Novemu šefu protokola ni treba prav veliko znati

Na zakonsko najkrajši mogoči javni razpis za funkcijo vodje državnega protokola se je odzvalo deset kandidatov
Objavljeno
11. julij 2018 06.57
Posodobljeno
11. julij 2018 14.23
Ksenija Benedetti, šefinja državnega protokola, odhaja s funkcije 1. oktobra. FOTO: Jure Eržen/delo
Tradicija političnega kadrovanja se očitno nadaljuje, ne glede na to, kdo vodi vlado, levi ali desni. Dolgoletna vodja protokola države je bila pred 18 leti namreč na to funkcijo v času vlade Andreja Bajuka imenovana brez izkušenj. Tudi v razpisu za njenega naslednika izkušnje s področja protokola niso potrebne. Pa tudi sicer so v razpisu določeni presenetljivo minimalni pogoji. Zato prevladuje ocena, da je služba namenjena točno določeni osebi.

Iz razpisnih pogojev za šefa protokola vlade je razvidno, da je za to službo potrebna le osnovna raven znanja tujega jezika.


Pristojna komisija po naših informacijah še ni odprla prispelih kandidatur, zato je uradno znano le to, koliko zainteresiranih kandidatov se je na razpis odzvalo. Neuradno pa je že zaokrožilo, da naj bi bilo to mesto namenjeno Tanji Subotić Levanič, ki je trenutno Cerarjeva svetovalka »za integrirane komunikacije«. Njena aktualna služba je vezana na mandat Mira Cerarja, zato ne bi čudilo, da bi si želela poiskati novo zaposlitev. Da naj bi ji bila neformalno že zagotovljena funkcija vodenja državnega protokola, pa Subotić Levaničeva zanika, še več, pravi, da se na razpis sploh ni prijavila.
 

Kakšne so zahteve razpisa


Za razpis, rok za prijavo nanj je bil le osem dni, se je iztekel 4. julija in je bil določen v okviru minimalnega zakonskega roka trajanja. Nanj se je vseeno prijavilo deset kandidatov, nekaj od njih je po naših informacijah že zdaj zaposlenih v državnem protokolu, če bi bil rok prijave daljši, bi bil odziv na razpis, ki je bil objavljen na spletni strani ministrstva za javno upravo in zavoda za zaposlovanje, najverjetneje večji.

Tako kot le osemdnevni rok za prijavo se zdijo minimalne tudi zahteve: med drugim je namreč v pogojih, ki jih mora kandidat izpolnjevati, zapisana le osnovna raven znanja tujega jezika, je pa treba  imeti izkušnje s področja protokola, vsaj sedem let delovnih izkušenj, visokošolsko izobrazbo ter seveda znati slovensko.

3807 evrov bruto znaša osnovna plača tega delovnega mesta

 

Imenovanje v pristojnosti vlade


Kdaj bodo opravili izbor med prijavljenimi kandidati, še ni znano, saj posebna natečajna komisija še ni določila datuma seje. »Skladno z zakonom o javnih uslužbencih in standardi strokovne usposobljenosti, ki veljajo za uradnike na položajih v državni upravi, bo izbirni postopek potekal v več korakih. Komisija bo najprej preverila izpolnjevanje formalnih pogojev prijavljenih, nato pa preverila primernost kandidata na temelju omenjenih standardov. Ko bo komisija presodila njihovo strokovno usposobljenost, bo predložila predlagatelju (generalni sekretarki vlade Lilijani Kozlovič, članici SMC, op. p.) seznam primernih kandidatov. Samo imenovanje pa bo v nadaljevanju v pristojnosti vlade,« pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Ksenija Benedetti se s funkcije poslavlja 1. oktobra. Svojega prestopa iz portoroškega Avditorija v vladne sobane pred 18 leti pa se je pred dnevi v pogovoru za Sobotno prilogo spominjala takole. »Ko sem sprejela povabilo, sem se znašla v zame popolnoma novem svetu. Preden sem vstopila v to pisarno, sem si izborila en teden prostosti med enim in drugim delodajalcem. Odpeljala sem se v neki manjši avtokamp v Istri, se obložila s knjigami in vladnim sklepom o določitvi protokolarnih pravil ter preštudirala razpoložljivo gradivo,« je povedala.