Cesta med Bovcem in Logom pod Mangartom spet odprta

Poveljnik civilne zaščite Edi Melinc upa, da jim bo do večera uspelo vzpostaviti še intervencijsko pot do Trente.
Fotografija: V bovški občini se je v minulih dneh sprožilo več snežnih plazov, kakršnih domačini po besedah župana Valterja Mlekuža ne pomnijo zadnjih petdeset let. FOTO: Danijel Mrak
Odpri galerijo
V bovški občini se je v minulih dneh sprožilo več snežnih plazov, kakršnih domačini po besedah župana Valterja Mlekuža ne pomnijo zadnjih petdeset let. FOTO: Danijel Mrak

Kljub nevarnosti plazov je noč na Bovškem noč minila mirno. Kot je povedal tamkajšnji poveljnik civilne zaščite Edi Melinc, se danes nadaljuje sanacija plazov, ki so se utrgali v soboto in so popolnoma zaprli nekatere ceste. Cesta med Bovcem in Logom pod Mangartom je znova odprta, upajo pa, da jim bo do večera uspelo vzpostaviti intervencijsko pot do Trente, medtem ko cesta danes verjetno še ne bo prevozna.

image_alt
Cesta med Bovcem in Trento spet odprta


Ponoči se je vreme stabiliziralo, temperature so se nekoliko spustile, kar omogoča sanacijo s snegom zasutih cestišč, je povedal Melinc. V soboto jih je uspelo ustvariti intervencijsko pot do Mangarta in Soče, danes pa jo bodo poskušali narediti še do Trente. Še vedno je zaprta cesta do Vasi na Skali in pri Mlinarici. Od sveta je tako še vedno odrezanih približno 150 prebivalcev tega  območja.

V preteklih dneh je bilo na Bovškem zaradi padavin več snežnih plazov. Najprej se je v petek zjutraj sprožil pri odcepu za Lepeno. Cesta je bila po Melinčevih besedah nato očiščena, a se je kmalu nedaleč sprožil še eden. Ko so čistili tega, se je prvi ponovil. Skupaj so se na cesto vsuli trije.

Edi Melinc še naprej poziva ljudi, naj se ne odpravljajo na oglede na mesta plazov, saj je nevarnost še vedno zelo velika.

Zemeljski plaz, ki se je sprožil nad cesto Libušnje–Vrsno v občini Kobarid. Cesta je zaprta, obvoz urejen prek Kamnega. FOTO: občinski štab CZ Kobarid
Zemeljski plaz, ki se je sprožil nad cesto Libušnje–Vrsno v občini Kobarid. Cesta je zaprta, obvoz urejen prek Kamnega. FOTO: občinski štab CZ Kobarid

 
Prav tako je za promet zaprta občinska cesta Libušnje–Vrsno v občini Kobarid, to pot zaradi zemeljskega plazu. Obvoz je urejen preko Kamnega. Tudi poveljnik občinskega štaba CZ Kobarid Aleksander Vončina je opozoril občane, naj se na območju plazu, ki si ga je včeraj že ogledal geolog, znova pa si ga bo jutri, ne zadržujejo. Teren je namreč še vedno zelo krušljiv.

Ponoči je bilo k sreči mirno. FOTO: katedra za krajinsko znanost in geoinformatiko
Ponoči je bilo k sreči mirno. FOTO: katedra za krajinsko znanost in geoinformatiko


Zaradi zemeljskega plazu je zaprta tudi cesta med Črno na Koroškem in Šoštanjem. V soboto okoli 7. ure zjutraj se je namreč na cesto Črna na Koroškem-Sleme v naselju Javorje sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Skoraj istočasno je zemeljski plaz zaprl cesto Črna na Koroškem-Bistra. Obe oviri sta bili odstranjeni, cesti pa odprti. V soboto popoldne pa se je v Javorju sprožil nov plaz in znova zaprl cesto Črna na Koroškem-Sleme. Sanacija je predvidena za naslednje dni.

Preberite še:

Komentarji: