Prevozniki niso dobili niti centa

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na OZS na pogovoru s prevozniki.
Fotografija: Po začetnih zastojih na mejnih prehodih se je tovorni promet na slovenskih avtocestah zmanjšal za okrog dve petini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Po začetnih zastojih na mejnih prehodih se je tovorni promet na slovenskih avtocestah zmanjšal za okrog dve petini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Prevozniki so ponavadi med prvimi na udaru, tudi ob tokratni epidemiji je bilo tako, vendar cestni transport doslej od države ni dobil niti centa, je bil na sestanku z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in njegovimi najožjimi sodelavci kritičen Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Pišek pričakuje, da bo prevozniški sektor vključen vsaj v tretji sveženj protikoronskih zakonskih ukrepov (PKP3), saj navsezadnje sektor transporta in logistike ustvari kar 17 odstotkov BDP, kar je več kot turizem.

Minister Jernej Vrtovec je po navedbah OZS priznal, da je politika zelo nenaklonjena reševanju tega sektorja. Strinjal se je s Piškom, da ne znamo izkoristiti prednosti tega, da smo tranzitna država. »Koronavirus je prizadel celotno gospodarstvo, ne samo logistiko. Investicije ne smejo zastati. Tudi mi računamo na tretji paket, ki se bo začel pripravljati v petek. Obljubiti vam ne morem, da boste denar dobili jutri, ker nimam vreče denarja,« je med drugim dejal Vrtovec, ki se zaveda potrebe po takojšnjem financiranju sektorja.

Minister Vrtovec z delegacijo na pogovorih na OZS. FOTO: OZS
Minister Vrtovec z delegacijo na pogovorih na OZS. FOTO: OZS


Predsednik OZS Branko Meh pa je poudaril, da je treba v sklopu PKP3 poskrbeti za vse panoge, ki jih je prizadela epidemija. »Država sicer daje poroštva, toda komercialne banke obrtnikom in podjetnikom teh kreditov ne dajo. Vlada je z odlokom čez noč zaprla obratovalnice, ljudje so na čakanju na delo doma. Ker pa podjetja nimajo nikakršnih prihodkov, denarja za obratna sredstva ni. Če zaposleni ne bodo dobili nadomestil, bo to problem tudi za vlado,« je poudaril Meh.

Po besedah državnega sekretarja Aleša Miheliča infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja. »Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v dveh do treh tednih lahko prišli do finančnih sredstev,« je dejal Mihelič.

Več iz te teme:

Komentarji: