O mladih za podnebno pravičnost (VIDEO)

»Zadeva je dobila pospešek, klimatske spremembe so prišle do točke, ko so ukrepi potrebni in so ljudje začeli poslušati,« pravi Ali Žerdin.
Fotografija: »Shod v Sloveniji bo klimatske cilje povezal s temeljitimi spremembami delovanja družbe, s pravičnostjo,« je povedal Ali Žerdin. FOTO: Delo
Odpri galerijo
»Shod v Sloveniji bo klimatske cilje povezal s temeljitimi spremembami delovanja družbe, s pravičnostjo,« je povedal Ali Žerdin. FOTO: Delo

Pred vrati je petkov shod za podnebno pravičnost, ki se bo pet minut do dvanajste ure pripetil po številnih mestih po svetu, tudi v Sloveniji. Kot je znano, ga je sprožila švedska najstnica Greta Thunberg.

»Zadeva je dobila pospešek, klimatske spremembe so prišle do točke, ko so ukrepi potrebni in so ljudje začeli poslušati. Prej so šla skozi eno uho notri in drugo ven,« pravi Ali Žerdin.

»Shod v Sloveniji bo klimatske cilje povezal s temeljitimi spremembami delovanja družbe, s pravičnostjo,« je dodal kmalu zatem, ko se je vrnil z vroče napovedi protesta v ljubljanskem Pritličju. Res vroče, potekala je v razgretem Pritličju, kjer je bilo nad 40 stopinj Celzija. Tudi tako so želeli akterji shoda predstaviti posledice globalnega segrevanja.



Podnebje in pravičnost sta med sabo prešita s frazami o zelenem planetu, električni energiji in avtomobilih na električni pogon, ki pa znova razkrivajo novo obliko istega posla. Posla, ki mu je malo, eno figo mar za rešitev človeštva in planeta, je prepričan Janez Markeš.

Gibanje, ki ga je sprožila Thunbergova, bi lahko postalo tudi torišče mladih ekshibicionistov, ki bi bili radi opaženi. To bi bil najslabši, a zelo verjeten scenarij. Velika skrivnost je, zakaj je punca tako uspela. Tudi drugi so imeli zelo čista sporočila, a niso uspeli, medtem ko so njo povabili v Katovice in Davos, imela je tudi intervju na CNN.

Je mogoče navdih za podnebne proteste dobiti ob strelskih napadih na šole v ZDA? Je lahko fanatizem rešilen? Je revolucija na ravni neposrednega preživetja človeštva potrebna? Poslušajte ...



Komentarji: