Poklukar: Policija pripravljena na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov južne meje

Notranji minister je za najbolj izpostavljena mesta ob Kolpi po potrebi napovedal dodatno zaščito meje s tehničnimi ovirami oziroma panelnimi ograjami.
Fotografija: Obmejna ograja kot ukrep ob meji, ki ga je uvedla prejšnja vlada, ostaja, je povedal novi minister za notranje zadeve. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Obmejna ograja kot ukrep ob meji, ki ga je uvedla prejšnja vlada, ostaja, je povedal novi minister za notranje zadeve. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je skupaj s predstavniki policije v Črnomlju danes sestal s predstavniki belokranjskih občin in lokalne skupnosti. Po pogovoru o problematiki nezakonitih migracij v Beli krajini je medijem povedal, da je policija pripravljena na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov južne meje.

Poklukar je dejal, da policija sicer ob državni meji s Hrvaško svoje naloge opravlja v skladu s svojimi načrti, zakonito, strokovno in skladno s pooblastili. Policija je pripravljena tudi na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov preko mejne reke Kolpe, stanje ob meji pa je za zdaj obvladljivo.
 

Prek Kolpe letos nezakonito 2400 migrantov


Dodal je, da so se danes seznanili s težavami obmejnih prebivalcev ob nezakonitem prehajanju meje, prisotnim pa so odgovorili tudi na določena konkretna vprašanja glede varnosti, ograje na meji in težav, ki jih ta povzroča območnemu turizmu. Ob potrebi je Poklukar za najbolj izpostavljena mesta ob Kolpi napovedal tudi zaščito meje z dodatnimi tehničnimi ovirami oz. s panelnimi ograjami. Obmejna ograja kot potreben ukrep ob meji, ki ga je uvedla prejšnja vlada, še ostaja, je še dejal.Kot je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, dodatno ograjo že postavljajo na izpostavljenih mestih gorvodno od viniškega mlina. Sicer pa je ocenila, da so ministrova današnja zagotovila zavrnila različne dezinformacije in strah, ki se o migrantih širijo na območju črnomaljske občine in širše Bele krajine.

Policija po njenih besedah stanje ob meji obvladuje. »Za zdaj je varnost zagotovljena in ni razlogov za preplah,« je še ocenila.
Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je Kolpo letos oz. do četrtka nezakonito prečkalo 2400 migrantov.

Komentarji: