Tonin upa, da bodo osemkolesnike vseeno kupili do aprila

V Levici začenjajo kampanjo za zbiranje 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, obrambni minister jim očita zlorabo instituta referenduma.
Fotografija: Matej Tonin je prepričan, da bo pogodba ratificirana še v tem mandatu. FOTO: Borut Živulovič/Reuters
Odpri galerijo
Matej Tonin je prepričan, da bo pogodba ratificirana še v tem mandatu. FOTO: Borut Živulovič/Reuters

Dan po tem, ko je državni zbor ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR, kar bo omogočilo Slovenski vojski nakup 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, je Levica napovedala zbiranje vsaj 2500 podpisov za vložitev pobude za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Tega sicer najverjetneje ne bo mogoče izpeljati, je pa možno, da bi sam postopek obrambnemu ministru Mateju Toninu preprečil podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov še v tem mandatu. Sam upa, da ne.

Zakon je v sredo potrdil državni zbor, Levica pa ga je poskušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zakon je v sredo potrdil državni zbor, Levica pa ga je poskušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kot določa drugi odstavek 90. člena ustave referenduma namreč ni dopustno razpisati o zakonih, ki so nujni za zagotovitev obrambe države, ter tudi o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Na vprašanje o tem, ali pričakuje, da bo glede na to državni zbor sploh razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, je koordinator Luka Mesec odgovoril, da mora najprej vlada kot predlagatelj sprožiti sprejetje sklepa o nedopustnosti referenduma. »Če so demokrati, najverjetneje nimajo problema braniti nakupa orožja na referendumu. Konec konec tudi Švica vse opravlja izključno prek preverjanja ljudske volje na referendumu,« je dejal Mesec, ki mu nato ostane tudi še preizkus ustavnost tega sklepa na ustavnem sodišču.

Tonin je ocenil, da gre za evidentno zlorabo instituta referenduma. »To lahko pomeni izgubljenih 66 dni,« je dejal in navedel, da se bodo to poskušali čim bolj skrajšati. Takoj, ko bo Levica vložila pobudo za razpis, bodo tako predlagali sprejetje sklepa o nedopustnosti referenduma. Upa, da bo tudi ustavnosodišče odločilo čim prej. »Vsekakor pa bo mednarodna pogodba ratificirana še v tem mandatu,« je odločen.

Levica je o tem vprašanju zahtevala tudi razpis posvetovalnega referenduma. Izpostavljali so predvsem nepotrebnost nakupa in zvišanje predvidene cene – od začetnih pogovorov v mandatu vlade Mira Cerarja iz leta 2017 se je ta namreč podvojila – s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov na 412 milijonov za 45 oklepnikov. Ker pa bi bil posvetovalni referendum nezavezujoč, ga niso podprle niti druge stranke Koalicije ustavnega loka.

Na vprašanja o predvideni ceni se je Tonin odzval z navedbo, da podatki Levice niso točni ter da bodo šele po ratifikacije pogodbe z OCCAR na mizi prve ponudbe, na podlagi katerih se bodo šele pogajali. »Želim si, da to storimo še pred aprilom,« je dejal obrambni minister.

Preberite še:

Komentarji: