Predsednik vlade razkril, kdaj bo sprejel odstop

Ministrica Dominika Švarc Pipan je predsedniku vlade ponudila odstop, zdaj so sporočili, da naj bi ga Robert Golob sprejel.
Fotografija: Robert Golob je sporočil, da bo sprejel ponujeni odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. FOTO: Borut Živulović/Bobo
Odpri galerijo
Robert Golob je sporočil, da bo sprejel ponujeni odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. FOTO: Borut Živulović/Bobo

Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sporočili, da bo Golob odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan sprejel, s Švarc Pipanovo pa sta se dogovorila, da ga bo predvidoma v roku enega tedna seznanila s svojimi ugotovitvami glede spornega nakupa stavbe na Litijski. »Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih,« so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Golob bo predvidoma v prihodnjem tednu začel pogovore za čimprejšnje imenovanje novega ministra za pravosodje.

Afera je medtem odnesla tudi glavnega tajnika SD Klemna Žiberta, na katerega je pokazala Švarc Pipan. 

image_alt
Ministrica za pravosodje Robertu Golobu ponudila odstop

Kako so odstopi urejeni formalno

Poslovnik državnega zbora sicer določa, da predsednik vlade o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora. O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.

Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je predsedniku vlade ali ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu.

V primeru pravosodne ministrice, ki je sporočila, da je ponudila odstop kar prek nacionalne televizije, se torej ne bo ponovila zgodba z nekdanjim notranjim ministrom Alešem Hojsem, ki je sicer nepreklicno odstopil konec junija 2020 in pisno izjavo poslal Janezu Janši, ki pa odstopne izjave ni sprejel.

Predsednica SD Tanja Fajon je sporočila, da bo o aktualnih razmerah v stranki in politiki javno spregovorila jutri.

Preberite še:

Komentarji: