Policisti uporabili silo, pridržali devet protestnikov

Pri varovanju parlamenta so sodelovale posebne policijske enote in policijska konjenica, opaziti pa je bilo tudi policijsko vozilo za videonadzor dogajanja.
Fotografija: Protesti pred ustavnim sodiščem na Beethovnovi ulici proti sprejetju PKP10 zakona. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Protesti pred ustavnim sodiščem na Beethovnovi ulici proti sprejetju PKP10 zakona. FOTO: Blaž Samec/Delo

Medtem ko je v državnem zboru poteka izredna seja, na kateri poslanci in poslanke obravnavajo novi intervnetni zakon, se je pred državnim zborom zbrala skupina protestnikov, policija ocenjuje, da jih je bilo okoli 500, ki novemu interventnemu zakonu nasprotujejo. Novi protikoronski zakon, bo po njihovem omogočal nadaljnje omejevanje človekovih pravic. 

Policisti so nato protestnike pozvali, naj zapustijo ograjeno območje Trga republike, nekateri protestniki pa pozivom niso sledili in se niso želeli umakniti z varovanega območja. Policija jih je razgnala s silo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Pred poslopjem parlamenta je bilo ves čas prisotno večje število policistov. Pri varovanju poslopja parlamenta so sodelovale posebne policijske enote in policijska konjenica, opaziti pa je bilo tudi policijsko vozilo za videonadzor dogajanja, ki ga je policija že večkrat uporabila na protestnih shodih.

image_alt
Novi solidarnostni dodatki in dvig zdravniških plač

Med protestniki je bil tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je letošnjo jesen večkrat pozivala k udeležbi na sredinih protestih, kjer je prihajalo tudi do izgredov. Resni.ca je na Facebooku tudi tokrat pozivala k udeležbi na protestnem shodu.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Del protestnikov se je nato sprehodil do ustavnega sodišča, kjer je ponovno prišlo do prerivanja nekaterih protestnikov s policisti. Nato so se udeleženci shoda po Celovški cesti odpravili do Prešernovega trga, kjer so se za krajši čas ustavili pred stavbo, v kateri se nahaja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Ves čas poti po ulicah Ljubljane je protestnike spremljalo veliko število policistov.

image_alt
O plinu, ki ga je v torek uporabila policija

Večji del protestnikov se je nato razšel, manjši del pa se je ponovno odpravil pred poslopje državnega zbora, kjer nadaljujejo z izražanjem svojega nasprotovanja novemu interventnemu zakonu. Kot je razvidno iz dogajanja, je policija tekom shoda pridržala devet oseb. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Na shodu so do sedaj zaznali eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih, zato vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, in 19 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, so sporočili s policije. Zaznali so tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista.

Preberite še:

Komentarji: