V Sloveniji doslej 18 primerov indijske različice novega koronavirusa

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

17.58 V Sloveniji doslej 18 primerov indijske različice

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je v Sloveniji v tem tednu doseglo 18. Slovenija se trenutno uvršča med države, kjer je razširjenost te različice zelo nizka, a skrb vzbuja dejstvo, da precej primerov ni povezanih s potovanji, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Zato krepijo sistem sledenja. Ob zmanjševanju števila opravljenih PCR testov povečujejo delež pozitivnih vzorcev, pri katerih ugotavljajo različico virusa. V tem tednu je vključenih 20 odstotkov pozitivnih vzorcev, v naslednjem tednu bodo vključili vse vzorce, ki so bili na PCR testiranjih pozitivni, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 napovedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

17.11 V Slovenijo odslej tudi po cepljenju s cepivi različnih proizvajalcev

Vlada je danes znova nekoliko spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zamejevanja pandemije covida-19 in omogočila vstop brez obvezne karantene tudi tistim osebam, ki so bile cepljene proti covidu-19 z dvema odmerkoma različnih proizvajalcev cepiv. Nekoliko je spremenjen tudi seznam držav, ki določa pogoje za prestop meje.

16.58 Slovenija bo BiH donirala 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece

Vlada je na današnji seji odločila, da bo z namenom humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 Bosni in Hercegovini brezplačno namenila 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Epidemiološke razmere v BiH niso ugodne, do 13. junija pa je bilo zgolj 7,7 odstotka prebivalcev cepljenih vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, so sporočili po seji vlade.

13.58 V Rusiji največ okužb in smrti zaradi covida od konca januarja

V Rusiji so v zadnjih 24 urah prvič od konca januarja potrdili več kot 20.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Umrlo je okoli 570 covidnih bolnikov, kar je prav tako največ smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu od konca januarja. Po podatkih kriznega centra za boj proti koronavirusu so v Rusiji v zadnjih 24 urah potrdili 20.182 primerov okužbe. Tako je število novih okužb prvič po 24. januarju preseglo 20.000, navaja ruska tiskovna agencija Tass.
V zadnjem dnevu je umrlo še 568 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu od 28. januarja, še kažejo podatki kriznega centra.

12.44 Merklova vztraja pri patentni zaščiti cepiv proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes znova izrazila odločno nasprotovanje odpravi patentne zaščite za proizvajalce cepiv proti covidu-19. V nasprotju z več drugimi svetovnimi voditelji in mednarodnimi organizacijami namreč meni, da je prava pot za povečanje proizvodnje teh cepiv za revne države podelitev dodatnih licenc za njihovo proizvodnjo.

Kot je bila jasna, je po njenem mnenju politično dosežena opustitev patentov napačna pot, saj bo razvoj cepiv uspešen le, če zaščite intelektualne lastnine ne bomo odpravili, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Med zagovorniki začasne odprave patentne zaščite so sicer ZDA, med nasprotniki pa Velika Britanija in EU. Merklova je člane bundestaga nagovorila pred vrhom EU, ki se začenja danes v Bruslju. Obenem je bila to verjetno njena zadnja vladna izjava v parlamentu, saj bodo v Nemčiji septembra potekale zvezne volitve, po katerih se Merklova ne bo več potegovala za položaj kanclerke. V sredo je tako tudi zadnjič odgovarjala na poslanska vprašanja.

11.06 Sproščanje ukrepov maja privabilo turiste, še vedno največ domačih

V maju, ko so se tudi v turističnih dejavnostih že nekoliko sproščali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, je Slovenijo obiskalo 113.400 turistov, ki so skupaj ustvarili 317.500 prenočitev, največ v zdraviliških občinah. Večino, 68 odstotkov prenočitev so ustvarili domači turisti, je danes sporočil državni statistični urad. Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so prejšnji mesec evidentirali skoraj 79.600 prihodov domačih turistov in malo več kot 214.500 njihovih prenočitev ter malo več kot 33.800 prihodov tujih turistov in malo več kot 102.900 njihovih prenočitev. Število prenočitev turistov je bilo v primerjavi z lanskim majem, ko so jih v turističnih nastanitvenih obratih imeli približno 39.300, večje za 700 odstotkov.

image_alt
Na Hrvaškem v podaljšanem koncu tedna več kot 41.000 slovenskih turistov


Med tujimi turisti je maja v Sloveniji prenočilo največ Nemcev, ki so ustvarili nekaj manj kot 13.100 prenočitev oziroma 13 odstotkov prenočitev tujih turistov. Sledili so turisti iz Avstrije (nekaj manj kot 8900 prenočitev oziroma devet odstotkov prenočitev tujih turistov), Italije (osem odstotkov), Srbije in Hrvaške (po sedem odstotkov).

Število prenočitev turistov je bilo v primerjavi z lanskim majem, ko so jih v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili približno 39.300, večje za 700 odstotkov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Število prenočitev turistov je bilo v primerjavi z lanskim majem, ko so jih v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili približno 39.300, večje za 700 odstotkov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


10.00 V sredo potrdili 43 novih okužb, delež pozitivnih dvoodstoten

V sredo so ob 2146 PCR-testih potrdili 43 novih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih je dvoodstoten. Poleg tega so opravili še 30.629 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 54,1, štirinajstdnevno pa 50,2. Trenutno je v državi aktivnih 1055 primerov okužb s koronavirusom, v bolnišnični oskrbi je 80 oseb, od tega 28 na intenzivni negi. Včeraj ni življenja zaradi covida-19 izgubila nobena oseba. V sredo je bilo polno cepljenih 608.598 prebivalcev, kar predstavlja 29 odstotkov populacije.



09.36 V novomeški bolnišnici epidemija podaljšala čakanje pri nekaterih dejavnostih

V Splošni bolnišnici Novo mesto je bilo treba pred epidemijo covida-19 najdlje čakati pri dejavnostih ortopedije, kardiologije in otorinolaringologije, ta pa je čakanje za določene posege še podaljšala. Čakanje na posege v navedenih dejavnostih sicer poskušajo skrajšati, po dopustih pa načrtujejo odpiranje dodatnih posegov in pregledov, so povedali. Novomeški bolnišnici tudi od leta 2016 oziroma od začetka delovanja njenega urgentnega centra primanjkuje 17 urgentnih zdravnikov. To pomanjkanje pa nadomeščajo specialisti kirurgije in internistike ter družinski zdravniki, je za STA povedala direktorica Milena Kramar Zupan.
Nedavni odhod štirih internistov k zasebnikom je kadrovski problem še poslabšal. Posebej zato, ker so ti internisti delali tudi v urgentnem centru, je pojasnila.

07.50 Cepivi Pfizerja in Moderne bosta vključili nova opozorila FDA
 
Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) bo cepivom proti covidu-19, ki ga proizvajata Pfizer/Biontech in Moderna, dodala opozorilo o redkih primerih vnetja srca pri mladostnikih in mlajših odraslih, je – kot navaja britanski Guardian – v sredo sporočila agencija. Svetovalne skupine ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni, ki so se sestale, da bi razpravljale o obravnavanih primerih bolezni srca po cepljenju, so ugotovile, da je vnetje pri mladostnikih in mlajših odraslih verjetno povezano s cepivi, obenem pa kaže, da koristi odmerkov cepiv odtehtajo tveganje. Zdravstveni regulatorji v več državah zdaj preiskujejo, ali doze cepiv Pfizer/Biontecha in Moderne z uporabo nove tehnologije mRNA predstavljajo tveganje, in če je tako, kako resna so tveganja.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters


07.37 V Braziliji nov rekordni dnevni prirast okužb z novim koronavirusom

V Braziliji so v zadnjih 24 urah potrdili 115.228 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov dnevni rekord za eno od najbolj prizadetih držav v pandemiji covida-19. S tem so v državi potrdili tudi tretji val epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »S takšnim porastom števila primerov smo že v tretjem valu,« je dejal vodja nacionalnega sveta predstavnikov zdravstvenih oblasti brazilskih zveznih držav Carlos Lula. V Braziliji je v zadnjem dnevu umrlo še 2392 covidnih bolnikov, skupno pa 507.109. V Braziliji, kjer živi okoli 212 milijonov ljudi, so doslej potrdili tudi več kot 18 milijonov okužb. Strokovnjaki ocenjujejo, da je številka v resnici verjetno še višja. Število novih okužb na dnevni ravni že več kot mesec dni narašča, v povprečju pa je v zadnjem tednu na dan umrlo po 2000 ljudi.

V Braziliji je v zadnjem dnevu umrlo še 2392 covidnih bolnikov, skupno pa 507.109. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
V Braziliji je v zadnjem dnevu umrlo še 2392 covidnih bolnikov, skupno pa 507.109. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters


05.00 Šolarji danes še zadnjič v šolske klopi v tem šolskem letu

Šolarji bodo danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli bodo tudi zaključna spričevala. Po težkem šolskem letu, ki ga je že drugo leto zaznamovala epidemija covida-19, bodo čez poletje pozabili na šolo in se prepustili brezskrbnosti. Zadnji šolski dan bodo ljubljanski dijaki zaznamovali z dogodkom na Kongresnem trgu. Na Dijaški skupnosti Ljubljana so se ob podpori ljubljanske občine odločili, da zadnji šolski dan praznujejo z vseljubljanskim dijaškim dogodkom Končno kon'c, ki bo potekal na Kongresnem trgu med 14. in 22. uro. Dogodek bo brezplačen za vse udeležence, pridružili pa se jim bodo znani glasbeniki.

image_alt
Končuje se eno najnapornejših šolskih let


00.30 Vrh EU tudi o covidu in okrevanju

Voditelji članic EU bodo danes in v petek v Bruslju razpravljali o spoprijemanju s pandemijo covida-19, gospodarskem okrevanju, migracijah ter odnosih s Turčijo in Rusijo. Pričakovati je, da bo kdo od voditeljev odprl tudi vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem. Voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo tokrat najprej gostili generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, s katerim bodo razpravljali o globalnih izzivih in geopolitičnih vprašanjih.
Nato bodo pregledali napredek pri uresničevanju cilja 70-odstotne precepljenosti odraslih v EU ter pozvali k pozornemu spremljanju različic virusa in tesnemu usklajevanju pri preprečevanju njihovega širjenja.

Preberite še:

Komentarji: