S ponedeljkom v osmih regijah dovoljena strežba na terasah in vrtovih

Za en teden bo med 7. in 19. uro strežba dovoljena v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji.
Fotografija: OZS opozarja, da lokali niso vir okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
OZS opozarja, da lokali niso vir okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Od prihodnjega ponedeljka dalje do vključno 25. aprila bo v osmih regijah: goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji, dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro, ob upoštevanju vseh higienskih navodil, je vlada sporočila na svojem twitter profilu. 

Osrednjeslovenska regija z glavnim mestom na vladnem semaforju ne sodi v oranžno fazo, kakor osem omenjenih regij, temveč v rdečo. V njej so še savinjska, primorsko-notranjska regija in jugovzhodna Slovenija.

Kot je ob tem tvitnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je sicer že pred današnjo sejo zavzel za odpiranje teras in lokalov, »bodo gostinci nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni.« Kot je dodal, se osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve.

V oddaji 24 ur zvečer je minister Zdravko Počivalšek izjavil, da je to pomemben korak k ponovnemu zagonu gostinstva. Napovedal je, da se bodo v državi v omejenem obsegu odpirale tudi nastanitvene kapacitete, a šele, ko bomo dosegli rumeni nivo. Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS je izjavil, da razumejo situacijo, zaradi katere gostinci lokalov še ne morejo imeti odprtih v celoti in da se bodo trudili, da se bo to čimprej zgodilo.

Minister Počivalšek je zagotovil, da bo država turizmu pomagala z interventnim zakonom ali pa s PKP 9. Kako natančno, bo znano še v tem mesecu oz. najkasneje v prvi polovici maja. 

Po tem, ko so se s ponedeljkom poleg šol odprle še nekatere dejavnosti, so bili pred današnjo sejo vlade pozivi gostincev, ki so zahtevali odprtje gostinskih teras in lokalov, vse glasnejši. Gostinska panoga je namreč zaprta že več kot osem mesecev.

image_alt
Gostinci: Odpiranje in zapiranje je najhujše


Sekcija za gostinstvo pri OZS je dopoldne v sporočilu za javnost zapisala, da zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 

Delo je izgubilo že 12 tisoč zaposlenih


»Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase. V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj,« je pred sejo opozoril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Kot so dodali, ne nasprotujejo, da zdravstvena stroka vztraja, da je strežba varna le na terasah, a kot so dodali, tako lahko obratujejo tisti, ki se jim takšen način opravljanja dejavnosti izplača. Vendar mora po njihovem država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati.

Odprtje letnih vrtov v Novem mestu marca letos. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odprtje letnih vrtov v Novem mestu marca letos. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Predsednik OZS Branko Meh je sicer danes na ministra Počivalška naslovil odprto pismo  z zahtevo, da se nemudoma podaljša moratorij na kreditne obveznosti za eno leto, saj »podjetja, ki so bila z vladnim odlokom zaprta ali jim je bilo onemogočeno poslovanje v normalnem obsegu, nimajo denarja, da bi poplačala svoje kreditne obveznosti. Opozarjamo, da bodo številna podjetja šla v stečaj, če se moratorij na kredite ne podaljša,« je med drugim zapisal Meh.
 

Prilagajanje vladnega semaforja


Spremenjen vladni semafor, ki so ga predstavili prejšnji petek, je odpiranje gostinskih teras in vrtov sicer predvidel v oranžni fazi. Za prehod v oranžno fazo z dodatnimi sprostitvami pa trenutno na ravni države eden od pogojev ni izpolnjen, saj po zadnjih podatkih sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1014, pogoj za oranžno fazo pa je povprečno manj kot tisoč okužb na dan v enem tednu. Minister za zdravje Janez Pokluklar je sicer prejšnji teden napovedal, da naj bi ta teden ukrepe opredeljevali glede na fazo po regijah. Tudi pred 11-dnevnim delnim zaprtjem države so bile posamezne regije z ugodnejšo epidemiološko sliko že deležne večjega sproščanja ukrepov in so tam lahko odprli terase gostinskih lokalov.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Preberite še:

Komentarji: