Novi predsednik SD danes s poslanci in premierom

Socialni demokrati: Na današnjem sestanku z Matjažem Hanom ne bo dela poslanske skupine. Njen vodja Jani Prednik ponudil odstop.
Fotografija: Na kritike Janija Prednika, da bo Matjaž Han nadaljeval prakse, ki so jih privedle v sedanji položaj, je ta odgovoril, da se je sam prvič potegoval za kakšno funkcijo v stranki. Da pa so bili nekateri tudi v dosedanji ekipi njeni podpredsedniki. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Na kritike Janija Prednika, da bo Matjaž Han nadaljeval prakse, ki so jih privedle v sedanji položaj, je ta odgovoril, da se je sam prvič potegoval za kakšno funkcijo v stranki. Da pa so bili nekateri tudi v dosedanji ekipi njeni podpredsedniki. FOTO: Matej Družnik

Tudi po prespani noči se strasti po izvedenem volilnem kongresu pri Socialnih demokratih še niso pomirile.

image_alt
Vsi glavoboli Matjaža Hana

Matjaž Han, novi predsednik SD, je včeraj tako ugotavljal, na kakšen način bodo zaključili prekinjeni kongres – končati morajo namreč volitve članov predsedstva in nadzornega odbora –, danes pa je nameraval razčiščevati odnose s »svojimi« poslanci in predsednikom vlade Robertom Golobom. Ne gre pozabiti tudi na finančne težave stranke ...

A vsaj napetosti med Matjažem Hanom in poslansko skupino, ki njegove izvolitve v večini ni podprla, bodo še nekaj časa v zraku, saj se po naših informacijah skoraj polovica poslancev današnjega srečanja zaradi obveznosti oziroma odsotnosti ne bo udeležila.

Njegov predsedniški protikandidat Jani Prednik, ki se je izrekel proti njemu, je kar z dopusta že naredil prvo potezo in svojim poslanskim kolegom ponudil odstop s funkcije vodje poslanske skupine. To nam je potrdil tudi sam in navedel, da se mu je zdela takšna poteza edina higienična, glede na slišane kritike na njegov račun na kongresu. Poslanci so mu soglasno odgovorili, da potrebe po zamenjavi ni. Prednik tako ostaja vodja poslanske skupine.

Kaj bo sledilo na relaciji poslanske skupine do predsednika stranke in koalicije, ni znano, a glede na slišano na kongresu je jasno, da Socialni demokrati od svojih najvišjih predstavnikov pričakujejo, da bodo v koaliciji bolj upoštevani – kot primer je bil posebej izpostavljen tudi zakon o udeležbi delavcev pri dobičku in opcijskem nagrajevanju, ki so ga napisali prav na Hanovem ministrstvu in ga Gibanje Svoboda blokira že več mesecev. »Pogovarjala se bova o sodelovanju, verjemite mi, tukaj izkušnje imam,« je zatrdil novi predsednik Socialnih demokratov, ki se bo v tej funkciji danes sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Pričakovati je, da bosta govorila tudi o tem, kdo izmed Socialnih demokratov bo zasedal podpredsedniško mesto v vladi. Han je javno povedal, da se mu odpoveduje, da pa na njem vidi dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon oziroma ministrico za pravosodje Andrejo Katič, kar je v stranki vzbudilo kar nekaj začudenja. Večina je namreč pričakovala, da bo funkcijo obdržala Fajonova. »O tem se še nismo pogovarjali,« nam je odgovorila Katičeva in napovedala, da se bodo danes sestali prvič po kongresu.

Fajonovo pa Han vidi na listi za evropske volitve, ki jih bodo Socialni demokrati oddelali skromno, saj stranko ob skupaj 1,8 milijona evrov obveznosti (posojila, zapadle in nezapadle obveznosti ter sodno prisojene in priznane obveznosti) čaka za še kar 813.000 evrov neporavnanih zapadlih računov (tako je stanje zapadlih na dan 5. april). Te obveznosti so večinoma nastale iz obnove novih prostorov na Nazorjevi in vile na Levstikovi ter lahko odnesejo velik del premoženja stranke.

Prodajni postopek vile se sicer končuje, stranka naj bi imela na mizi tudi že zavezujoče ponudbe za prodajo nepremičnine, a Han pravi, da jih še ni videl.

Preberite še:

Komentarji: