Shoda potekala mirno: ena oseba napadla policista

Policisti so na protestih obravnavali osebo, ki je napadla policista.
Fotografija: Shoda sta potekala mirno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Shoda sta potekala mirno. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tudi včeraj so policisti na območju centra Ljubljane opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Dogodka sta potekala mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti.

Več o tem: V Ljubljani znova protesti, za ogrevanje rumena maškarada

Prvi shod se je okoli 17.30 začel na Prešernovem trgu, nato pa je okoli 2.500 zbranih protestnikov organizirano odšlo v smeri proti Slovenski cesti, ter krožilo med ulicami v centru mesta in se nato zbralo na Trgu republike.

Drugi shod se je pričel okoli 18. ure, ko so se protestniki pričeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa je zbrana skupina okoli 40 protestnikov s Prešernovega trga odšla na Trg republike, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Policisti so varovali državni zbor, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev obeh protestnih shodov, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Sloveniji.


Napad na policista


Policisti so pri varovanju shodov opravili 12 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih.

Policisti so opravili identifikacijski postopek z osebo, ki je pred tem napadla policista. Pri postopku se je oseba uprla, ni upoštevala ukazov policistov in so bila zoper njo uporabljena prisilna sredstva.

Osebo so zaradi ugotavljanja identitete, izvedbe prekrškovnega postopka ter zbiranja obvestil zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi privedli v prostore policije. Po končanem postopku so osebo izpustili. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. 

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil glede obeh shodov in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Komentarji: