Od danes na voljo nadgrajena aplikacija

Nadgrajena verzija med drugim omogoča čezmejno izmenjavo ključev, vnos datuma začetka simptomov in še vmesno oranžno stopnjo za manjše tveganje.
Fotografija: Aplikacija #Ostanizdrav FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Aplikacija #Ostanizdrav FOTO: Voranc Vogel/Delo

Z današnjim dnem je začela delovati nadgrajena aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je ministrstvo za javno upravo lansko poletje uvedlo kot enega od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo dosedanjo aplikacijo na mobilnih telefonih treba posodobiti, ta pa bo omogočala vrsto novih možnosti.

Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki se trenutno tudi sam zdravi zaradi okužbe s koronavirusom, je aplikacija še kako koristna, čeprav se je tudi v njegovem primeru izkazalo, da sama po sebi okužbe ne preprečuje.

Sicer pa nadgrajena verzija med drugim omogoča čezmejno izmenjavo ključev, vnos datuma začetka simptomov, za razliko od originalne nemške različice pa so na novo uvedli še vmesno oranžno stopnjo za manjše tveganje. Marsikdo je bil namreč po Koritnikovih besedah doslej zbegan, saj je zelena barva doslej označevala tudi to stanje.Hkrati so aplikaciji dodali povezavo na vodič v znakovnem jeziku za gluhe in naglušne ter omogočili bolj pogosto posodabljanje stanja, ki bo odslej potekalo šestkrat v 24 urah in ne več zgolj enkrat na dan kot doslej. Na novo sta dodani še povezavi na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni ter na obrazec za pridobitev TAN kode.

»Epidemiologi včasih pri pozitivnih PCR testih ne zmorejo pravočasno poklicati in ponuditi kode, pri hitrih testih pa te možnosti sploh ni, zato jo je odslej mogoče dobiti tudi preko bližnjice, ki nas pripelje na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če je pozitiven test že v bazi nalezljivih bolezni, lahko uporabnik po vnosu podatkov pridobi kodo preko SMS sporočil,« je pojasnil državni sekretar Peter Geršak.

Čezmejna izmenjava ključev bo po njegovih besedah omogočila uporabo aplikacije tudi v tujini, ne da bi morali za to v svoje telefone naložiti tudi aplikacijo države, v kateri se nahajamo. Po novem je vzpostavljen strežnik na ravni Evropske unije, s pomočjo katerega bodo vse te aplikacije in zaledni sistemi nacionalnih aplikacij, ki imajo Googlov in Applov sistem, lahko izmenjevale podatke in tako izračunale stopnje tveganja.

Slovenija je po Geršakovih besedah trenutno v zadnji fazi vzpostavitve omenjene interoperabilnosti, zadeva testno že deluje, prav tako je že omogočen zaledni sistem, čakajo zgolj še rešeno vlogo na ravni Evropske unije, s katero bodo našo državo priklopili v izmenjavo. Na ministrstvu pričakujejo, da bi se to lahko zgodilo v tednu do desetih dneh.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Ko se bo nova aplikacija naložila, bodo uporabniki sicer takoj opazili, da je beleženje izpostavljenosti že omogočeno čezmejno, a bo v tej rubriki za zdaj navedena le Slovenije, pozneje pa bodo k temu dodane tudi druge članic EU, ki sodelujejo v izmenjavi podatkov.

Na ministrstvu za javno upravo ob tem znova poudarjajo, da aplikacija sama po sebi ne ščiti nikogar, je zgolj tehnični pripomoček in eden od pripomočkov v paleti boja proti epidemiji. Trenutno si jo je po njihovih podatkih naložilo nekaj manj kot 370.000 imetnikov pametnih mobilnih telefonov, kar je več kot četrtina aktivnega prebivalstva v Sloveniji.

Ob tem opozarjajo, da vsi uporabniki, ki zbolijo za covidom-19, TAN kode ne vnesejo v aplikacijo. Do tega prihaja bodisi zaradi tega, da je ne prejmejo ali je ne znajo prejeti, ali pa je zgolj nočejo vnesti in s tem o okužbi obvestiti druge.

Nadgrajena aplikacija je v Googlovi trgovini že na voljo, medtem ko naj bi bila za Applove telefone na voljo v naslednjih urah ali dneh, saj so tam postopki pregleda aplikacij nekoliko daljši, so pa ti po informacijah na ministrstvu obravnavani prednostno. Kdor ima to nastavljeno, se mu bo sedanja aplikacija posodobila samodejno, sicer pa bo potrebna običajna posodobitev, tako kot za vse druge aplikacije.

Na ministrstvu so še zanikali, da bi do umika odločitve o obvezno naloženi aplikaciji za prehajanje občinskih meja, ki jo je decembra odredilo ministrstvo za notranje zadeve, prišlo tudi zaradi zahtev enega ali drugega ponudnika mobilnih aplikacij. Ker odlok naj ne bi dosegel svojega namena, se je za to odločilo notranje ministrstvo, medtem ko ministrstvo za javno upravo za aplikacijo skrbi zgolj tehnično.

Preberite še:

Komentarji: