Poziva za zbiranje kandidatov za ustavnega sodnika in viceguvernerja

Potem ko Andraž Teršek ni bil izvoljen za ustavnega sodnika, je predsednik Pahor znova odprl poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik Borut Pahor je podpisal poziva za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesti sodnika ustavnega sodišča in viceguvernerja Banke Slovenije, so sporočili iz predsednikovega urada.

Ponovni poziv je podpisal, ker predlagani kandidat Andraž Teršek po prvem pozivu na tajnem glasovanju v državnem zboru ni prejel zadostnega števila glasov za imenovanje.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je 2. junija 2020 predsednika republike obvestil o odstopu viceguvernerja Banke Slovenije mag. Marka Bošnjaka.

V skladu z zakonom o Banki Slovenije šteje Svet Banke Slovenije skupaj pet članov, zato je potrebno izvesti postopek za imenovanje novega člana - viceguvernerja. Predsednik republike predlog kandidata posreduje v državni zbor v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Kot vedno doslej bo predsednik republike pred izbiro kandidatov opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Po posredovanju predlogov kandidatur za ustavnega sodnika in viceguvernerja državnemu zboru v imenovanje, je predvidena javna predstavitev predlaganih kandidatk oziroma kandidatov.

Komentarji: