Tonin dvakrat govoril z Janšo, Šarcu dal program NSi

51 glasov je na seji sveta stranke NSi Tonina na vrhu pričakovano podprlo, devet se jih je strinjalo, da Tonin z vrha odide.
Fotografija: Marjan Šarec na sedežu stranke NSi, kjer sta se sestala s strankarskim prvakom Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec na sedežu stranke NSi, kjer sta se sestala s strankarskim prvakom Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Izvršni odbor stranke je s 85 odstotki na tajnem glasovanju podprl Tonina, da še naprej vodi stranko. Gremo naprej in pogumno proti novim izzivom, so dejali, ko so okoli 21. ure, uro kasneje, kot je bilo predvideno, stopili pred medije.

»Zadovoljen in vesel sem. Predvsem sem vesel, da sem član stranke, ki omogoča demokratično razpravo. Razprava je bila ostra, natančna, poglobljena. Naši člani vedo, da jim kljub taki razpravi ne grozi šikaniranje. Na koncu je prevladalo stališče, da smo skupaj močnejši,« je povedal Tonin in razkril, da ga je med razpravo podprla tudi njegova predhodnica Ljudmila Novak.Pred odločanjem znotraj NSi se je pri Toninu ustavil Marjan Šarec. Tonin je poudaril, da je pri vprašanju, s kom, če sploh kom, bodo šli v koalicijo, bistveno to, da se programsko uskladijo. »Šarcu sem dal naš program in predlagal, da črta tisto, kar se mu zdi nesprejemljivo,« je povedal Tonin in dodal: »Ko bomo dobil povratno informacijo, bomo iskreno povedali, ali smo dovolj blizu ali ne. Tako sva se danes s Šarcem tudi dogovorila.«

»Do 22. junija bi bilo pametno imeti neke obrise koalicije. Ni pa to nujno. Ker stvari so po tej sestavi parlamenta tako komplicirane, da ne bi bil presenečen, če bi dobili samo začasnega predsednika DZ. Ocenjujem, da nekateri podcenjujejo to začetno fazo usklajevanja programov,« je še povedal Tonin in dodal: »Resorji nas ne zanimajo, dokler nismo programsko usklajeni.« Delitev resorjev bo po njegovem mnenju preceja lažja kot programsko usklajevanje. Dobil je občutek, da se je Šarec pripravljen odpovedati kakšnemu ministrstvu na svoj račun.

Z Janšo se je po volitvah pogovarjal dvakrat. Več o pogovorih s prvakom SDS ni želel razkriti.


Šarec: Vrata so odprta


Predsednik drugouvrščene stranke na volitvah LMŠ Šarec je po srečanju pojasnil, da sta ugotovila tudi nekaj skupnih programskih točk, a jih ni želel razkriti. »Danes je bil čas za prvi pogovor, da smo ugotovili, da so vrata odprta, in to je to,« je pojasnil. Obenem je zagotovil, da LMŠ ne bo predlagala kandidata za predsednika DZ.

Kot je po srečanju s Toninom na sedežu NSi za medije pojasnil Šarec, se je danes predvsem »zakasnelo odzval vabilu na tisto kavo, ki je prišlo že februarja«. Takrat je ob prevzemu vodenja stranke predstavnike več strank na kavo vabil Tonin, a je Šarec napovedal, da se bodo vabilu odzvali, ko bo čas. »Zdaj je prišel ta čas in smo spili tisto zapoznelo kavo,« je povedal Šarec, a vsebine pogovorov ni želel razkriti.

Pojasnil je, da sta se pogovarjala marsikaj, tudi o kakšnih kamniških temah, saj sta stranki v tamkajšnjem občinskem svetu v koaliciji. Tudi volilna programa obeh strank sta bila na mizi, a Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke.

Glede tega, ali se v NSi strinjajo z izhodiščnimi točkami, ki jih je sam poslal v parlament izvoljenim strankam z izjemo SDS, je Šarec dejal, da so te takšne, da s tistimi, ki bi imeli kaj proti njim, ne bi bilo smisla govoriti naprej.
 

O Toninovem odstopu in jezičku na tehtnici še danes


»Od Nove Slovenije smo slišali, da se bomo pogovarjali naprej - to je današnji sestanek tudi prinesel,« je dejal Šarec. Na vprašanje, ali je NSi jeziček na tehtnici morebitne njegove levosredinske vlade, je Šarec odgovoril, da ne morejo govoriti, kdo je jeziček na tehtnici, ker še niso opravili vseh pogovorov.

Šarec se je namreč v preteklih dneh že sestal s predsedniki nekaterih drugih v parlament izvoljenih strank, Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS). S predstavniki Levice in SNS pa termina za srečanje še niso dogovorili, je pojasnil.
 

Odprta kadrovska vprašanja


Zanikal je tudi, da bi s kom že govorili o kadrovskih vprašanjih, saj da se je treba najprej uskladiti, ali bodo sploh sodelovali in kako bodo uskladili programe. Obenem pa je zatrdil, da njihova stranka pred ustanovno sejo DZ, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna, ne bo podala predloga za kandidata za predsednika DZ. »Mislim, da je prav, da smo tukaj konstruktivni. Verjamem pa, da bo do takrat prišlo do tega, da se bomo uskladili, kdo bo ta predsednik,« je še dodal.

Poziva od SDS na srečanje Šarec, kot je dejal, še ni prejel in pravi, da tudi ne ve, če ga lahko pričakuje. Če ga bodo dobili, se bodo pa odločili, ali se bodo nanj tudi odzvali, je dejal in dodal: »Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče.«

Komentarji: