Odločitev o priporu Šiška na višjem sodišču

Tožilstvo mora najkasneje v petek vložiti na sodišče zoper osumljenca zahtevo za preiskavo ali pa neposredno obtožnico.
Fotografija: Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni Andrej Šiško storil očitano kaznivo dejanje. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer
Odpri galerijo
Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni Andrej Šiško storil očitano kaznivo dejanje. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer

Vodja samooklicane Štajerske varde Andrej Šiško, ki so mu policisti v sredo zjutraj po odločitvi zunajobravnavnega senata spet odvzeli prostost, se je na to odločitev, kot je bilo pričakovano, pritožil na višje sodišče. Njegov zagovornik Viktor Osim pričakuje odločitev v petek popoldne.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.


 

Obramba se lahko pritoži


Policisti so ga najprej aretirali po hišnih preiskavah prejšnji teden na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje, in velika verjetnost, da bo s svojim ravnanjem nadaljeval, zato so Šiška v sredo zjutraj ponovno odpeljali za rešetke.

Obramba se lahko na sklep zunajobravnavnega senata pritoži na višje sodišče, ki mora o tem po navedbah tožilstva odločiti v roku 48 ur, torej najkasneje v soboto zjutraj. Če se ne bo strinjalo z odločitvijo senata, bo Šiško spet na prostosti. Če pa bo odločitvi senata pritrdilo, bo odreditev pripora postala pravnomočna, za njegovega zagovornika pa možna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Tožilstvo mora najkasneje v petek vložiti na sodišče zoper osumljenca zahtevo za preiskavo ali pa neposredno obtožnico. »Razmišljali smo o zahtevi za preiskavo,« je glede tega v sredo povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Komentarji: