S stavko dočakali vabilo ministrice k pogajanjem

Delo je prekinilo približno 40.000 zaposlenih v vrtcih in šolah, v stavki je sodelovalo 652 zavodov v vzgoji in izobraževanju.
Fotografija: Po podatkih Sviza so starši v vrtce in šole pripeljali okoli 11.000 otrok. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Po podatkih Sviza so starši v vrtce in šole pripeljali okoli 11.000 otrok. FOTO: Blaž Samec/Delo

V stavki, ki jo je organiziral Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), pridružil pa se je tudi Visokošolski sindikat Slovenije, v celoti sodeluje 652 zavodov v vzgoji in izobraževanju, v nekaterih, kjer so danes odprli vrata, pa stavka del zaposlenih. Po oceni glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja je danes v stavki približno 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki želijo opozoriti na nespoštljiv odnos oblasti do njih.

To je, po Štrukljevih besedah, najbolj množična stavka v zadnjih desetih letih, ki je posledica tega, da pristojni nočejo ovrednotiti dodatnih obremenitev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju med epidemijo in da je njihovo delo, v primerjavi s podobnimi profili v javnem sektorju, podcenjeno.

»To ni enodnevna opozorilna stavka. Končala se bo zgolj s stavkovnim sporazumom in uveljavitvijo zahtev. Danes se bo prekinila in nadaljevala, kot se bo stavkovni odbor odločil v ponedeljek,« je poudaril glavni tajnik Sviza in dodal, da bo za odločitev, kako naprej, zelo pomembno, kako bo ravnala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Po zagotovilih ministrstva za izobraževanje je danes poslala repezentativnim sindikatom vabilo na sestanek o odprtih vprašanjih v torek, 15. marca.

Stavkajoči so pet do poldneva s simbolično gesto obrnili hrbet nespoštljivemu odnosu. »Občutek podcenjujočega odnosa oblasti je omniprezenten in popolnoma dominanten. Stavka se v veliki meri artikulira okrog boja za dostojanstvo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,« je dejal Štrukelj.

Pol milijona vpletenih 

V vrtcih je približno 86.000 otrok, v osnovnih šolah 193.000 učencev, v srednjih šolah 73.000 dijakov. Skupaj s starši in stavkajočimi se je današnja stavka dotaknila pol milijona ljudi. Do zdaj poteka brez težav, kar, po Štrukljevem mnenju, kaže na sposobnost učiteljstva, ko gre za organizacijo na visoki vsebinski in organizacijski ravni.

Po besedah Branimirja Štruklja gre za najmnožičnejšo stavko v zadnjih desetih letih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Po besedah Branimirja Štruklja gre za najmnožičnejšo stavko v zadnjih desetih letih. FOTO: Blaž Samec/Delo

»V 30 letih še nikoli ni bilo tako močnih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe stavke ali v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,« je še komentiral glavni tajnik Sviza. Začelo se je z lažnimi novicami, da je stavka preklicana, nadaljevalo pa s fabriciranjem podatka o 90.000 zaposlenih v šolstvu. »V tej številki so tudi tisti, ki poučujejo jogo, avtošole, tečaji za bridž in šah,« je ponazoril Štrukelj. Sledila je okrožnica ministrstva za izobraževanje, ki je po mnenju Sviza nezakonito zahtevala zagotovitev delovnega procesa, kar pomeni poseg v ustavno pravico do stavke.

Kot skrajno grobo manipulacijo pa označujejo zavajajočo objavo plač na Siolu, ki jih je po njihovem prepričanju posredovalo ministrstvo, med katerimi je bila cela vrsta napačnih podatkov, na primer, da sta bila dohodka dveh mesecev prikazana kot ena plača ali da ni bilo pojasnila, da je nekdo poleg plače prejel plačilo za izvedbo dveletnega projekta ali za zapoznela napredovanja. »Namen objave je bil razvrednotiti zahteve zaposlenih. Od ministrice zahtevamo, da se zaposlenim v vzgoji in izobraževanju takoj opraviči za pritlehne manipulacije, ki si jih je privoščila s plačami,« je odločen Štrukelj.

Kot je dejala vzgojiteljica iz ljubljanskega vrtca Najdihojca Alenka Krajnc, so zaposleni zgroženi: »Gre za lažno objavo in za kriminalno dejanje! Ta objava je čista laž, 27 let sem že vzgojiteljica in že desetletja je naša največja težava sistemski položaj vzgojiteljice. Začnemo v 22. plačnem razredu, kar je dva plačna razreda niže kot drugi javni uslužbenci. Posebej problematična je situacija pri pomočnicah vzgojiteljic, ki so bile med epidemijo še bolj izpostavljene.« Dodala je, da je v vrtec prišlo še manj otrok, kot so jih starši prijavili, od okoli 400 otrok so jih imeli 16: »Starši naših otrok stavko večinoma podpirajo, vendar je lažna objava plač naredila veliko škode.«

Predsednica društva srednješolskih ravnateljev in direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar je poudarila, da čeprav večina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju stavka, ne stavkajo vsi: »Po naših podatkih dela Šolski center Škofja Loka in tudi v Novi Gorici delajo. V našem šolskem centru jih stavka okoli 140, 27 zaposlenih je vzelo dopust, ker so rekli, da se jim v tem času ne zdi primerno stavkati, 19 jih dela. Če bi danes stavkalo računovodstvo, potem jutri ne bi bilo plač. V tem smislu je datum stavke precej nerodno izbran. Poudarjam pa, da ravnatelji ne stavkamo, čeprav imajo nekateri učitelji višje plače od naših in čeprav že leta opozarjamo, da so naše prenizke.«

Po vsej državi je nujno varstvo potrebovalo približno 11.000 otrok, zelo malo od teh v osnovnih šolah. V šentjurski osnovni šoli Hruševec so imeli prijavljena le dva otroka, je dejal ravnatelj Robert Gajšek: »Potem sta si še tista dva premislila. Velika večina otrok po državi je ostala doma. Upam pa, da se tole ne bo ponavljalo vsak teden. Od zaposlenih se le eden ni izrekel za stavko, ampak računovodkinja je vseeno delala, sicer jutri ne bi bilo plač.«

»V 30 letih še nikoli ni bilo tako močnih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe stavke ali v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,« je še komentiral glavni tajnik Sviza. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»V 30 letih še nikoli ni bilo tako močnih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe stavke ali v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,« je še komentiral glavni tajnik Sviza. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Za ene je čas pred volitvami, za druge ne

Odziv vlade na Svizovo napoved stavke 18. februarja je bil, da v času pred volitvami ne bodo sprejemali dodatnih sistemskih javnofinančnih izdatkov, ki bodo bremenili naslednji mandat. Ob tem, da so se dogovorili za višje plače v zdravstvu, še prej pa v policiji in vojski. »Gre za situacijo, na katero smo morali odgovoriti. Ne moremo mirno gledati na razvrednotenje pedagoškega dela, sicer bi privolili v brutalno podcenjujoč odnos do 50.000 zaposlenih, ki prispevajo h kakovosti življenja v državi,« je poudaril Branimir Štrukelj, ob očitkih o politizaciji pa spomnil, da se je zelo podobno dogajalo v času Cerarjeve vlade ter da je vlada tista, ki je »plačni sistem razsula na prafaktorje«.

Z ministrstva za izobraževanje so nam sporočili, da niso oni posredovali seznamov plač. Sicer pa je včeraj komentirala, da stavka ni prava pot in rešitev. »Vsi skupaj smo si kot družba prizadevali, da v tem šolskem letu vrtci, šole in fakultete zaradi epidemije niti za en dan niso zapirali vrat, zato obžalujem, da se bodo jutri ponekod v državi vrtci, šole in fakultete zaprli zaradi nejevolje nekaterih zaposlenih. Naj se za dobro šolajočih in njihovih družin problemi rešujejo za skupno mizo in skozi dialog,« je v torek dejala Simona Kustec.

Preberite še:

Komentarji: