Poostreni nadzor daje konkretne rezultate, saj se število okužb znižuje

Furs ugotavlja, da se je v zadnjem tednu delež nadzorov, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšal; tudi TIRS opaža doslednejše preverjanje pogoja PCT.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Furs tudi v decembru nadaljuje izvajanje poostrenih nadzorov nad izvajanjem ukrepov. Za nadzor so angažirali večino nadzornikov, poleg inšpektorjev tudi uslužbence mobilnih oddelkov, kar pomeni, da se preostale dejavnosti izvajajo le v nujnem obsegu. »Ugotavljamo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje,« je uvodoma na novinarski konferenci povedal vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu Marjan Maček.

Od 15. 11. do 9. 12. so opravili 3773 nadzorov, to je okoli 157 na dan, pri čemer so preverjali izpolnjevanje pogojev PCT za 18.345 oseb. V 14 odstotkih so ugotovili 561 nepravilnosti, v nekaterih je bilo odkritih več nepravilnosti: kršenje pogoja PCT, maske, razkužila. Največ nepravilnost je bilo na področju pogoja PCT, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju opravljanja dejavnosti v gostinstva in pet na področju razkužil. Na letnem nivoju so opravili več kot 7700 nadzorov in izrekli kazni v skupni višini več kot 132.600 evrov.

Aktualne podatke sta na novinarski konferenci predstavila Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu, in Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice TIRS.

Na področju izpolnjevanja pogoje PCT so inšpektorji v tem obdobju izdali deset plačilnih nalogov s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, ko je bil nadzor opravljen prvič in je bila nepravilnost takoj odpravljena. Od 550 jih je bilo 392 pri gostincih, 56 pri trgovski dejavnosti, 44, ki opravljajo ostale storitve, 12 na bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih, 50 pa pri preostalih zavezancih.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

V tem obdobju so bile izdane ena ustna odločba o prepovedi dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenja pri gostincih zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnih odlokom, ki pripoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah: to pomeni samostojna premična stojnica, premične stojnice v nizu ali skupini.

V zadnjem tednu je delež nadzorov, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 odstotkov, medtem ko je ta odstotek povprečno od začetka leta do zdaj nekje 20,5 odstotka. Inšpektorji zaznavajo bolj dosledno spoštovanje oziroma izvajanje ukrepov, kar po Mačkovih besedah verjetno opažajo tudi sami kupci oziroma uporabniki storitev. »Kot je razvidno iz poročil o novih okužbah, poostren nadzor že daje konkretne rezultate, saj se število okužb znižuje,« je pojasnil. Furs bo, glede na epidemiološko situacijo in glede na razpoloženje v decembrskih dnevih, nadaljeval poostren nadzor, ki ga bo izvajal tudi med konci tedna in med prazniki.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Poostreni nadzor v prejšnjem tednu s poudarkom na preverjanju pogoja PCT so na tržnem inšpektoratu opravljali predvsem pri trgovinski dejavnosti. »Od 6. 12. do 12.12. je bilo opravljenih okoli 650 nadzorov. Zaradi kršitve v gostinstvu – gostinski obrat je na področju Maribora obratoval po koncu obratovalnega časa: zgodili sta se dve zabavi – je inšpektor izdal ustno odločbo s takojšnjo prepovedjo opravljanja dejavnosti. Na Primorskem je bila izrečena tudi ena prepoved pri opravljanju trgovinske dejavnosti med koncem tedna, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev,« je pojasnila v. d. glavne tržne inšpektorice TIRS Martina Gašperlin.

Kostanj in lučke v Ljubljani. FOTO: Črt Piksi
Kostanj in lučke v Ljubljani. FOTO: Črt Piksi

V primerih, kjer kršitve kljub opozorilom niso bile odpravljene, sta bila izdana dva plačilna naloga, ker se ni preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT pri strankah. Pri tem je Gašperlinova poudarila, naj bo izvajanje oziroma preverjanje pogoja PCT zlati standard pri izvajalcih; tržni inšpektorat, da se spremeni to, kar je bilo doseženo, da se PCT preverja povsod.

Nadzori med koncem tedna so se opravljali tako v soboto in nedeljo, skupaj je bilo opravljenih 138, od tega 17 v gostinskih obratih, nadzor trgovinske dejavnosti je potekal po vsej Sloveniji; v enem primeru je bila ustna odločba, to je bila Merkur Izola. Sicer so bile ugotovljene le manjše nepravilnost, in sicer denimo, da niso pregledovali osebnega dokumenta, zato so izdali samo opozorila.

Pri nadzoru gostinske dejavnosti je potekal v nočnem času na področju Maribora in Celja, še prej je bil pa v Ljubljani (takrat nepravilnosti ni bilo ugotovljenih). »Vesela sem, da se pogoj PCT vse bolj uveljavlja, tudi s pregledom osebnega dokumenta, kar je v tem obdobju povečanega nakupovanja še posebej pomembno, da je zagotovljeno varnejše okolje.«

Preberite še:

Komentarji: