Stiske pred zaprtimi vrati vrtcev in šol

V vrtcih bodo sprejeli okoli deset odstotkov otrok, medtem pa za varuhe predšolskih otrok na domu odlok ne velja.
Fotografija: Vrtci lahko do 12. aprila sprejemajo le nekatere, stiske so velike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vrtci lahko do 12. aprila sprejemajo le nekatere, stiske so velike. FOTO: Jure Eržen/Delo

Telefoni vrtcev so v zadnjih dneh pregorevali. Zaradi odloka, ki bo vrata vrtcev in šol za prvo triado zaprl vsem otrokom, katerih starši niso zaposleni v kritični infrastrukturi, vojski, policiji, zdravstvu, sociali in šolstvu. Da naj vlada spet razmisli in doda izjeme, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in tudi Skupnosti občin Slovenije (SOS). Po obljubah, da se vzgoja in izobraževanje ne bosta zapirala prva, so ogorčeni tudi ravnatelji.

»Imamo primera, da starši ne morejo dobiti dopusta, delodajalec pa ne dovoli koriščenja odsotnosti z dela zaradi višje sile. Edini, ki bi lahko pazil otroke, je babica, ki je onkološka bolnica. Potem so otroci priseljencev, otroci s posebnimi potrebami, poznamo družine, v katerih je doma nasilje. Pisala sem ministrici, predsedniku vlade, državnemu sekretarju … Nobenega odgovora nisem dobila. Obljubili so, da se bomo zapirali zadnji, ne pa prvi in edini v celoti,« je ogorčena predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

image_alt
Gospodarstvo bo delalo in otroci bodo vsepovsod


Po besedah Bogatajeve jutri v vrtcih pričakujejo okoli deset odstotkov otrok. Tu in tam bo tudi kakšen otrok, ki mu varstvo po odloku ne bi pripadalo, a gre za veliko stisko. »V šolah in vrtcih se vsak teden testiramo, cepili smo se, nekateri so okužbo že preboleli. Če to ni varno za otroke, potem ne vem, kaj je,« meni Bogatajeva.
 

Okužbe


Nuška Čakš Jager iz NIJZ je dejala, da je velik delež prenosov okužb nepojasnjen, med največ znanimi pa so okužbe na delovnih mestih, na zasebnih druženjih in v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo danes v vrtcih okuženih 162 zaposlenih in 21 otrok, v osnovnih šolah pa 244 zaposlenih in 271 otrok. Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da je v vrtcih 37,3 odstotka zaposlenih cepljenih in prebolelih, v osnovnih šolah pa 50,9 odstotka.

image_alt
Zadnja dneva odražata izjemno rast števila okužb


Zapiranje vrtcev občutijo tudi v občinah, pravi predsednik SOS in župan Podčetrtka Peter Misja: »Vrtci niso žarišče virusa. Zato smo predlagali, naj dajo občinam možnost, da bi odločale o tem, kdo je upravičen do vrtca, kot je že bilo urejeno. Odgovora nismo dobili.« Kaj naj storijo starši, pa so z ministrstva odgovorili, da »delodajalce prosimo, da v teh enajstih dneh staršem vrtčevskih otrok in otrok do petega razreda osnovne šole omogočijo koriščenje odsotnosti z dela zaradi višje sile«. Na GZS pa vlado pozivajo, naj v odlok doda izjemo za zaposlene, ki so potrebni za izvajanje nujnih aktivnosti varnega delovanja in poslovanja.
 

Spet na zoom


Ministrstvo je danes poslalo razlago, da odlok ne velja za varuhe predšolskih otrok na domu. Bogatajeva je ogorčena: »Nerazumna je odločitev, da v času 'popolnega' zaprtja države varuhi na domu lahko nemoteno opravljajo svojo dejavnost. Ravnateljice in ravnatelji javnih vrtcev se sprašujemo, zakaj v naši državi obstajajo dvojna merila ali celo namig, da v tem času sprejmejo v varstvo nekaj naših otrok.«

image_alt
Pouk spet na daljavo, maske obvezne zunaj, omejitev gibanja na regije


Šolarji bodo večinoma doma, staršem pa bodo šli naproti, je dejal predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan: »Danes je služba dobro, ki ga je treba držati in obdržati. Bi bilo pa za otroke nujno, da se res vrnejo 12. aprila.« Ravnateljica OŠ Danile Kumar Mojca Mihelič pa je dejala, da so ravnatelji v zoprnem položaju: »Po eni strani imamo avtonomijo, po drugi strani pa bomo v vsakem primeru naredili narobe. Če bomo otroka sprejeli, bo problem, ker ne bomo enakopravno obravnavali vseh, če pa ga ne bomo sprejeli, bomo nečloveški.«

Dodala je, da starši niso v stiski le zaradi varstva. Mamica treh otrok ji je poslala zapis, da šolanja na daljavo ne zmore več: »Sploh ne, ker je že viden jasen odpor učenke do takega načina dela. Izbiram pač duševno zdravje pred šolskim znanjem. Če starši ne bomo povedali, da ne zmoremo zagotavljati kakovostnega šolanja doma, bomo šolanje na domu nadaljevali v neskončnost.«

Preberite še:

Komentarji: