Petra Svetino za ombudsmana podprli vsi poslanci

Specialnega pedagoga in socialnega podjetnika Petra Svetino so v državnem pričakovano izvolili za novega varuha človekovih pravic. Svetina bo kot peti ombudsman doslej nadomestil Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja. Zanj je glasovalo 89 poslancev oziroma vsi, ki so bili prisotni.
Fotografija: Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo devet predlogov kandidatur za varuha človekovih pravic s pisnim soglasjem kandidatov in kandidatk, predsednik Borut Pahor je v imenovanje predlagal Petra Svetino. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo devet predlogov kandidatur za varuha človekovih pravic s pisnim soglasjem kandidatov in kandidatk, predsednik Borut Pahor je v imenovanje predlagal Petra Svetino. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Koalicijske stranke ter Levica, NSi, SNS in manjšinska poslanca, ki imajo skupaj 65 glasov, so podporo Petru Svetini napovedali že pred sejo, zato je bila njegova izvolitev pričakovana. Po besedah Jožefa Horvata iz NSi, ki je edini sodeloval v razpravi na mandatno-volilni komisiji, prvi državnozborski prepreki, Svetino odlikuje čustvena inteligenca. Kandidat je po njegovem mnenju v svojih stališčih trden, a je odprt za pobude in predloge vseh družbenih skupin. »Predsednik republike je imel tu srečno roko,« je povedal še Horvat. Le poslanska skupina SDS, ki vse do zadnjega ni želela pojasniti, kako bodo glasovali, češ, da se bodo odločili tik pred zdajci. Poslanka SDS Eva Irgl je v obrazložitvi povedala, da mora biti varuh oseba, ki zaznava in začuti krivice, ter mora imeti visoka etična načela in mora biti politično neobremenjena oseba, kar po njenih besedah mnogi varuhi doslej niso bili. Ključno se ji zdi tudi samoiniciativnost.

Visoka podpora v državnem zboru prinaša Petru Svetini političen kapital, ki ga bo na mestu varuha za človekove pravice, s katerega lahko predvsem glasno opozarja na spremembe, še kako potreboval.

V strankah, ki so opravile z njim pogovore, so se navduševali predvsem nad njegovimi izkušnjami iz prakse. Med drugim sta z Matijo Zadrgalom leta 2014 z namenom zaposlovanja težje zaposljivih invalidov s podeželja v lokalnem okolju ustanovila zavoda za socialno podjetništvo na podeželju Grunt v Komendi, kjer Svetina trenutno zaseda mesto strokovnega direktorja zavoda za socialno podjetništvo. Predsednik republike Borut Pahor, ki ga je predlagal v imenovanje med devetimi kandidati, je izpostavil njegov izostren čut za ljudi. Novo izvoljeni varuh pa zase pravi, da je izrazit praktik in si bo ob tem, ko bo odločno in tečno opozarjal državne organe na nepravilnosti, tudi prizadeval pokazati na možne rešitve.

Komentarji: