Nasedlo ladjo bi lahko kmalu splavili

Močan veter ni bil glavni razlog za nesrečo tovorne ladje Ever Given.
Fotografija: Na prehod prekopa, ki ga blokira ladja Ever Given, čaka več kot 300 ladij. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na prehod prekopa, ki ga blokira ladja Ever Given, čaka več kot 300 ladij. FOTO: Reuters

Upravljavci Sueškega prekopa so sporočili, da močan veter ni bil glavni razlog, da je tovorna ladja Ever Given v torek nasedla v Sueškem prekopu in ga zablokirala. 

»Močan veter in vremenski dejavniki niso bili glavni razlog, da je ladja nasedla. Lahko bi šlo tudi za tehnično ali človeško napako,« je na novinarski konferenci povedal vodja egiptovskega organa, ki upravlja prekop, Osama Rabie.
Na vprašanje, kdaj bi lahko ladjo znova splavili, je odgovoril, da je možno danes ali jutri, odvisno od odzivnosti ladje na plimovanje. 

image_alt
Zaprti Suez je logistična mora


Predstavil je tudi delo štirinajstih vlačilcev in bagrov, da bi osvobodili premec in vijake ladje. Včeraj pozno zvečer so se vijaki lahko znova zavrteli, a ne s polno hitrostjo. Zaradi plimovanja so se kasneje znova ustavili. Povedal je, da so začeli nato znova z bagri odstranjevati zemljino. Zagotovil je, da blokada ni povzročila niti škode niti onesnaženja.

Dodal je, da na prehod prekopa, ki povezuje Rdeče in Sredozemsko morje, čaka več kot 300 ladij. Portal, specializiran za novice o pomorstvu, Lloyd's List ocenjuje, da blokada zadržuje blago v vrednosti 9,6 milijarde ameriških dolarjev na dan.

Pomoč pri splavitvi nasedle ladje so ponudile tudi Združene države Amerike. Če jim danes ladje ne bo uspelo splaviti, bodo znova poskusili jutri s pomočjo še večih vlačilcev.

 

Preberite še:

Komentarji: