ŠOU znova onemogoča Radio Študent

Radio Študent si prizadeva za uskladitev ustanovitvenega akta z zakonom o nevladnih organizacijah.
Fotografija: Za RŠ je ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu nujna za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Za RŠ je ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu nujna za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. FOTO: Uroš Hočevar

Radio Študent (RŠ) si pri ustanovitelju, Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU), prizadeva za uskladitev ustanovitvenega akta z zakonom o nevladnih organizacijah. To bi radiu omogočilo ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, a se je zapletlo pri študentskem zboru ŠOU, ki je sejo s to točko 24. marca prekinil.

Kot so sporočili z radia, si pri ŠOU za uskladitev akta o ustanovitvi z zakonom prizadevajo že več kot štiri mesece, za potrditev sprememb akta pa je potrebna absolutna dvotretjinska večina v študentskem zboru ŠOU. Ta je sicer sejo, ki je vsebovala tudi to točko, začel 24. marca, a je bila zaradi odhoda nekaterih poslancev predčasno prekinjena.

image_alt
Radio Študent na robu propada

Za RŠ je ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu nujna za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. Za uskladitev z zakonom bi bilo treba ustanovitveni akt spremeniti tako, da bi zadostil pogoju neprofitnosti in neodvisnosti, te spremembe pa so po besedah direktorice Ane Kandare usklajene z ministrstvom za javno upravo in centrom za nevladne organizacije.

Direktor ŠOU Andrej Klasinc še ne ve, kdaj se bo seja nadaljevala. FOTO: Vukelič Ljubo
Direktor ŠOU Andrej Klasinc še ne ve, kdaj se bo seja nadaljevala. FOTO: Vukelič Ljubo

Enako so po njenih besedah predlagali tudi člani ŠOU v Ljubljani, zato bi sprememba ustanovitvenega akta zanje pomenila zgolj prilagoditev, ki ne bi v ničemer spremenila narave pravnih odnosov med obema stranema. Poleg tega je ŠOU že potrdil spremembe akta za druge zavode svoje družine, kot sta Zavod Kersnikova in Študentski kampus.

image_alt
ŠOU bi prenehal financirati delovanje Radia Študent

Rok, do katerega bi ustanovitveni akt morali uskladiti akt z zakonom, je potekel 31. marca, zato na RŠ pozivajo k čimprejšnjemu sklicu nadaljevanja seje študentskega zbora ŠOU. Kdaj se bo nadaljevala, po njihovih podatkih ni znano, direktor ŠOU Andrej Klasinc pa je za STA pojasnil, da se o datumu seje še usklajujejo.

Lani je RŠ razpolagal z več kot 250.000 evrov sredstev, ki so vezana na status nevladne organizacije, kar je predstavljalo skoraj polovico letnih virov za delovanje te najstarejše študentske radijske postaje v Evropi, ki se sicer sooča z zmanjševanjem financiranja s strani ŠOU, še navaja sporočilo za javnost.

Preberite še:

Komentarji: