Policisti poostreno nad kolesarje: največ nesreč se zgodi v naseljih

Agencija za varnost v prometu bo razdelila 500 čelad, saj želijo povečati njihovo uporabo med starejšimi in mladostniki.
Fotografija: V analizi nesreč iz leta 2017 so na agenciji ugotovili, da se je več kot 80 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodilo znotraj naselij. FOTO: Adalberto Roque/AFP
Odpri galerijo
V analizi nesreč iz leta 2017 so na agenciji ugotovili, da se je več kot 80 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodilo znotraj naselij. FOTO: Adalberto Roque/AFP

Ljubljana – S čedalje večjim številom kolesarjev se povečuje tudi njihova ogroženost, največ nesreč je znotraj naselij, najpogostejši vzrok pa neupoštevanje pravil o prednosti. V času akcije, do 27. maja, bodo kolesarje in druge v prometu nadzirali poostreno.

Z akcijo, ki jo vodi javna agencija za varnost v prometu v sodelovanju s policijo, ministrstvoma za infrastrukturo ter za izobraževanje, znanost in šport in nevladnimi organizacijami, želijo opozoriti kolesarje na odgovornejše vedenje v cestnem prometu in povečati uporabo čelade.

Na omenjeni javni agenciji so zapisali, da je opazovanje kolesarjev, ki so ga izvedli lani, pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa jih napravi približno četrtina. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, pogosto se pojavita tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.Največ nesreč v naseljih

V analizi nesreč iz leta 2017 so na agenciji ugotovili, da se je več kot 80 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodilo znotraj naselij. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so po njihovih navedbah neupoštevanje pravil o prednosti (26 odstotkov), neprilagojena hitrost (21 odstotkov) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (16 odstotkov).

Na agenciji so prepričani, da lahko kolesarji za lastno varnost največ naredijo sami, in sicer z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov. Po njihovem mnenju je pomembno, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti oziroma da vozimo po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pozvali so tudi k upoštevanju prometnih predpisov in k temu, da v križiščih jasno nakažemo smer z rokami.

Agencija bo v okviru različnih aktivnosti letos razdelila 500 čelad, s katerimi želijo povečati njeno uporabo med starejšimi in mladostniki. FOTO: Adalberto Roque/AFP
Agencija bo v okviru različnih aktivnosti letos razdelila 500 čelad, s katerimi želijo povečati njeno uporabo med starejšimi in mladostniki. FOTO: Adalberto Roque/AFP


Na agenciji spodbujajo tudi uporabo čelade. Raziskave po njihovih navedbah kažejo, da čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za 40 do 70 odstotkov. Za otroke in mladostnike do 18. leta je uporaba čelade obvezna, imeti jo morajo tudi otroci na poganjalčku in tudi tisti, ki so potniki na kolesu.

Agencija bo v okviru različnih aktivnosti letos razdelila 500 čelad, s katerimi želijo povečati njeno uporabo med starejšimi in mladostniki. V okviru javnega poziva bodo za izbrane lokalne skupnosti nakupili tudi deset spretnostnih poligonov, finančno pa podprli tudi štiri projekte nevladnih organizacij, ki so namenjeni izključno kolesarjem.

Med drugim v Ljubljani 26. maja pripravljajo 50. zaključno državno tekmovanje Kaj veš o prometu?, v času akcije pa bodo pripravili številne terenske akcije opozarjanja in ozaveščanja kolesarjev. Predstavniki policije in občinskih redarstev bodo v času akcije, ki bo trajala do 27. maja, izvajali poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil.

Komentarji: