Odhajajoči kardiologi: To je ena najtežjih odločitev v našem življenju

Službo za kardiologijo zapuščajo trije otroški kardiologi. UKC Ljubljana možne rešitev išče znotraj zavoda, države in tudi v tujini.
Fotografija: Vodstvo UKC Ljubljana je o razmerah na otroški kardiologiji podalo izjavo za medije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vodstvo UKC Ljubljana je o razmerah na otroški kardiologiji podalo izjavo za medije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Trojica otroških kardiologov, ki se je odločila za odhod iz ljubljanske Pediatrične klinike je povedala, da je šlo za eno najtežjih odločitev v njihovem dosedanjem poklicnem življenju. Krivdo za odločitev pripisujejo vodstvu UKCL in ministrstvu za zdravje. »UKCL nas je zaposlil kot strokovnjake, da bi zdravili bolnike, ki so tej ustanovi zaupani. Za to smo se vedno trudili po svojih najboljših močeh. V položaju, ko razočarani ugotavljamo, da predpostavljeni našim opozorilom in zaskrbljenosti ne verjamejo in da sprejemajo odločitve, za katere smo prepričani, da niso dobre in s katerimi se ne moremo istovetiti, pa menimo, da je v odnosu do delodajalca, predvsem pa v odnosu do naših bolnikov najbolj pošteno, da se umaknemo,« so zapisali v skupni izjavi.

Vodstvo UKC Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh od štirih kardiologov, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal generalni direktor Aleš Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. »Zadeva je stara že nekaj let. Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem,« je ocenil.

Vodja programa Mirta Koželj je zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere trenutno čaka 11 otrok. »Služba zaenkrat poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih intenzivno iščemo rešitve,« je dejala.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je zagotovila, da se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, že vodijo pogovore z drugimi kardiologi in upajo, da bodo uspeli skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi.
 

Ministrstvo za zdravje: Zdravljenje otrok še vedno poteka varno

 
Na odhode zdravnikov so se odzvali tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so zapisali, da so se težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana začele že pred več kot desetletjem.
 
Vodstvo UKC Ljubljana je ministrstvo za zdravje včeraj seznanilo o razmerah in napovedanih odhodih zdravnikov na otroški kirurgiji. Kot so zapisali na ministrstvu, je UKC zagotovil, da zdravljenje otrok kljub odpovedim še vedno poteka varno. Zagotovili so tudi, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko začne delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS).
 

Samostojni center še ne deluje


Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je bil formalno ustanovljen, a še ni začel delovati, čeprav naj bi po napovedih začel 1. maja. Glede na sklep o ustanovitvi inštituta, ki ga je vlada potrdila decembra lani, mora inštitut začeti delovati najpozneje 1. julija letos.

Ministrstvo je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave tako kulminirale, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti, zato je predlagalo ustanovitev NIOS, ki ga je vlada ustanovila 21. decembra lani, januarja pa za v.d. direktorico imenovala dr. Aleksandro Stjepanović Vračar. Danes je vlada imenovala tudi svoje predstavnike v svetu NIOS, in sicer mednarodno priznanega kirurga Igorja D. Gregoriča, ki vodi priprave za ustanovitev NIOS, Andreja Robido, dr. med. in Tino Jamšek, vodjo sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje.

Priprave za začetek delovanja NIOS potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore. Prav tako je v priprave za začetek delovanja inštituta vključeno tudi vodstvo UKC Ljubljana, pojasnjujejo na ministrstvu, kjer so, kot so zapisali, v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, da v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo pacientov.    
 

Žitnik: Nekateri kardiologi odšli 10 let prepozno


Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik podpira odhode nekaterih otroških kardiologov iz UKC Ljubljana. Po njegovem mnenju je to odlična novica za otroke in vse starše, saj so se »končno ustvarile razmere, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kakršno potrebujejo«. Obžaluje le, da se je to za veliko otrok zgodilo deset let prepozno.

Žitnik je dodal, da je UKC Ljubljana imel vrhunske kirurge in druge sodelujoče v programu otroške srčne kirurgije, ki pa so jih nekateri, med njimi tudi odhajajoči, odgnali z intrigami. »Veliko uspeha novi ekipi,« je dejal za STA.
 

Obstaja tudi možnost ukinitve programa


Katera bo nova ekipa, če bo sploh, še ni znano. Aleš Šabeder je danes dejal, da iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini. Obstaja pa tudi možnost ukinitve programa.

Odpovedni rok odhajajočih zdravnikov – Tomaža Podnarja, Sama Vesela in Stevana Bajića – je tri mesece, v tem času pa bodo poskušali najti nove strokovnjake. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi. Če jim zdravnikov ne bo uspelo najti, bodo otroke v celoti napotovali v tujino. UKC zdaj na področju otroške srčne kirurgije sodeluje s praško bolnišnico Motol.

Ena od mater otroka s prirojeno srčno napako Petra Aleš je za STA dejala, da je zgrožena nad situacijo, ki je očitno slednjič le dosegla dno oziroma ga bo v kratkem še z uradno napovedjo ukinitve celotne obravnave otrok s prirojeno srčno napako v Sloveniji.

Komentarji: