Slovenija in ZDA podpisali izjavo o varnosti omrežij 5G

»Verjamem, da bodo današnji pogovori okrepili gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA,« je po srečanju z Janezom Janšo povedal Mike Pompeo.
Fotografija: Državnega sekretarja ZDA Michaela Pompea je na letališču Jožeta Pučnika pričakal slovenski zunanji minister Anže Logar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Državnega sekretarja ZDA Michaela Pompea je na letališču Jožeta Pučnika pričakal slovenski zunanji minister Anže Logar. FOTO: Matej Družnik/Delo

V Sloveniji je v okviru srednjeevropske turneje na obisku ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Program njegovega obiska na Bledu zajema sestanke s premierom Janezom Janšo, slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in predsednikom Borutom Pahorjem.

V ospredju je že realiziran podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G, uperjene predvsem proti kitajskemu Huaweiu.






 

Pompeo verjame, da bodo pogovori okrepili gospodarsko sodelovanje med državama


Mike Pompeo se je najprej zahvalil za možnost gostovanja v »tem lepem kraju« in ob tej priložnosti predal pozdrave Melanie Trump. Pogovore o strateškem partnerstvu med državama je označil za konstruktivne, po njegovem mnenju razlike med svobodnim in nesvobodnim svetom še nikoli niso bile tako jasne, kot so zdaj. Cilj podpisane izjave o varnosti omrežij 5G je po njegovem mnenju v preprečevanju delovanja ponudnikom, ki jim ne gre zaupati. 

Proti grožnji avtoritarnosti je treba sodelovati, za poglavitno grožnjo pa je označil kitajsko komunistično partijo in njen cilj nadzora nad ljudmi in informacijami.

Izpostavil je tudi pogovore o dvostranskem gospodarskem sodelovanju, trgovini in investicijah. Verjame, da bosta državi okrepili gospodarsko sodelovanje in da bosta ekonomiji obeh držav iz pandemije izšli še močnejši. Ob tem ni pozabil povedati, da je »grozljiva pandemija« prišla iz Wuhana, iz Kitajske.



V okviru pogovorov o gospodarstvu so govorili tudi o »ogromnem potencialu jedrske tehnologije prihodnje generacije« pri omogočanju čiste, zanesljive in diverzificirane energije, ki bo omogočila politično neodvisnost in ekonomsko rast Slovenije ter celotne regije.

Poudaril je, da ZDA cenijo slovensko podporo Pobudi treh morij. Nazadnje je pohvalil tudi slovensko »zgledno odločitev« o dvigu sredstev, namenjenih vojski v okviru Nata, za skoraj milijardo.

Pompeo z ženo Susan. FOTO: Matej Družnik/Delo
Pompeo z ženo Susan. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Janša vidi ZDA kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti s »kompleksno grožnjo«


Janša je po novinarski konferenci povedal, da sta s Pompeom med drugim govorila o izkušnjah glede boja proti novemu koronavirusu in razmerah v svetu. Obe državi si delita številne poglede na mednarodna vprašanja, vključno s pogledom na Zahodni Balkan, je povedal. Izrazil je solidarnost z ZDA, ki so najbolj prizadeta država s covidom-19 na svetu.



Glede podpisa izjave o varnosti omrežij 5G je menil, da bo povečal našo državno varnost. »Če smo se v času hladne vojne bali jedrskega spopada in uničenja velikega dela planeta, danes obstaja še bolj kompleksna grožnja hibdridnega napada oziroma kombinirane uporabe kibernetskega in biološkega orožja, elektromagnetnih udarov in uporabe klasičnih armad.

​Ozaveščenost ljudi o tej nevarnosti je na Zahodu zelo nizka. ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti s to kompleksno grožnjo. Slovenija je tu pripravljena prispevati tudi svoje napore,« je povedal premier, ki je svoj nastop končal z željo, naj Bog živi v stoletjih skovano prijateljstvo med slovenskim in ameriškim narodom.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Za uvod srečanje z Logarjem


Pompeo se je z Logarjem pred srečanjem z Janšo in Pahorjem že sestal. Izrazila sta prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji.

Poudarila sta tudi pomen zavezništva v Natu, »ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov«. Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v Pobudi treh morij, so sporočili z MZZ.


 

V ospredju izjava o varnosti v omrežjih 5G


V ospredju Pompeovega obiska, prvega tovrstnega po obisku Madeleine Albright leta 1997, je predvsem podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G, sicer pa je bil obisk namenjen tudi kot priložnost za krepitev dvostranskih odnosov na vseh področjih, od političnih do gospodarskih in kulturnih. Pričakovati je bilo tudi pogovore o morebitnem novem bloku nuklearke v Krškem ter o položaju na Zahodnem Balkanu.

Slovenska politika je nekatere ameriške kritike vzela resno. Vlada Janeza Janše ni prva, ki je mandat začela z ambicijo po izboljšanju odnosov z ZDA. Tudi prejšnja, pod vodstvom Marjana Šarca, si je to postavila za zunanjepolitično prioriteto.

Pompeo je k nam prišel v časih, ko ameriška podjetja postajajo vse bolj pomembni investitorji v Sloveniji, zlasti v strateških sektorjih, kot so banke in informacijsko-komunikacijske tehnologije. Na drugi strani slovenskih naložb v ZDA skoraj ni, naš izvoz v ZDA pa se je zadnja leta sicer vseskozi krepil, a se je prva gospodarska sila sveta lani uvrstila šele na 21. mesto med našimi zunanjetrgovinskimi partnericami.
 

Kam se postaviti?


Morda spet stojimo na nevarni točki zgodovine, je ob Pompeovem obisku zapisala Delova komentatorka in dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar, in vsaka posamezna država se bo spet morala odločiti, kam se bo postavila. Američani upravičeno opozarjajo na nevarnosti tehnološke, energetske in druge odvisnosti od avtoritativnih držav, ki s sredstvi razvitih demokratičnih zatirajo dele svojih družb in širijo svoj vpliv v svetu. A Trump z grobim odnosom do nekaterih tradicionalnih zaveznic ogroža skupni nastop. 

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo




FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Preberite še:

Komentarji: