Torkovo neurje povzročilo za milijon evrov škode

Na lokalnih cestah je po prvih ocenah škode za okoli 400.000 evrov, še najmanj 300.000 evrov škode je na vodotokih in hudourniških strugah.
Fotografija: V Kisovcu je podivjal hudournik. FOTO: PGD Loke
Odpri galerijo
V Kisovcu je podivjal hudournik. FOTO: PGD Loke

Zagorje ob Savi/Trbovlje – Torkovo neurje s točo je v Zagorju ob Savi povzročilo za milijon evrov škode. V občini sta še zaprti cesti Podkrnica–Mošenik–Sava in cesta od Xelle proti Stahovljam in Mareli. Druge lokalne ceste, ki so poškodovane, so prevozne. Utrgalo se je več manjših plazov, ki pa ne ogrožajo stanovanjskih objektov. Še huje je bilo prejšnji petek, ko je toča največ, 18,5 milijona evrov, škode povzročila v Črnomlju.

Na lokalnih cestah je po prvih ocenah škode za okoli 400.000 evrov, še najmanj, 300.000 evrov, škode pa je na vodotokih in hudourniških strugah. Škodo na stanovanjskih objektih še ocenjujejo, trije stanovanjski bloki v Kisovcu so bili poplavljeni, pod vodo je bilo tudi več stanovanjskih hiš in trgovski center v Kisovcu. 

V Šentlambertu je toča velikosti jajc poškodovala več avtomobilov in dve strehi.

V torek je na pomoč občanom priskočilo več kot 100 gasilcev iz sedmih gasilskih društev. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci Javnega komunalnega podjetja Zagorje in Cestnega gradbenega podjetja Kisovec.


Kisovec zalilo, ceste so se spremenile v reke


V torek je bilo pestro predvsem na jugo- in severovzhodu države. Najprej je na Dolenjskem padala toča, nevihte pa so se pomikale proti severovzhodu, od koder so tudi poročali o hudih nalivih in večji toči. Pozno zvečer se je neurje s strelami z morja približalo obali.

Ob 17. uri je močno neurje s točo zajelo občino Zagorje ob Savi. V naseljih Zagorje, Kisovec, Loke pri Zagorju, Šemnik, Čolnišče, Izlake, Šklendrovec in Mošenik so bili poplavljeni trije bloki, okrog 20 stanovanjskih hiš, osnovna šola Kisovec, trgovina Mercator Kisovec in Zagorje ter nekaj gospodarskih poslopij, poroča uprava za zaščito in reševanje. Na ceste se je sprožilo več plazov. Zaradi naplavin je bila polovično zaprta regionalna cesta Trbovlje–Zagorje, cesta Šklendrovec–Podkum pa je bila zaradi plazu popolnoma zaprta.

Delno zaprte in poškodovane so ceste Mošenik–Podkrnice, Čolnišče–Mala peč in v Znojilah. V Spodnjem Šemniku je hudournik spodjedel cesto v dolžini 100 metrov in je popolnoma zaprta. Zaradi močnih nalivov je treba preventivno prekuhavati vodo v Šemniku, na Lokah pri Zagorju in v KS Jože Marn. 







Močen veter je v pasu od Krškega do Lendave podiral številna drevesa in odkrival strehe. V okolici Brežic je danes nekaj minut po polnoči na cesto Zgornja Pohanca–Pečice padlo drevo. Z odstranjevanjem podrtih dreves s cest so imela cestna podjetja delo tudi v Slovenskih goricah, v občinah Sevnica, Krško, Sveti Tomaž.



V Veličanah v občini Ormož je močen veter razkril streho stanovanjske hiše, enako se je zgodilo v naseljih Šardinje, Veliki Brebrovnik in Lešnica.

V naselju Podgradje v občini Ljutomer je malo po 20. uri meteorna voda zalila prostore gasilskega doma, v Dolgi vasi v občini Lendava pa je ogrožala stanovanja. Gasilski dom in hišo je zalilo v Cvetkovcih. V Ljutomeru so gasilci izčrpali vodo iz kletnih prostorov petih stanovanjski hiš. 



V občini Trbovlje je poplavilo kletne prostore v bloku na Mestnem trgu, trgovino Mercator na Trgu Franca Fakina, dva poslovna prostora na Ulici Sallaumines, telovadnico Osnovne šole Trbovlje ter dvorano Glasbene šole. V Bevškem je odtrgalo del regionalne ceste Trbovlje–Zagorje. Močno je poškodovan tudi odsek ceste Rovte–Planinska vas. V intervencijah je sodelovalo skupaj 25 gasilcev in komunalni delavci.

Komentarji: