Novi mufti: Islamska skupnost v Sloveniji na zavidljivi ravni

V islamski skupnosti je zaposlen od leta 2003, kjer je sprva delal kot tajnik, kasneje kot generalni tajnik in nazadnje kot muftijev namestnik.
Fotografija: Osnovno šolo je obiskoval na Jesenicah, srednjo teološko šolo pa je zaključil v Zagrebu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Osnovno šolo je obiskoval na Jesenicah, srednjo teološko šolo pa je zaključil v Zagrebu. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana so danes potekale volitve za predsednika Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji. Novi mufti je postal Nevzet Porić. Na tem mestu bo nasledil Nedžada Grabusa, ki se s 30. junijem poslavlja s položaja. Porić je bil za petletno mandatno obdobje imenovan soglasno, so sporočili iz skupnosti.

Grabus, ki je položaj muftija prevzel leta 2006, je v nagovoru zbranim na volitvam izpostavil, da je Islamska skupnost v Sloveniji danes na zavidljivi ravni tako arhitekturno kot organizacijsko. Izrazil je pričakovanje, da bo skupnost nadaljevala z različnimi projekti in da se bo vsebinsko dopolnjevala. Porića je označil kot odgovornega, predanega in vztrajnega sodelavca.

image_alt
Mufti, graditelj ljubljanske džamije


Porić se je zahvalil za izkazano podporo in poudaril, da se zaveda odgovornosti kot vodje skupnosti v prihodnjem obdobju. Navzoče je seznanil z načrti in smernicami vodenja Islamske skupnosti v Sloveniji. Kot je dejal, bodo posebno pozornost namenili verskim in izobraževalnim aktivnostim, finančno-administrativnemu področju, delu z imami in člani islamske skupnosti, realizaciji odprtih infrastrukturnih projektov, nadaljevanju dobrih odnosov s Katoliško cerkvijo in drugimi cerkvami in verskimi skupnostmi, reševanju odprtih vprašanj z državo ter nadaljevanju pozitivnega trenda vključevanja in prispevanja k odprtosti in raznolikosti slovenske družbe.

Porić je bil rojen leta 1977 v Bihaću. Osnovno šolo je obiskoval na Jesenicah, srednjo teološko šolo pa je zaključil v Zagrebu. Študiral je na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu, kjer je tudi magistriral. V islamski skupnosti je zaposlen od leta 2003, kjer je sprva delal kot tajnik, kasneje kot generalni tajnik in nazadnje kot muftijev namestnik.

Preberite še:

Komentarji: