Stavka na RTV Slovenija: Borimo se za javni interes!

Igor Pirkovič, v. d. urednika uredništva za nove medije, je s spletne strani umaknil prispevek o stavki.
Fotografija: Na Trgu republike so zaposleni tudi shod za javno RTV Slovenija opozorili na nevzdržne razmere. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Na Trgu republike so zaposleni tudi shod za javno RTV Slovenija opozorili na nevzdržne razmere. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Vse Informativne oddaje, vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo ta dan 'zatemnjene', podobno bo na spletnih straneh MMC. Predvajano bo sporočilo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj. Na radijskih postajah bo vsebina prilagojena stavki, prav tako v informativnih oddajah regionalnih RTV-centrov in manjšinskih informativnih oddaj,« je Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov, opisala današnji potek celodnevne stavke na RTV Slovenija.

Današnja naslovnica spletnega portala MMC. FOTO: Zajem zaslona
Današnja naslovnica spletnega portala MMC. FOTO: Zajem zaslona
A s spletnih strani MMC je že po nekaj urah izginila novica o stavki. Zdaj že večkrat jo je odstranil Igor Pirkovič, v. d. urednika uredništva za nove medije. Kot so zapisali stavkajoči, samovoljno in brez vednosti dnevne urednice ter v nasprotju z odločitvijo stavkajočih. »Na tak način do zdaj nikoli ni bilo takih posegov s funkcije urednika uredništev,« so še zapisali in navedli, da to potezo razumejo kot oviranje zakonske pravice do stavke, o čemer so tudi obvestili generalno vodstvo stavkovnega odbora.

Pirkoviča po besedah novinarke Larise Daugul, ki je o dogajanju spregovorila na zboru zaposlenih ob 14. uri, niso videli že več tednov. Z njimi komunicira le po e-pošti, po današnjem dogajanju pa je onemogočil urejanje portala urednici.

Kot je razumeti odziv direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo, vodstvo tudi na TV Slovenija ne želi predvajati zahtev in opozoril stavkajočih. »Kar koli objavljati mimo urednika, je nezakonito in ne more iti kar tako mimo. Pritiski protestnikov na urednika, kaj objaviti in česa ne, pa je sploh nezakonito,« je zapisal na twitterju.

Milinkovićeva je povedla, da je delodajalec v celoti prevzel nadzor nad izvedbo oddaj. Objaviti pa niso želeli njihovega obvestila o stavki, v katerem sporočajo, da zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, spoštovanje standardov, dogovor o kadrovski politiki in socialni dialog ter tudi odstop generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Jadranke Rebernik, predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča in tudi Pirkoviča.

Na Trgu republike je tudi shod za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo
Na Trgu republike je tudi shod za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo
Pozvali so tudi državni zbor, vlado in druge organe, naj se vključijo v reševanje trenutnega stanja.

Ob 19. uri se je na Trgu republike začel tudi shod za javno RTV Slovenija. »Danes je Uroš Urbanija kot direktor televizije zasedel uredništvo informativnega programa in prevzel urejanje Dnevnika in Odmevov. Z blagoslovom generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik so tako prevzeli stavko in ovirajo njeno izvedbo. Gledalcem se opravičujemo, da ste morali gledati tako amaterski prvi Dnevnik, kot ga v zgodovini javne radiotelevizije niti na vaji še ni bilo,« je povedala Milinkovićeva na shodu in pozvala tudi h odhodu direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije.

Navedla je, da je kljub posegom vodstva stavka uspela in da na TV Slovenija stavkajo praktično v vseh uredništvih, ne le v informativnem. Napovedala je, da bodo vztrajali. »Borimo se za javni interes in javno radiotelevizijo,« je še poudarila.

Slišati je bilo izjave solidarnosti več drugih medijev, novinarskih organizacij in uglednih posameznikov. Boris A. Novak, pesnik in pisatelj, pa je v znak podpore napisal sonet, ki ga objavljamo v nadaljevanju v celoti. Goran Vojnović, pisatelj, pa je navedel, da mu je o tem, kar se trenutno dogaja na RTV Slovenija težko govoriti in pisati. »Nekako se mi zdi, da so stvari samoumevne,« je navedel, a v nadaljevanju dejal, da pa se je včasih treba tudi za samoumevne stvari boriti. V tej bitki pa so novinarji in uredniki sami, čeprav jim ob strani stoji javnost.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Stušek pa je vlekla paralele današnjega TV Dnevnik z Novo24 in dodala, da nikakor ne smemo dopustiti politične propagande na javni radioteleviziji. Pozvala je h vztrajanju.

Gorazd Kovačič, sociolog in predavatelj, pa je bil kritičen tudi koalicije, ki si ne želi tvegati z odpoklicem programskih svetnikom. Po njegovo je koalicija pasivna in prestrašena, da bi ta odpoklic škodil morebitni referendumski presoji oziroma da ta ne bi prestal morebitne ustavne presoje, a sam je prepričan v nasprotno. »S tem koalicija ne boste dobili referenduma, pač pa lahko izgubite podporo demokratične javnosti,« je bil kritičen do potez vlade, ki RTV Slovenija v pogajanjih ne želi zagotoviti sredstev za uskladitev plač.

Na Trgu republike je tudi shod za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo
Na Trgu republike je tudi shod za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo

Boris A. Novak na shodu za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo
Boris A. Novak na shodu za javno RTV Slovenija. FOTO: Črt Piksi/Delo

Prenos protesta na Trgu republike

Preberite še:

Komentarji: