Skrb, da bi razkrila vse osebne podatke, je odveč

Organizatorji prireditev bodo pogoje PCT preverjali s pomočjo iste aplikacije, kot jo ima tudi policija na mejnih prehodih.
Fotografija: Rdeča je dokaz, da z izpolnjevanjem pogojev PCT nekaj ni v redu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Rdeča je dokaz, da z izpolnjevanjem pogojev PCT nekaj ni v redu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Izpolnjevanje pogoja PCT – preboleli-cepljeni-testirani bo nujno tudi za udeležbo na dogodkih in shodih, preverjali pa ga bodo organizatorji, je sklenila vlada. Aplikacija za preverjanje EU DCP je enaka tisti, ki jo na mejnih prehodih uporablja tudi policija. Za uporabnike sistema android je čitalec že dostopen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Aplikacijo, ki jo je razvil NIJZ in s pomočjo katere bodo organizatorji lahko preverjali izpolnjevanje pogojev PCT, je predstavil direktor NIJZ Milan Krek, rekoč, da gre za nadgradnjo evropskega digitalnega potrdila, ki ga je NIJZ pošiljala na domove v tiskani obliki. Pristop, ki ga uporablja na mejnih prehodih, bo Slovenija zdaj »preslikala« tudi v notranjost države. Osebi, ki ne bo izpolnjevala pogojev PCT, bo moral organizator prepovedati udeležbo na prireditvi.

Milan Krek, direktor NIJZ, pravi, da se s tem, ali potrdilo zares pripada pravi osebi, NIJZ ne bo ukvarjal. FOTO: Jože Suhadolnik
Milan Krek, direktor NIJZ, pravi, da se s tem, ali potrdilo zares pripada pravi osebi, NIJZ ne bo ukvarjal. FOTO: Jože Suhadolnik


Aplikacija je na spletni strani NIJZ že prosto dostopna tudi za uporabnike, ki nimajo mobilne identitete smsPASS. Kasneje jo bodo dali tudi na google play in applestore, za uporabnike sistema iOS pa bo na voljo predvidoma v dveh tednih.


Skrb je odveč


Edini podatki, ki se prikažejo pri skeniranju oziroma so zapisani na omenjenih potrdilih, so ime, priimek in datum rojstva, zagotavlja strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu NIJZ Anže Kavšek. Drugih osebnih podatkov ni – razen podatka o tem, ali je oseba cepljena, prebolevnik ali testirana.

Ob uporabi aplikacije se postavlja vprašanje, ali bodo organizatorji dodatno preverjali osebne izkaznice gostov, s čimer se bodo prepričali, da potrdilo zares pripada pravi osebi. Kot pravi Krek, »je to stvar drugih resorjev – zdravstvene inšpekcije, ministrstva za zdravje in za notranje zadeve«. NIJZ je pravočasno razvil aplikacijo ...


In kako aplikacijo prenesti?


Kavšek zagotavlja, da je preprosto: prenesemo jo lahko s spletne strani ezdrav.si na svojih mobilnih napravah. Pod zavihkom rešitve izberemo EU digitalno COVID potrdilo, kjer pod splošnimi informacijami najdemo povezavo za pridobitev aplikacije za preverjanje potrdil EU DCP. Ob kliku se bo začel prenos, na vprašanje mobilne naprave, ali želimo aplikacijo naložiti, kljub temu da ni iz aplikacije google play, potrdimo. Ko jo odpremo, je možno skeniranje. Ob zaznavi kode se bo okvirček obarval bodisi zeleno bodisi rdeče. Zelen zapis pomeni, da je potrdilo veljavno. Če mu je veljavnost, denimo, pretekla, se bo koda obarvala rdeče.

Za veljavnost hitrega antigenskega testa mora od odvzema brisa miniti manj kot 48, za veljavnost PCR testa pa manj kot 72 ur.  FOTO: Voranc Vogel
Za veljavnost hitrega antigenskega testa mora od odvzema brisa miniti manj kot 48, za veljavnost PCR testa pa manj kot 72 ur.  FOTO: Voranc Vogel


Kot je še dejal Kavšek, bo čitalec preveril, ali je potrdilo veljavno, se pravi, katera ustanova ga je izdala ter koliko časa je minilo od testiranja, tako s papirja kot z mobilnih naprav. Za veljavnost hitrega antigenskega testa mora od odvzema brisa miniti manj kot 48, za veljavnost PCR-testa pa manj kot 72 ur. Na vseh potrdilih mora biti QR-koda.

Organizatorji morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno, je sporočila Vlada RS. Organizatorje, ki izpolnjevanja pogoja ne bodo preverjali, čaka globa v višini od 400 do tisoč evrov.
 

Informacijski pooblaščenec začel nadzor aplikacije NIJZ 


Informacijski pooblaščenec je danes začel inšpekcijski postopek o aplikaciji NIJZ, s katero bodo organizatorji prireditev in dogodkov preverjali izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Opozarjajo, da prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Kot je v sporočilu za javnost navedla informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje.

Pri branju QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil z aplikacijo se bodo na zaslonu naprave prikazali ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa bo vidno tudi, ali je gost prebolel covid-19, bil proti njemu cepljen, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, so ob današnji predstavitvi aplikacije pojasnili na NIJZ. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Pojasnila je, da kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne morejo presojati, kdaj je zahteva glede PCT pogoja potrebna in primerna, vendar Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da raziskave o dejanski zaščiti s cepivom proti covidu-19 pred okužbo in nevarnostjo prenosa okužbe še tečejo. S tem pa je vsekakor povezano vprašanje sorazmernosti in nediskriminacije omejevanja gibanja necepljenim posameznikom pod drugačnimi pogoji kot cepljenim.

»Zato mora najprej stroka jasno in sorazmerno opredeliti, kdaj oz. v katerih primerih je zahteva glede izpolnjevanja PCT pogoja smiselna, potrebna in primerna glede na obstoječa strokovna in medicinska stališča. Drugo vprašanje pa je sam obstoj pravne podlage, da tak pogoj preverja vsak organizator prireditev in se posledično s temi podatki seznanijo prav vsi, ki preverjajo vstopnice, izvajajo zasebno varovanje prireditev in podobno,« je še poudarila Prelesnikova.

Preberite še:

Komentarji: