Protestniki napolnili Prešernov trg

Že osemnajstič zapored so na petkov večer Ljubljano preplavili protivladni protesti.
Fotografija: Protesti so kljub počitnicam potekali vse poletje. Slika je z enega prejšnjih petkov. FOTO: BLaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Protesti so kljub počitnicam potekali vse poletje. Slika je z enega prejšnjih petkov. FOTO: BLaž Samec/Delo

Kakor že sedemnajst petkov zapored, se je v mestnem jedru prestolnice tudi danes od sedmih odvil protestni shod proti vladi Janeza Janše. Po neuradnih ocenah se jih je pri Prešernovem spomeniku zbralo okoli 3000 ljudi. Protestniki z današnjim protestom izrekajo »dobrodošlico« vladi, ki se po njihovih besedah po poletnih počitnicah vrača k »represivnim ukrepom. klientelizmu in korupciji.« 

Takole so na enem prejšnjih protestov ocenili delo vlade. FOTO: Blaž Samec
Takole so na enem prejšnjih protestov ocenili delo vlade. FOTO: Blaž Samec


»Vztrajamo kljub ograjam, kaznim, nasilju, grožnjam, pritiskom, ter poskusom spodbujanja razdorov in vztrajali bomo, dokler bo treba,« so protestniki zapisali v vabilu na protest, ki se širi po družbenih omrežjih. 

»Politikom sporočamo, da je vmešavanje v policijo in preiskave nesprejemljivo in nezakonito. Vlada mora ne le prenehati s takimi dejanji, ampak mora odstopiti,« je v govoru poudarila Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus.

»Ta vlada se je takoj po vrnitvi s počitnic začela z izvajanjem represije, s katero si želi podrediti vse družbene podsisteme, vključno s policijo. Že od nastopa te vlade smo priča avtokraciji, zlorabi oblasti, podrejanju vseh funkcij, političnemu kadrovanju, pritiskom na medije in ustrahovanju vseh, ki nasprotujemo razkroju demokracije,« je ob tem ocenila Jarčeva.

Med protestniki, zbranimi na Prešernovem trgu, je bilo opaziti ljudi vseh starosti, približno polovica jih je nosila obrazne maske. Dela policije se je v začetku današnjega protesta dotaknil tudi aktivist Jaša Jenull, ki je poudaril, da spoštujejo delo policije. Tudi on je izpostavil »prevrate na Nacionalnem preiskovalnem uradu« (NPU) in poudaril, da želijo policistom, kriminalistom, tožilcem in sodnikom omogočiti, da svoje delo opravljajo neodvisno, zato zahtevajo, da ministri odstopijo.

Jenull je pozval k mirnim protestom, a dodal, da »naše potrpljenje počasi usiha« ter da protestniki nikoli ne bodo odnehali.
Po govorih so se protestniki v povorki odpravili po ulicah središča Ljubljane. Ustavili so se tudi na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade, kjer so nadaljevali z nagovori, na asfalt pred vladnim poslopjem pa so prilepili tudi papirnate odtise stopal.

Preberite še:

Komentarji: