Izbiranje direktorja onkološkega inštituta

Danes bo morda znano, kateri od devetih kandidatov bo prihodnja štiri leta vodil ustanovo z več kot 1200 zaposlenimi.
Fotografija: Kdo bo prevzel vajeti na OI? FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kdo bo prevzel vajeti na OI? FOTO: Blaž Samec/Delo

Za direktorski stolček se med drugimi potegujeta tudi zdajšnja vršilka dolžnosti direktorice, ekonomistka Andreja Uštar in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin, ki se je pred kratkim neuspešno potegoval tudi za vodstveni položaj na ZZZS, ki ga je pred leti že zasedal.


Zaplet zaradi odstopa


Razpis za generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) je bil objavljen 17. julija lani, rok za oddajo vlog se je iztekel 31. avgusta 2020.
 
Ker je julija 2020 takratna predsednica sveta inštituta Barbara Piano, ki je bila hkrati tudi članica štiričlanske razpisne komisije, odstopila, je bilo treba najprej v razpisno komisijo imenovati novega člana. Naloga razpisne komisije je bila presoja, ali so prijavljeni kandidati predložili vse potrebne dokumente, ki naj bi dokazovali izpolnjevanje pogojev. Komisija se je sestala 22. 9. 2020 ter ugotovila, da je na razpisano delovno mesto za generalnega direktorja prispelo devet vlog. Vse vloge so bile pravočasne, je bilo pa pet kandidatov pozvanih k dopolnitvam.
 
3. decembra 2020 je vlada razrešila pet predstavnikov ustanovitelja v svetu ter imenovala nove člane. Na 21. seji sveta 22. 12. 2020 so člani v delno novi sestavi tudi prvič zasedali. Za predsednika sveta so izvolili Bogdana Tušarja. Na seji so se člani dogovorili, da se postopek izbire generalnega direktorja uvrsti na naslednjo sejo. Razpisna komisija je zasedala še 8. 1. 2021, pregledala prispele dopolnitve in se odločila, da se vseh devet kandidatov povabi k predstavitvi. Ker se ena kandidatka na povabilo k predstavitvi ni odzvala, se jih bo danes predstavilo osem.

Med kandidati so poleg zgoraj omenjenih še: mag. ekonomije Andrej Bošnjak, ekonomistka Anja Milenkovič Kramer, trenutno vodja finančno ekonomske službe na Inštitutu za patologijo pri ljubljanski medicinski fakulteti, Tomaž Krišelj, ki je pred časom kandidiral za direktorja jeseniške bolnišnice, ekonomistka Simona Potočnik, nekdanja direktorica Cetisa in Garanta, ki je bila v upravi ljubljanskega kliničnega centra pred časom zadolžena za ekonomsko in finančno dejavnost, zdaj pa je tam poslovna direktorica treh kliničnih inštitutov, biologinja prof. dr. Maja Čemažar, že 30 let zaposlena na inštitutu, kjer zdaj dela kot pomočnica strokovnega direktorja za raziskovanje in izobraževanje in doc. dr. Miha Skvarč, specialist klinične mikrobiologije.
 
Seja sveta se bo začela ob 14. uri. Če bo nov direktor izbran, bo moral k njegovemu imenovanju podati soglasje tudi minister za zdravje.

Preberite še:

Komentarji: