Ob sneženju kaos na cestah

Zaradi nesreče je zaprta gorenjska avtocesta med izvozoma Radovljica in Lesce. Do jutra lahko zapade več kot 25 centimetrov snega.
Fotografija: Nesreča med Lescami in Radovljico. FOTO: Bralec 
Odpri galerijo
Nesreča med Lescami in Radovljico. FOTO: Bralec 

Sneženje je že zajelo velik del države. Zaradi zimskih razmer je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru. O zimskih razmerah na cestah poročajo tudi z drugih koncev Primorske ter tudi z Notranjske, Dolenjske in Gorenjske.

Ponoči se bo sneženje v notranjosti še nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v večjem delu Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od –3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Popoldne je bila tako zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med Senožečami in Nanosom, med Postojno in počivališčem Ravbarkomanda pa je proti Ljubljani promet potekal le po enem pasu.

Iz istega razloga je bila zaprti tudi vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, gorenjska avtocesta pa je bila med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Karavankam več ur zaprta zaradi prometne nesreče.

Težave na primorskih cestah




Današnje sneženje že povzroča tudi večje težave v prometu. Po podatkih spletnega portala Promet.si trenutno zaradi povečanega prometa ter zimskih razmer nastajajo zastoji na primorski avtocesti od Ljubljane proti Kopru. Najbolj upočasnjen promet je na odseku Logatec-Razdrto.

Ob sneženju v Vipavski dolini dodatne težave povzroča še burja, zaradi katere na tamkajšnji hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.



Darsovi uslužbenci tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na dolenjski avtocesti pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani ter pred priključkom Vrhnika proti Kopru. Na vipavski hitri cesti tovornjake izločajo pred priključkom Šempeter proti Razdrtemu, na dolenjski avtocesti pa na Dobu ter pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani.

Na cestah Col–Ajdovščina, Idrija–Godovič in Col–Črni Vrh–Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike, na cesti Unec–Bloška Polica–Babno Polje ter na mejnih prehodih Petrina, Babno Polje, Vinica in Metlika prav tako velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike, in sicer zaradi razmer na hrvaški strani. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. Prav tako je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru.

Gorenjska avtocesta ponovno odprta


Podobno kot na Primorskem tudi na Gorenjskem sneženje že povzroča težave v prometu. Policijska uprava Kranj pa voznike poziva k veliki previdnosti.

FOTO: PU Kranj
FOTO: PU Kranj


Na Gorenjskem je po nižinah danes že zapadlo okoli deset centimetrov snega. Zaradi snega je tudi cesta čez prelaz Vršič, ki je ob zahtevnih snežnih razmerah običajno zaprta, trenutno prevozna le za osebna vozila z verigami, poroča Prometnoinformacijski center za državne ceste.

Kot opozarja Policijska uprava Kranj, obstaja možnost žleda in poledice. Policisti voznike opozarjajo na uporabo zimske opreme in na prilagajanje hitrosti vožnje ter povečanje varnostne razdalje. Kot dodajajo, take razmere niso primerne za vožnjo s kolesi. 

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Novomeški policisti sporočajo, da se vozne razmere slabšajo tudi na njihovem območju, saj se sneg že oprijema cestišč. Največ težav pričakujejo na cesti Novo mesto–Metlika, Soteska–Črnomelj in na posameznih odsekih avtoceste. Voznike tovornih vozil zato opozarjajo, da se morajo ob zimskih razmerah na vseh cestah sami izločati iz prometa, razen na avtocesti, kjer izločanje odreja Dars.

Na območju Policijske uprave Celje, kjer je ponekod šele pred kratkim začel naletavati sneg, je bilo danes nekaj težav zaradi poledenelih vozišč. Policisti so bili doslej obveščeni o treh prometnih nesrečah z gmotno škodo, ki so se zgodile v Rogatcu, Mali Brezi in Pečici. Na Koroškem so o poledici poročali z območja Pernic.

Na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje na hrvaški strani velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Nevarnost poledice in žledu


Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bo ponoči ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko možen pojav poledice in žledu. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo ponoči zapadlo še 15 do 25 centimetrov snega. Burja bo gradila snežne zamete, je zapisano na spletni strani agencije. Uprava za zaščito in reševanje RS obenem opozarja na možnost poledice tudi v Pomurju.

Po podatkih agencije za okolje bo ponoči oblačno, sneženje v notranjosti se bo nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v zahodni polovici Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju okoli štiri stopinje Celzija, je zapisano na spletni strani agencije za okolje.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V Piranu so zjutraj sprožili alarm zaradi visokega plimovanja morja. Kljub opozorilom je morje zalilo več vozil, ki so bila parkirana na območju Punte, je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Robert Zirnstein. O višini škode je trenutno težko govoriti, v civilni zaščiti pa svarijo pred novim zalivanjem morja konec tedna. Visoke vode so tako zalile več vozil, v kombinaciji z burjo pa so valovi butali čez skale, tudi več kot dva metra v višino. Zirnstein je ob tem občane pozval k preventivnemu in samozaščitnemu ravnanju, ki vključuje tako namestitev protipoplavne zaščite kot spremljanje informacij civilne zaščite prek spleta oziroma prijave na obveščanje prek SMS-sporočil.
 

Darsova zimska služba na delu že od zgodnjega jutra


»Za danes in četrtek je napovedano zanimivo vremensko dogajanje na območju celotne Slovenije, tako da so tako rekoč vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi,« je povedala vodja tehnične službe Jana Vrhovnik z Darsa. Njihove plužne enote so začele izvajati preventivne ukrepe že ponoči, zjutraj pa tudi s plugi in posipalci.

Kot je zagotovila, si prizadevajo za zagotavljanje varnih in pretočnih avtocest, a obeta se splet zahtevnih vremenskih razmer. Ne bo namreč zgolj snežilo, pač pa bo na Primorskem dogajanje popestrila še močna burja, kar lahko povzroči snežne zamete.

image_alt
Iskratel z Madžari oddal najcenejšo ponudbo


Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšali delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo tako rekoč nemoteno. Zato se lahko zgodijo tudi zdrsi tovornjakov, kar bi povzročilo dodatne težave na avtocestah.

Največ težav v prometu je na primorski avtocesti. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Največ težav v prometu je na primorski avtocesti. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.
 

Preberite še:

Komentarji: