Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Starejši imajo manj nezdravih vedenjskih vzorcev

Nezdravo življenje: Več kot polovica odraslih ima prekomerno telesno težo
Dovolj telesno dejavnih je samo polovica prebivalcev Slovenije, v zadnjih štirih letih se je ta delež celo nekoliko zmanjšal. FOTO Jure Eržen
Dovolj telesno dejavnih je samo polovica prebivalcev Slovenije, v zadnjih štirih letih se je ta delež celo nekoliko zmanjšal. FOTO Jure Eržen
3. 7. 2018 | 10:00
1:57
Čeprav je delež odraslih prebivalcev v Sloveniji, ki imajo kronično bolezen, posebej med starejšimi, relativno visok, svoje zdravje v peti nacionalni raziskavi Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki je potekala leta 2016, ocenjujejo boljše kot v prejšnjih raziskavah.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je podatke zbral v publikaciji z naslovom "Kako skrbimo za zdravje?". Zakrbljujoče je, da ima več kot polovica odraslih prekomerno telesno težo. Ob tem se polovica odraslih prehranjuje pretežno nezdravo, predvsem moški, mlajši odrasli, nižje izobraženi in prebivalci iz nižjega družbenega sloja.


Kadi skoraj vsak četrti odrasli


Dovolj telesno dejavnih je samo polovica prebivalcev, v zadnjih štirih letih se je ta delež celo nekoliko zmanjšal. Vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije se vsaj enkrat na leto visoko tvegano opije. Približno desetina odraslih čezmerno pije alkohol, kadi pa skoraj vsak četrti odrasli prebivalec. Približno četrtina zelo pogosto oziroma vsak dan doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem; v zadnjih letih predvsem zaradi obremenitev na delovnem mestu. 

Nezdravi vedenjski vzorci se najbolj kopičijo pri mlajših odraslih, starih med 25 in 34 let. Pri starih med 65 in 74 let je ta delež več kot dvakrat manjši. Obiski pri zdravniku pa so od leta 2008 pogostejši: kar sedem odstotkov več odraslih prebivalcev v Sloveniji zdravnika obišče trikrat na leto ali celo pogosteje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine