Podpisniki peticije nasprotujejo političnim pritiskom na RTV

Peticija se zavzema za javen in neodvisen medij in opozarja na politične pritiske, ki jih nad RTV izvaja zlasti trenutna vlada.
Fotografija: Podpisniki peticije opozarjajo, da je RTV vse bolj talka v rokah politike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Podpisniki peticije opozarjajo, da je RTV vse bolj talka v rokah politike. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Radiotelevizija Slovenija je talka političnih interesov, ugotavljajo podpisniki Peticije za ohranitev javne in neodvisne RTV SLO. »Za ohranjanje javnega interesa je pomembno, da obstajajo mediji, ki so finančno in lastniško neodvisni od lastniških ali političnih centrov moči, kar je ključno za avtonomijo delovanja in bistvenega pomena za zagotavljanje pluralnega javnega interesa ter ustvarjanje verodostojnih in kakovostnih vsebin,« so zapisali.

Podpisniki opozarjajo, da bi razgradnja RTV pomenila usoden udarec profesionalnemu novinarstvu in informiranju javnosti. Priznavajo sicer, da RTV ni brez napak in da potrebuje nove premisleke o načinu delovanja in razvoj »RTV Slovenija je tudi eden od temeljnih stebrov razvoja kulture, nacionalne ustvarjalnosti, izobraževanja in strpnosti, ki pa se mora bolje odpreti tudi ustvarjalni in kritični javnosti, za kar je potrebna temu prilagojena, nova paradigma delovanja«.

Podpisniki opozarjajo, da je razvoj RTV na stranskem tiru, saj politični pritiski, ki jih močno izraža zlasti trenutna vlada, zahtevajo podrejenost in všečnost. »Populistična obračunavanja prvega človeka vlade in drugih oblastnikov, hitropotezno kadrovanje in celo odkrite grožnje so postale modus operandi trenutne oblasti, zato menimo, da je nujno, da se temu zoperstavimo,« je zapisano v peticiji. 

Podpisniki zahtevajo, da se politika umakne iz nadzornih in programskih organov RTV, njihov vpliv pa nadomestijo predstavniki stroke in civilne družbe kot nosilcev javnega interesa delovanja javnega servisa. Nadalje zahtevajo, da se spremeni zakon, ki RTV uvršča v javni sektor; da se ohrani finančna neodvisnost RTV prek trajnih virov financiranja, vendar mora RTV sredstva trošiti racionalno. Zahtevajo še, naj RTV ustvarja širok nabor kakovostnih vsebin za različne odjemalce, ki niso podrejene političnim ali gospodarskim interesom, temveč pluralnim interesom javnosti.

Gibanje za javno in neodvisno RTV je peticijo sklenilo s pojasnilom, da je »končni cilj ustvarjati in ohranjati visoko stopnjo zaupanja javnosti v RTV Slovenija kot medijske in kulturne institucije, ki zastopa javni interes vseh državljanov Republike Slovenije, ki jo zato tudi financiramo!«

Peticijo je v nekaj urah podpisalo že več sto ljudi. Prvopodpisani so: mag. Lado Ambrožič, Jure Apih, Mario Batelić, Boris Bergant, Matjaž Berger, Gojko Bervar, dr. Stojan Burnik, dr. Milan Čoh, Marjan Dora, dr. Tadej Droljc, Boštjan Gorenc, Ivana Gradišnik, dr. Petja Grafenauer, Matjaž Hanžek, Peter Habjanič, Gorazd Hartner, dr. Jernej Kaluža, Hanka Kastelicová, Jani Kenda, Jelka Kernev Štrajn, Janja Klasinc, Darko Koren, Rok Košir, dr. Vlado Kotnik, Bojan Krajnc, Janez Križaj, Rok Kušlan, Marjan Lah, Andreja Leskovšek McQuarrie, Zdenko Majerle, Arnold Marko, Boštjan Meh, Nataša Menart, dr. Vlado Miheljak, Helena Milinković, Ivo Milovanovič, dr. Rastko Močnik, Jure Močnik, Vinko Möderndorfer, Dušan Moravec, dr. Boris A. Novak, Marjan Paternoster, Saša Petejan, dr. Jože Pirjevec, Jure Plešec, dr. Milko Poštrak, Igor Prassel, Zoran Predin, Arjan Pregl, dr. Marko Prpič, Mira Rajh, Grega Repovž, Anton Rupnik, Miran Rusjan, Jožica Sedej, Franc Sekirnik, Klara Stanič, dr. Samo Tomšič, Polona Torkar, Bojan Veselinovič, Jaša Veselinovič, dr. Boris Vezjak, Žiga Vrtačič, Miha Zadnikar, dr. Melita Zajc, dr. Marko Zajc, Tomaž Zaniuk, Vili Žvab ...

Preberite še:

Komentarji: