Svetniki podprli razpis referenduma o preimenovanju Titove ceste

Občinski svet je 28. maja z odlokom Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije.
Fotografija: Podpisniki so sicer zbrali 127 podpisov, župan pa jih je pozval, naj pobudo dopolnijo, ker ni skladna z zakonodajo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Podpisniki so sicer zbrali 127 podpisov, župan pa jih je pozval, naj pobudo dopolnijo, ker ni skladna z zakonodajo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Svetniki občine Radenci so na današnji seji večinsko podprli razpis referenduma o preimenovanju Titove ceste, je povedal župan občine Radenci Roman Leljak. Napovedal je tudi, da bo v nekaj dneh na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti, če je referendum z vprašanjem, ki so ga določili svetniki, sploh dopusten.

Vprašanje na referendumu se bo županovih besedah namreč glasilo »Ali ste za to, da se spremeni ime Titove ceste?«

Svojo pobudo naj bi na ustavno sodišče vložil v naslednjih dneh. »Na ta način bom prisilil, da ustavno sodišče odloči, ali bo referendum dovolil ali ne.« V kolikor se sodišče odloči, da se ime spremeni, ga nato niti drugi ne morejo več spremeniti, je dodal.
Sicer pa je za referendum na današnji seja občinskega sveta Občine Radenci glasovalo 14 svetnikov, proti pa le en, je pojasnil župan. Na referendumu, ki ga bodo izvedli 25. oktobra, bodo občani odgovarjali še na pet drugih vprašanj, ki so pomembna za življenje v občini in bodo pomagala občinskemu svetu, da lažje sprejema odločitve, je pripomnil Leljak.

Občinski svet je 28. maja z odlokom Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Pobudniki referenduma so se temu uprli, ker je Titova cesta po njihovem zgodovinsko dejstvo, na kateri so in bodo lahko gradili bodočnost. Poleg tega pobudniki referenduma menijo, da gre pri preimenovanju za nepotrebno provokacijo župana Romana Leljaka.

Podpisniki so sicer zbrali 127 podpisov, župan pa jih je pozval, naj pobudo dopolnijo, ker ni skladna z zakonodajo. Podpisniki so po dveh zavrnitvah s strani župana vložili tožbo na upravnem sodišču. Julija je ustavno sodišče zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi v tem zdraviliškem kraju odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Komentarji: