Nove različice koronavirusa v več desetih državah

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

19.54 Portugalska ustavlja vse letalske povezave z Brazilijo

Portugalska vlada se je zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom in odkritja novih različic koronavirusa odločila od petka do 14. februarja prepovedati vse letalske povezave z Brazilijo. Prepovedani bodo trgovski in zasebni leti, pa tudi leti vseh letalskih družb. Še vedno pa bo iz Brazilije dovoljen prihod z letalom portugalskim državljanom in državljanom EU, ki bodo imeli najmanj 72 ur star negativen test PCR pred vkrcanjem na letalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Portugalska se bo s to prepovedjo pridružila Turčiji, Maroku in Peruju.

Na Portugalskem so danes znova poročali o rekordnem dnevnem številu smrti bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 293 bolnikov, skupno več kot 11.000. V bolnišnicah se zdravi doslej največje število covidnih bolnikov - 6603, na oddelkih za intenzivno nego pa 783. Da bi zajezili širjenje okužb v državi od 15. januarja velja druga ustavitev javnega življenja.

18.26 WHO: Nove različice koronavirusa razširjene v več deset državah

Nove različice novega koronavirusa, ki so bolj nalezljive in bi lahko zmanjšale učinkovitost cepiva proti covidu-19, so se hitro razširile po več deset državah, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). T. i. britansko različico so po navedbah organizacije do 22. januarja tako zasledili že v 70 državah po vsem svetu, v zadnjem tednu pa se je razširila še na deset držav, poročajo tuje tiskovne agencije. Britanski premier Boris Johnson je prejšnji teden opozoril, da je britanska različica glede na nekatere študije morda tudi smrtonosnejša. A WHO je danes poudarila, da gre za predhodne rezultate in da so za potrditev teh ugotovitev nujne dodatne analize.

17.56 Za Britance po prihodu v domovino iz 22 držav obvezna karantena v hotelu

Britanski državljani in tisti s stalnim prebivališčem na Otoku bodo morali po vrnitvi iz 22 držav z visokim tveganjem za okužbo z novimi različicami novega koronavirusa v obvezno karanteno v hotel, so danes sporočile britanske oblasti. Premier Boris Johnson pa je sporočil, da bodo šole v Angliji zaprte najmanj do 8. marca. Notranja ministrica Priti Patel je poslancem pojasnila, da bodo morali Britanci po vrnitvi iz teh držav v karanteno za deset dni. Kdaj naj bi ukrep začel veljati, ni pojasnila, dejala je le, da bodo podrobnosti sporočili prihodnji teden, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.55 Izrael v boju proti koronavirusu zapira tudi kopenske meje

Izrael namerava v boju proti novemu koronavirusu v četrtek za več dni zapreti svoje kopenske meje, potem ko je skoraj v celoti do konca meseca že zaprl svoje mednarodno letališče. Vlada bo predvidoma v četrtek odločala, ali bodo podaljšali ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija Dpa.

Notranji minister Arjeh Deri je danes pojasnil, da bodo med četrtkom in nedeljo zaprti mejni prehodi z Egiptom in Jordanijo. Odprt ostaja le mejni prehod na mostu Allenby med Izraelom in Jordanijo za prebivalce Zahodnega brega.

17.12 Informativni dnevi letos na spletu

Obisk informativnih dni, ki bodo letos potekali 12. in 13. februarja, v živo ne bo možen, četudi bo pouk potekal v živo. Gre za dogodek visokega tveganja, zato so na ministrstvu za izobraževanje ravnateljicam in ravnateljem srednjih šol in dijaških domov predlagali virtualni način predstavitve njihovih šol, domov in izobraževalnih programov.

Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so zbrane informacije in povezave do spletnih strani vseh srednjih šol in dijaških domov. Devetošolci in vsi, ki se vpisujejo v srednješolske programe, lahko na enem mestu poiščejo vse potrebne informacije, je ministrstvo objavilo na vladnem spletišču.

16.36 V pogodbi o cepivu ni logike: »Kdor prej pride, prej melje.«

»Zavračamo logiko: 'Kdor prej pride, prej melje'," je glede zapleta z AstraZeneco o dobavah cepiva povedala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. To bi po njenih besedah lahko delovalo pri mesarju v sosedstvu, ne pa v pogodbah. Pogodba o vnaprejšnjem nakupu cepiva z AstraZeneco ne vse vsebuje klavzule o prednostnem vrstnem redu, je pojasnila. Sklicevanje na pogodbeno klavzulo o »prizadevanju po najboljših močeh« pri skrčenju dobav zavračajo kot nepravilno in nesprejemljivo.

Logika pri sklenitvi je bila, da v zameno za financiranje razvoja cepiva in proizvodnih zmogljivosti, EU dobi zagotovljene odmerke. »Smo v pandemiji, vsak dan izgubljamo ljudi. To niso številke, to niso statistike, marveč osebe z družinami, prijatelji, kolegi, ki so tudi prizadeti,« je povedala komisarka. Farmacevtska podjetja in razvijalci cepiva imajo moralne, družbene in pogodbene obveznosti, je nadaljevala. Slovenija podpira aktivnost evropske komisije za čimprejšnjo dobavo cepiv, kot izhaja iz pogodb, ki jih je EU sklenila z različnimi proizvajalci cepiv, tudi z AstraZeneco, so sporočili s stalnega predstavništva pri EU. »Pričakujemo, da se bodo proizvajalci cepiv držali sklenjenih dogovorov in cepiva dobavljali v skladu s pogodbenimi določili,« so dodali.

16.15 Zaradi sumljivega paketa delno evakuirali skladišče cepiva AstraZenece v Walesu

V Walesu so v industrijski coni, kjer polnijo in hranijo cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca in univerze Oxford, danes odkrili sumljiv paket. Preventivno so prostore pri kraju Wrexham delno evakuirali, poročajo tuje tiskovne agencije.
Policija je sporočila, da je dogodek še v teku. Javnost so pozvali, naj se izogiba območja, več cest so zaprli, še poročajo tuje tiskovne agencije.

15.43 Nadaljevanja boja Bruslja z AstraZeneco

Evropska komisija je zaprosila AstraZeneco za objavo pogodbe o dobavi cepiv. Nekaj njenih določil je predsednik uprave AstraZenece Pascal Soriot že tako objavil v intervjujih. Različni pogledi bi se z objavo razjasnili, so pojasnili visoki uradniki EU. »Želimo rešitev,« je logika evropske komisije. V AstraZeneci morajo natančno povedati, kaj je narobe v proizvodnji in kako bodo izpolnili upravičene obveznosti glede dobav. Opozarjajo, da ima AstraZeneca v Evropi štiri proizvodne obrate, in belgijski, v katerem je prišlo do težav, je tretji največji. Od podjetja pričakujejo napovedi, kako nameravajo izpolniti svoje obveznosti. P. Ž. 

14.32 V Avstriji morda obvezne maske FFP2 za starejše učence

Avstrijci, starejši od 14 let, morajo od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2. Morda bodo tovrstne maske obvezne tudi za starejše učence, ko se bodo predvidoma februarja vrnili v šolske klopi, je danes dejal generalni sekretar na ministrstvu za šolstvo Martin Netzer. Pojasnil je, da se o tem sicer še usklajujejo z avstrijskim ministrstvom za zdravje. Za jutranji program avstrijskega radia Ö1 je Netzer še povedal, da naj bi bile maske FFP2 pri pouku obvezne za vse starejše učence, ne le za tiste, ki se ne bi testirali na novi koronavirus, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji šolanje trenutno poteka na daljavo, otroci pa se bodo v šole predvidoma vrnili po koncu zimskih počitnic 8. oziroma 15. februarja, odvisno od dežele, kjer se šolajo. Netzer ne izključuje možnosti, da bodo morali šolanje na daljavo podaljšati.

Avstrijci, starejši od 14 let, morajo od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2. FOTO: Alex Halada/AFP
Avstrijci, starejši od 14 let, morajo od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2. FOTO: Alex Halada/AFP


14.06 Bill Gates: Usoda Tokia 2020 odvisna od cepljenja

Ameriški milijarder in filantrop Bill Gates je izjavil, da je po njegovem še vedno mogoče izpeljati poletne olimpijske igre v Tokiu, vendar pa bo dokončna usoda iger po njegovem odvisna od zadostnega cepljenja proti novemu koronavirusu, danes poroča japonska agencija Kyodo News. Gates, čigar fundacija je za boj proti covidu-19 donirala 1,75 milijarde dolarjev, je za Kyodo News dejal, da bo prihodnjih nekaj mesecev ključnih za preložene tokijske igre.

13.35 Sestanek predstavnikov Unije in AstraZenece vendarle bo

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca se bo vendarle udeležilo drevišnjega sestanka s predstavniki EU glede napovedanih zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19. Najprej je iz Bruslja sicer prišlo sporočilo, da so predstavniki podjetja udeležbo odpovedali, a je podjetje to kasneje zanikalo. Sestanek predstavnikov AstraZenece in EU je v okviru usmerjevalnega odbora za strategijo cepljenje predviden ob 18.30.

Cepivo AstraZenece v EU še ni odobreno. FOTO: Justin Tallis/AFP
Cepivo AstraZenece v EU še ni odobreno. FOTO: Justin Tallis/AFP


13.30 V Sloveniji trenutno največ okužb v Severni Primorski

Severnoprimorska regija je glede na sedemdnevne statistične podatke po pojavnosti okužb najbolj prizadeta regija v Sloveniji. V zadnjem tednu so potrdili 708 okužb, v povprečju 101 na dan. Na današnji novinarski konferenci v Zdravstvenem domu Ajdovščina so povedali, da so okužbe razpršene, precej pa so jih zaznali med tujimi delavci.

image_alt
Gre pri novih pojavnih oblikah virusa za seve ali različice


13.00 V Moskvi bodo rahljali ukrepe

V Moskvi bodo dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, saj zaznavajo upad števila novih okužb, so sporočile mestne pristojne službe. Želijo si namreč vzpostaviti pogoje za okrevanje gospodarstva, je sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin. Od danes lahko restavracije, bari in nočni klubi ostanejo odprti vso noč. V okviru ukrepov so bili namreč lahko odprti do 23. ure. Sobjanin je sporočil še, da so v mestu z 12 milijoni prebivalci v zadnjem tednu v povprečju na dan potrdili od 2000 do 3000 novih okužb. Na vrhuncu jih je bilo po okoli 7000.

12.20 AstraZeneca odpovedala današnje srečanje s predstavniki Unije

Podjetje AstraZeneca je odpovedalo udeležbo na zvečer predvidenem sestanku s predstavniki EU o napovedanih zamudah dobave njihovega cepiva proti covidu-19 na območju Unije, je potrdila evropska komisija. Podjetje in Evropska unija sta v sporu zaradi dobave cepiva – v podjetju so pred dnevi napovedali, da bo pošiljka v prvem četrtletju manjša za 60 odstotkov –; spor pa je zaostrila objava tajnih klavzul pogodbe o dobavi cepiva, ki so jih razkrili pri AstraZeneci. Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je v včerajšnjih intervjujih namreč povedal, da pogodba o dobavi cepiva, ki jo je podjetje sklenilo z EU, predvideva, da se bo podjetje za dobavo potrudilo po »najboljših močeh« in da ga ne zavezujejo časovnice, piše Reuters. 

EU je po razkritju klavzule na podjetje danes naslovila prošnjo, naj objavi pogodbo. Kot vztrajajo v Bruslju, se je podjetje v pogodbi zavezalo, da bo dobavilo 300 milijonov doz cepiva, če ga bo odobrila Evropska agencija za zdravila, klavzula o prizadevanju po najboljših močeh pa da je standardna v tovrstnih pogodbah, ki jih sklepa EU, še piše Reuters.

image_alt
V Sloveniji na test angleške različice pozitivnih 16 vzorcev


11.35 Na Hrvaškem 857 novookuženih

Iz hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite sporočili, da so v zadnjih 24 urah ob 7173 testih potrdili 857 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 31 covidnih bolnikov. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnjo sredo, ko so ob 7068 testih potrdili 902 novi okužbi z novim koronavirusom. Še teden prej so ob 7713 testih potrdili 1135 okužb. Na Hrvaškem je trenutno 3050 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1381 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 135 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. 

11.30 Do sredine februarja bi Kitajska cepila 50 milijonov ljudi

Kitajska je razdelila okoli 22,8 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, so danes sporočile zdravstvene službe. Država, ki je začela cepiti proti covidu-19 decembra, želi do kitajskega novega leta cepiti 50 milijonov ljudi, zato so okrepili kampanjo cepljenja. Med drugim so v eni od četrti v prestolnici Peking že začeli cepiti tudi zunaj prioritetnih skupin. V okviru boja proti novemu koronavirusu pa so začeli izvajati tudi teste z analnimi brisi, ki naj bi bili bolj učinkoviti.

Prizor z ene od pekinških tržnic. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Prizor z ene od pekinških tržnic. FOTO: Tingshu Wang/Reuters


11.25 Odsvetovano kombiniranje cepiv različnih proizvajalcev

V navodilih izvajalcem cepljenja proti covidu-19 je poudarjeno, da morata biti oba odmerka cepiv istega proizvajalca. Čeprav sta cepivi, ki imata doslej v EU pogojno dovoljenje, cepivi mRNK in vsebujeta enako gensko informacijo, njuno kombiniranje ni priporočljivo, saj bi lahko zmanjšali učinkovitost, je povedal Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo. Pri obeh cepivih sta potrebna dva odmerka, s tem da pri Pfizerjevem cepivu drugi odmerek sledi po treh tednih, pri Moderninem pa po štirih.

»Z drugim odmerkom popolnoma enake sestave bistveno pospešimo obe poti aktivacije imunskega sistema. mRNk je sicer enak, kar zadeva gensko informacijo, a sta cepivi narejeni po rahlo drugačni tehnologiji, zato so tu majhne razlike. Uporaba prvega odmerka enega proizvajalca in drugega odmerka drugega proizvajalca cepiva mRNK bi tako nekoliko zmanjšala učinkovitost,« je pojasnil. Glede na podatke o neželenih učinkih Štrukelj ne vidi zadržkov glede varnosti, če bi kombinirali cepivi mRNK različnih proizvajalcev.

11.20 Prvi odmerek cepiva več kot 50.000 ljudem

Po torkovih podatkih, dosegljivih na sledilniku za covid-19, je prvi odmerek cepiva prejelo 51.128 oseb, kar je 2,4 odstotka prebivalstva. Prvi odmerek zadošča za delno zaščito, drugi odmerek, ki omogoča več kot 90-odstotno zaščito, pa je po istem viru podatkov prejelo 9851 oseb. Javnost je sicer v celotni Evropski uniji kritična do počasnih dobav in posledično počasnega cepljenja populacije. J. T.

11.05 Neprimerno obnašanje japonskih poslancev povzročilo nejevoljo

Japonski premier Jošihide Suga se je javnosti opravičil po tem, ko so poslanci iz njegove vladajoče koalicije obiskali nočne klube kljub prošnji vlade, naj se ljudje izogibajo nenujnim dejavnostim. V Tokiu in ponekod drugod po državi so januarja namreč razglasili izredne razmere, ki vključujejo poziv restavracijam in barom, naj ne obratujejo po 20. uri. Po navedbah Reutersa je neprimerno obnašanje poslancev prililo olje na ogenj nezadovoljstva prebivalcev Japonske z obvladovanjem epidemije covida-19.  

10.45 Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19

Epidemiološki podatki včerajšnjega dne kažejo, da so ob opravljenih 15.946 hitrih in PCR-testih odkrili 1850 novih primerov okužb, umrlo pa je 19 oseb s covidom-19, je na twitterju sporočila Vlada RS. V bolnišnici se je zdravilo 1144 covidnih bolnikov, zdravljenje na intenzivni negi pa jih je potrebovalo 172.10.30 Ukrepi proti širjenju covida-19 večajo finančne stiske prebivalcev Libanona

V mestu Tripoli na severu Libanona so včeraj zvečer – podobno kot dan prej – potekali protesti proti omejitvam, s katerimi želi vlada zajeziti širjenje novega koronavirusa. Sprevrgli so se v spopade med protestniki in pripadniki varnostnih enot, v katerih je bilo poškodovanih najmanj 45 ljudi, je sporočil libanonski Rdeči križ. Tripoli je že pred pandemijo veljal za enega od najrevnejših območij države, kjer je pandemija še okrepila gospodarsko krizo. Več kot polovica prebivalcev Libanona je padla pod prag revščine, četrtina jih živi v izjemni revščini, številni pa so ob zaprtju države ta mesec ostali brez dohodka. V Libanonu med drugim velja splošna prepoved gibanja, nakupovanje nujnih potrebščin in hrane pa je omejeno na dostave na dom, kar marsikje ni na voljo.

10.25 V šolah kmalu vsi učenci in dijaki na Hrvaškem?

Hrvaški učenci višjih razredov osnovnih šol se bodo verjetno s 1. februarjem pridružili mlajšim šolarjem in dijakom zaključnih letnikov srednjih šol v šolskih klopeh, je v včeraj zvečer v okviru načrtov sproščanja ukrepov v boju proti covidu-19 napovedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je v ponedeljek potrdil, da se pogovarjajo tudi o omilitvi omejitve števila ljudi na posameznih dogodkih. Prav tako je napovedal, da bodo najverjetneje podaljšali obstoječe ukrepe, ko gre za obratovanje trgovin, javni prevoz in vstop v državo.

10.15 Začetek cepljenja v Burmi

V Burmi se je začelo cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece in oxfordske univerze, ki ga je državi donirala Indija, piše Reuters. Prejšnji teden je tako v Burmo prispela pošiljka z 1,5 milijona doz cepiva, ki jih je proizvedel indijski inštitut Serum, medtem ko je dostavo cepiva prav tako napovedala Kitajska. Prvi se bodo v Burmi cepili zdravstveni delavci in prostovoljci, ki pomagajo pri oskrbi covidnih bolnikov. Burma, ki ji je uspelo zajeziti prvi val pandemije, se zdaj sooča z drugim, cepivo pa bo zato pomembno pripomoglo k razbremenitvi že tako podhranjenega zdravstvenega sistema. 

9.30 Pozitivnih dobrih 26 odstotkov PCR-testov

Včeraj so v Sloveniji potrdili 1850 novih okužb, je navedeno na spletni strani sledilnika za covid-19. Izvedli so 5418 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1430 novih okužb, in 10.528 hitrih antigenskih testov, ki so pokazali, da je na novo okuženih 420 oseb. Delež pozitivnih testov PCR je bil 26,4-odstoten, delež pozitivnih hitrih testov pa štiriodstoten. Sedemdnevno povprečje novih primerov okužb po podatkih sledilnika znaša 1251,7. Trenutno je v Sloveniji 17.884 aktivnih primerov okužbe.

8.50 Peking: Leto dni zapora za žensko, ki je skrivala simptome okužbe

Sodišče na Kitajskem je obsodilo na leto dni zapora žensko, ki je pred vkrcanjem na letalo skrivala simptome okužbe z novim koronavirusom, današnje poročanje kitajskih medijev povzema tiskovna agencija DPA. Ženska je vzela zdravilo za zniževanje telesne temperature, preden se je marca lani vkrcala na letalo iz ZDA na Kitajsko. 37-letnica je simptome razkrila šele po tem, ko je pristala v Pekingu in je bila pozneje pozitivna na testiranju na novi koronavirus. V karanteno je moralo 63 ljudi, ki so bili v tesnem stiku z njo.

8.20 Microsoft povečal dobiček, Starbucksov se je zmanjšal

Ameriški računalniški velikan Microsoft je po zaslugi pandemije covida-19 v zadnjem četrtletju lanskega leta, ki je njegovo drugo poslovno četrtletje letošnjega koledarskega leta, v primerjavi z istim četrtletjem pred letom dni povečal dobiček za 33 odstotkov, prihodke pa za 17 odstotkov.

Nasprotno je čisti dobiček ameriške verige kavarn Starbucks padel z 885,7 milijona dolarjev oziroma 74 centov na delnico v zadnjem četrtletju 2019 na 622,2 milijona dolarjev oziroma 53 centov na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov pa je z 61 centi na delnico za šest centov presegel pričakovanja analitikov. Zaradi pandemije oziroma ukrepov proti njej so številne kavarne Starbucska zaprte in prodaja je upadla povsod po svetu, razen na Kitajskem, kjer se je povečala za pet odstotkov.

Priprave na cepljenje v japonskem Kavasakiju. FOTO: Kim Kjung Hunn/Reuters
Priprave na cepljenje v japonskem Kavasakiju. FOTO: Kim Kjung Hunn/Reuters


8.05 V AstraZeneci vztrajajo, da delajo vse za odpravo zastojev v proizvodnji

Vodja podjetja AstraZeneca Pascal Soriot se je včeraj odzval na obtožbe, povezane z zamudami pri dobavi cepiva proti covidu-19 v EU. Povedal je, da si prizadevajo za odpravo zastojev v proizvodnji, in zanikal, da bi cepivo, namenjeno prebivalcem EU, prodajali drugam za višjo ceno in ob tem ustvarjali dobiček. Kot je dejal v pogovoru za več evropskih časnikov, britansko-švedsko podjetje s sedežem v Veliki Britaniji dela vse, da bi odpravilo težave v proizvodnji, ki jih imajo menda v dveh tovarnah, eni na Nizozemskem in eni v Belgiji. »Tovrstne težave smo imeli tudi pri proizvodni verigi v Veliki Britaniji. A pogodba z njimi je bila podpisana tri mesece prej kot z EU. Tako da smo imeli tri dodatne mesece časa za odpravo ovir,« je pojasnjeval.

7.25 Zaradi strogih ukrepov preložitev tekmovanja

Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu se soočajo s preložitvijo prvih testnih tekmovanj za poletne olimpijske igre, piše tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na japonske medije. Tokio bi moral med 4. in 7. marcem gostiti kvalifikacije v sinhronem plavanju, a je mednarodna plavalna zveza v sodelovanju z japonsko zvezo tekmovanje odpovedala zaradi težav pri vstopu tujih državljanov na Japonsko zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

7.20 Povprečje: nova okužba vsakih 7,7 sekunde

Število primerov okužb z novim koronavirusom je v globalnem merilu preseglo število sto milijonov, piše tiskovna agencija Reuters in dodaja, da se od začetka leta povprečno vsakih 7,7 sekunde ena oseba okuži z novim koronavirusom. Medtem ko smo mejnik 50 milijonov okužb dosegli v 11 mesecih, se je število okužb na sto milijonov povzpelo v treh. Za covidom-19 je zbolelo 1,3-odstotka svetovnega prebivalstva, umrlo pa je več kot 2,1 milijona oseb s covidom-19. V petih državah, ki so doslej imele največ okuženih – ZDA, Indija, Brazilija, Rusija in Združeno kraljestvo –, so potrdili več kot polovico vseh primerov covida-19, te države pa skupno predstavljajo 28 odstotkov svetovnega prebivalstva oziroma manj kot tretjino. 

7.10 Predsednik ZDA z zagotovili, da bo cepiva dovolj

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj odgovoril na pritožbe guvernerjev zveznih držav, da nimajo dovolj cepiva proti koronavirusu, in obljubil, da bodo povečali tedenske dostave na najmanj deset milijonov doz. Zagotovil je, da bo do konca poletja cepiva dovolj za 300 milijonov prebivalcev ZDA (doslej so cepili približno en odstotek prebivalcev). Zvezna vlada bo kupila še 200 milijonov dodatnih doz cepiva Pfizerja in Moderne, ki sta za zdaj edini potrjeni v državi. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do včeraj zvečer okužilo 25,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 425.000. 

Preberite še:

Komentarji: