komentarji: