Še en korak k skrivanju podatkov o sanaciji bank

Zastopniki razlaščencev ogorčeni nad stališčem pravobranilke sodišča EU.
Fotografija:  FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – »Škandalozno!« Tako se je na mnenje generalne pravobranilke evropskega sodišča v Luksemburgu v primeru tožbe Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke v kriminalistični preiskavi v Banki Slovenije odzval predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stanković.

Generalna pravobranilka Juliane Kokott je namreč presodila, da je naša država v kriminalistični preiskavi, povezani s sanacijo bank konec leta 2013, kršila protokol 7 o privilegijih in imunitetah k pogodbi o delovanju EU, ki zagotavlja nedotakljivost arhivov ECB, katerih del naj bi bila tudi Banka Slovenije. Po njenem mnenju bi se morala slovenska policija glede zasega dokumentacije Banke Slovenije uskladiti z ECB.
 

Pometanje pod preprogo


Rajko Stanković Foto Voranc Vogel
Rajko Stanković Foto Voranc Vogel

Stankovič je opozoril, da Slovenija leta 2013 še ni bila del enotnega sistema ECB. Če bo stališče pravobranilke sprejeto, bo to razlaščencem onemogočilo dokazovanje, da cenitve bank niso bile ustrezne, saj ne bodo imeli dostopa do podatkov. »Današnjo odločitev razumem, da se pristojni bojijo, da pri sanaciji bank ni bilo vse v redu. Če bi bilo, bi imeli interes, da se to razjasni,« je dejal Stanković. Dodal je, da je bila imuniteta zaposlenim v mednarodnih institucijah dodeljena ob predpostavki, da ljudje tam delajo po pravilih.

»Upam, da sodišče ne bo sledilo mnenju pravobranilke,« pravi odvetnica razlaščenih bančnih vlagateljev v zadnji sanaciji bank Tamara Kek. Tudi ona opozarja, da Slovenija leta 2013 ni bila del sitema ECB. Kekova meni, da tudi, če bi sodišče sledilo pravobranilki, to ne bi smelo vplivati na civilne sodne postopke glede razlastitev pri nas. »Lahko pa bi to negativno vplivalo na dostop do podatkov, če bi se Banka Slovenije sklicevala od odločitev evropskega sodišča,« poudarja.
 

Evropski bogovi


Miha Kunič Foto Alešš Černivec
Miha Kunič Foto Alešš Černivec

Odvetnik Miha Kunič meni, da bi to vplivalo le na kazenske postopke. Tudi on se sprašuje, kdo lahko potem zaposlene v evropskih institucijah sploh preganja v primeru zlorab, če imajo vsi imuniteto in nad njimi ni nikogar. »Mene tako stališče zelo skrbi,« pravi in dodaja, da to pomeni, da lahko Banka Slovenije izda odločbo, s katero razlasti vlagatelje, a ti nimajo možnosti tega izpodbijati, ker nimajo dostopa do dokumentacije.Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je ocenila, da danes objavljenega mnenja pravobranilke na sodišču EU, da je Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB, »ne smemo šteti ne kot zmago ali poraz, saj gre za precedenčen primer, s katerim bo sodišče prvič postavilo enotno prakso za vse evropske države«. Ministrica je dejala, da ministrstvo stališča pravobranilke uradno še ni prejelo, zato ga podrobneje ne more komentirati.

Komentarji: