Tudi Sviz zahteva samotestiranje najmlajših v domačem okolju

Glavni tajnik Branimir Štrukelj je dejal, da je neodgovorno, da ministrice za izobraževanje Simone Kustec v ključnem trenutku ni.
Fotografija: Konkretnih navodil za samotestiranje še ni, koliko bodo najmlajšim pomagali učitelji, če sploh, prav tako ni znano. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Konkretnih navodil za samotestiranje še ni, koliko bodo najmlajšim pomagali učitelji, če sploh, prav tako ni znano. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) poleg cepljenja podpira tudi druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, so zapisali v Svizu. Med pomembnejšimi ukrepi je zagotovo sistematično prezračevanje vrtčevskih in šolskih prostorov, ki pa nima ustrezne pozornosti v Sloveniji.

V Svizu si želijo, da bi novi ukrepi iz odloka zmanjšali število okužb, a se bojijo, da se to ne bo zgodilo. Kot so zapisali, so namreč nejasnosti in nedorečenosti prevelike, iz tega pa izhaja zmeda, tudi konflikti. Po včerajšnjem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje in zdravje je o vseh težavah spregovoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

V Svizu so kritični »do neodzivnosti ministrice za izobraževanje na pozive sindikata, naj natančno razjasni določbe iz zadnjega vladnega odloka in okrožnice glede izvajanja samotestiranja v šolah, odgovori na številne dileme, ki so se pojavile med deležniki v šolstvu, in ustrezno naslovi napetosti ter stiske zaposlenih, staršev in otrok, ki so posledica vsebine odloka in komuniciranja le-tega v javnosti«. Ministrica Simona Kustec se sicer te dni mudi v Parizu.

»Pričakovali bi, da bo v odločilnem trenutku za obvladovanje epidemije ministrica na voljo 24 ur na dan, da bi odpravili očitne pomanjkljivosti, ki jih odlok nosi, kar se tiče izvajanja zlasti samotestiranja učencev in dijakov v šolah. Odsotnost je po moji presoji neodgovorna, ker je ministrica odločilna pri organizaciji izvajanja teh ukrepov v izobraževanju. Druge ministrice nimamo. Žal. Zato je to nepremišljeno, da ne rečem neodgovorno,« je o odsotnosti ministrice dejal Štrukelj.

image_alt
Že maske so težava, kaj šele samotestiranje

Neodzivnost in predvsem neupoštevanje stroke sicer ni nič novega. Štrukelj je dejal, da se tudi tokrat pred izdajo odloka vlada ni posvetovala z nikomer, nikogar ničesar vprašala, ampak je sprejela ukrepe, »ki ali ne delujejo, ali ne bodo imeli učinka, ali pa so tako nejasni, da se od staršev do vodstev šol vsi sprašujemo, kaj je pesnik želel povedati. In to je pri ukrepih, ki zadevajo ogromno število ljudi, prvo, česar ne smete narediti. Če desettisočem otrok naložiš, da morajo nositi maske, a ni nekaj normalnega, da se vprašaš, ali jih sploh imam. Ne pa da se zdaj ugotavlja, da mask ni!«

Med ključna neodgovorjena vprašanja, na katera je opozoril Štrukelj in na katera so že v torek zahtevali odgovore v javnem pismu ministrici, zagotovo sodi, ali se morajo otroci, mlajši od 12 let, sploh samotestirati. Čeprav so na vladni novinarski konferenci ta teden pojasnili, da je testiranje obvezno, je Štrukelj poudaril, da je odlok nejasen. Prav tako v Svizu vztrajajo, da ni pojasnjeno, kaj storiti, če nekdo odklanja samotestiranje. Strinjajo se z ravnatelji, ki so že včeraj predlagali, da bi se otroci do vključno petega razreda samotestirali doma.

image_alt
V bolnišnicah povečanje števila postelj in popolnjevanje kadrov

Kdo bo zaščitil zaposlene?

Sindikat je ministrico vprašal tudi, ali bo uspešno zaščitila zaposlene v vzgoji in izobraževanju, če jih bodo tožili, napadli, šikanirali. Kot je dejal Štrukelj, so v Svizu sicer prepričani, da učitelji pri samotestiranju nimajo nobene funkcije: »Nobene podlage ni, da bi učiteljstvo prevzelo kakršno koli odgovornost, čeprav se zavedamo pomena samotestiranja.« Dodal je, da je primerjava z Avstrijo neumestna, saj so se otroci v Avstriji dalj časa najprej samotestirali doma.

image_alt
PCT za starejše od 12 let, maske iz blaga niso več dovoljene

Ponovil je, da bi morala ministrica jasno povedati, kako bo ščitila zaposlene, če bodo nastali konflikti: »Za ponedeljek so že napovedane demonstracije pred posameznimi šolami. Ministrica bi morala prevzeti odgovornost, ščititi hrbet zaposlenim, podpirati naše aktivnosti, ne pa da je odsotna v trenutku, ko je to najmanj zaželeno in pričakovano.«

Pričakovani minimum

V sindikatu pričakujejo, da bo vlada prisluhnila zahtevam glede samotestiranja najmlajših v domačem okolju. »To je minimum, ki se pričakuje,« je dejal Štrukelj. Dodal je, da je nedopustno, kako je ukrepe razlagal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec: »Grozil je staršem, učiteljem, ravnateljem, da če tega ne bomo izvajali, kar je zapisano, sami vidite, da se tega sploh ne da izvesti, bomo za kazen šli na izobraževanje na daljavo. To je nedopustna grožnja.«

image_alt
Ob odklanjanju samotestiranja možna tudi šola na daljavo

Sindikat še opozarja, da je velika težava v izobraževanju vse večje in vsakodnevno povečanje pomanjkanja kadra. V Svizu dodajajo, da zaostritve pri testiranju in nošenju mask v šolah kažejo, da vlada ocenjuje, »da so tveganja v vzgojno-izobraževalnem sistemu izrazito velika, a v predlaganih spremembah izplačila dodatkov za delo v rizičnih razmerah zaposlene v vzgoji in izobraževanju hkrati uvršča med tveganju najmanj izpostavljene, kar je skrajno cinično in kaže na podcenjujoč odnos oblasti do zaposlenih v šolstvu«. Dodali so, da so pri oceni tveganja vedno spregledani strokovni delavci v vrtcih, ki svoje delo opravljajo neprekinjeno ves čas epidemije.

Preberite še:

Komentarji: