Italija z najvišjim številom okužb od aprila

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija:  Foto Shwe Paw Mya Tin Reuters
Odpri galerijo
 Foto Shwe Paw Mya Tin Reuters

5.00 Trump v videoposnetku iz bolnišnice sporoča, da bo kmalu nazaj

20.50 Italija z najvišjim številom okužb od aprila

Italija je danes potrdila 2844 novih okužb s koronavirusom, kar je najvišje število novih okužb od aprila, ko je bila država še pod karantenskimi ukrepi. 27 oseb je danes zaradi virusa v Italiji umrlo, doslej je virus zahteval že skoraj 36.000 smrtnih žrtev. Potrjenih primerov okužbe v Italiji je bilo doslej že 322.750. Vlada že pripravlja nove ukrepe, vključno z obveznim nošenjem mask tudi na prostem, poroča britanski Guardian.

20.30 Donald Trump tvita iz bolnišnice

Washington – Zmeda o zdravstvenem stanju ameriškega predsednika je še vedno velika, Donald Trump pa se očitno počuti dovolj zdravega za tvitanje. V enem od sobotnih tvitov je pohvalil zdravnike in drugo medicinsko osebje v vojaški bolnišnici Waterja Reeda, kjer se zdravi, ter »gromozanski napredek« pri spopadu s kužno boleznijo v minulih šestih mesecih. »Z njihovo pomočjo se dobro počutim!« V drugem tvitu pa je poudaril, da »naše vélike ZDA« potrebujejo novo protikrizno pomoč, »sodelujte in opravite posel«. Ta poziv je najbrž namenjen kongresnikom, saj se demokrati in republikanci v najvišjem zakonodajnem telesu ZDA prepirajo o višini in namenu pomoči, številna podjetja pa so kljub postopnem okrevanju gospodarstva še vedno v hudih težavah. B. K. 

18.30 Zdravnik sporoča, da gre Trumpu zelo dobro

Washington – Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu gre zelo dobro, je ocenil njegov zdravnik iz washingtonske vojaške bolnišnice Walterja Reeda, kjer se republikanski prvak zadržuje v predsedniški suiti. V četrtek je imel še vročino, kašljal je in bil utrujen, v minulih štiriindvajsetih urah pa vročine ni imel več, izboljšuje se tudi drugo. Prejel je že mešanico protiteles podjetja Regeneron REGN-COV2, ki vežejo protein virusov in tako zmanjšajo njihovo količino v telesu, ter nekatere druge dodatke, začeli so tudi s petdnevnim jemanjem protivirusnega zdravila remdesivir. Po podatkih državnega inštituta za zdravje NIH se hudi bolniki s tem zdravilom ob pravočasnem jemanju pozdravijo za trideset odstotkov hitreje, smrtnost pa je z njim za štirideset odstotkov manjša. Predsednik ima 74 let, je moški in prevelike teže, je ocenil dr. Sean Conley, kar vse povečuje tveganje, a je za drugače zelo zdrav »in se počuti, kot da bi že lahko odšel iz bolnišnice.« Ne dobiva dodatnega kisika in je »v zelo dobrem razpoloženju«. Še naprej natančno merijo tudi vse njegove druge telesne funkcije kot srce, ledvice in jetra. Še bolje se po njegovih besedah počuti prva dama Melania, ki ne potrebuje obravnave v bolnišnici. Zdravnik pa je omenil tudi 72 ur po Trumpovi diagnozi, kar je že vzbudili veliko razburjenje med kritičnimi novinarji. To bi namreč pomenilo en dan bolezni več od dosedanjih informacij in s tem morebitno neprevidno širjenje okuženosti. Zdaj je tudi nekdanji guverner New Jerseya Chris
Christie
, ki je Trumpu pomagal pri pripravah na torkovo predsedniško debato, sporočil svojo okuženost, navzočnost virusa pa so odkrili tudi pri številnih udeležencih predstavitve nominiranke za novo vrhovno sodnico Amy Coney Barrett pred tednom dni. Del ameriških medijev zato že dvomi v iskrenost zdravniškega sporočila. Navajajo neimenovani vir iz Bele hiše, da je  predsednikovo stanje zelo zaskrbljujoče in da bo prihodnjih 48 ur odločilnih. B. K. 

15.45 Več okužb med zaposlenimi v UKC Lj

V UKC Ljubljana so zaznali več okužb z novim koronavirusom pri pacientih in zaposlenih. Začasno so omejili delovanje kliničnih oddelkov za žilne bolezni in za pljučne bolezni in alergijo, je UKC Ljubljana zapisal na Twitterju. Delovanje obeh oddelkov bo začasno omejeno, to pomeni, da je najmanj za kak teden ustavljeno sprejemanje novih bolnikov, je poročala TV Slovenija. Na oddelku za žilne bolezni so potrdili šest okužb pri bolnikih, v drugem primeru gre za bolnico, ki pa je imela več tveganih stikov. Koliko je okužb med zaposlenimi, še ugotavljajo. Prav tako ugotavljajo tudi sam izvor okužbe, eden izmed mogočih virov pa je po poročanju televizije bolnik, ki je bil pred sprejemom na zdravljenje v klinični center na testu negativen, poznejši test pa je potrdil okužbo.



15.00 V večstanovanjskih stavbah bodo obvezni razpršilniki za razkuževanje

Vlada je sprejela odlok o namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev razpršilnikov bodo morali zagotoviti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima. Odlok, ki je danes objavljen v uradnem listu, bo začel veljati 7. oktobra. Kot so po petkovi dopisni seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, namestitev razpršilniki opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

13.30 Delno zaprtje Madrida zaradi koronavirusa

V španski prestolnici Madrid od petka zvečer veljajo strogi protikoronski ukrepi, ki jih je uvedla španska vlada kljub nasprotovanju regionalne vlade. Okoli 6,6 milijona prebivalcev Madrida in devetih bližnjih mest ne sme zapustiti brez upravičenega razloga. Ukrep bo veljal najmanj dva tedna.

Mesta bodo lahko prebivalci zapustili le zaradi dela, šolanja ali zdravstvenih in pravnih razlogov. Se pa prebivalci lahko svobodno gibljejo v svojih mestih in ne morajo ostati na svojih domovih, kot je to veljalo med strogo karanteno, ki je bila razglašena v marcu. Oblasti so ob tem prebivalce pozvale, naj se izogibajo nenujnih poti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lokali in restavracije ne smejo več streči gostov po 22. uri, dovoljena pa so zbiranja največ šestih ljudi, poroča BBC. V Madridu so v zadnjih dveh tednih beležili 730 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko so jih drugod po Španiji okoli 300, kar je sicer najvišja stopnja okužb v Evropski uniji, poroča AFP.

11.25 Višja boniteta v koroni

»Bonitetna agencija Moody's Investors Service je 2. oktobra 2020 za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in ji pripisala stabilne obete. Agencija je s tem potrdila, da Slovenija za investitorje tudi v teh zahtevnih časih ostaja zaupanja vredna država. Ker bonitetne agencije v teh časih državam bonitetne ocene nižajo ali ohranjajo, se Slovenija z zvišanjem ocene uvršča med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. Moody's je oceno Slovenije pred tem zadnjič zvišal septembra 2017 na Baa1 in ji takrat pripisal stabilne obete. Obete je spremenil v pozitivne aprila 2019,« so sporočili iz ministrstva za finance.

11.20 Sporočilo iz Severne koreje

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je potrjeno okužen z novim koronavirusom, poslal sporočilo, v katerem mu je zaželel hitro okrevanje, je danes poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

»Izrazil je sočutje s predsednikom in prvo damo. Iskreno upa, da bosta čim prej ozdravela. Verjame, da bosta bolezen zagotovo premagala. Poslal jima je lepe pozdrave,« je navedla KCNA.

Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap je to prvič, da je Kim poslal takšno sporočilo kakšnemu svetovnemu voditelju, ki se je okužil z novim koronavirusom.

10.45 Zaradi pandemije koronavirusa manj nogometnih prestopov

Letošnje poletje je zaznamovalo občutno zmanjšanje prestopov nogometašev, posebej dragih igralcev, za katere bi klubi odšteli 20 milijonov evrov in več, trdijo na nogometnem portalu transfermarkt.de. Ševilni klubi so v času krize bolj previdni z naložbami in so se letos poleti odločali za sposojanje igralcev.

9.00 V Indiji covid-19 zahteval več kot 100.000 življenj

Covid-19 je v Indiji zahteval več kot 100.000 življenj, točneje 100.842, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Indija je tako po ZDA in Braziliji tretja država na svetu po številu smrtnih žrtev covida-19. V državi so doslej potrdili 6,47 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Pričakovati je, da bo v prihodnjih tednih Indija po številu okužb prehitela ZDA, kjer so jih doslej potrdili 7,3 milijona, umrlo pa je skoraj 209.000 bolnikov. Število prebivalcev v Indiji, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, je sicer štirikrat večje od ZDA. So pa v ZDA zabeležili še enkrat večje število mrtvih zaradi covida-19 kot v Indiji, kar vzbuja dvome v indijske uradne podatke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Virolog T. Jacob John je za AFP dejal, da ne vedo, kako zanesljivi so podatki o smrtih v Indiji, saj država nima nadzornega sistema javnega zdravstva, ki bi v realnem času beležil bolezni in smrti.

9.00 Med epidemijo nižja le plača za marec

V Sloveniji je bila v primerjavi s povprečno plačo za februar, zadnjo pred razglasitvijo epidemije covida-19, nižja le povprečna plača za marec, medtem ko so bile povprečne plače za april, maj in junij višje. Povprečna mesečna bruto plača se je v tem obdobju najbolj znižala v dejavnosti gostinstvo, je ugotovil statistični urad.

9.00 Vlada sprejela spremembe glede mask v šolah

Več: Maske niso potrebne za učence, ko so v matičnem oddelku.​

8.55 Vrata po koronski krizi ponovno odpira newyorški muzej Guggenheim

Kot zadnja od velikih newyorških razstavnih hiš bo danes po skoraj sedemmesečnem premoru svoja vrata za obiskovalce odprl muzej Guggenheim. Ob ponovnem odprtju bo muzej v Centralnem parku na Manhattnu med drugim prikazal razstavo abstraktnih ekspresionističnih del in mural ameriškega umetnika iz prve polovice 20. stoletja Jacksona Pollocka.

8.50 Trump v videu zatrdil, da se zelo dobro počuti

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek, preden so ga odpeljali na zdravljenje covida-19 v vojaško bolnišnico Walter Reed v Marylandu, posnel video, v katerem trdi, da se skupaj s prvo damo Melanio Trump zelo dobro počuti. Nenavadno bled Trump se je zahvalil vsem za izjemno podporo.

Preberite še: Tudi predsedniki lahko zbolijo

Video je bil objavljen na twitterju potem ko so Trumpa že odpeljali v bolnišnico. To je bila njegova prva objava na twitterju po skoraj 20 urah, potem ko je v petek zjutraj sporočil, da sta bila njegov in test prve dame Melanie Trump na koronavirus pozitivna.



Med tistimi, ki so Trumpu želeli hitro okrevanje, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je tvitnil, da to ne sme biti strankarski trenutek, ampak ameriški trenutek. Njegova kampanja nekaj časa ne bo objavljala negativnih oglasov o Trumpu. Koliko časa bo to trajalo, bo odvisno tudi od samega Trumpa, če bo med okrevanjem tudi tudi sam dal mir z napadi. Biden namerava svojo kampanjo peljati naprej, vendar za zdaj brez negativnosti, kar bo priložnost, da Američanom razloži svojo vizijo in se pri tem komu tudi zameri. Doslej je bilo namreč dovolj le opozarjanje na to, kar dela Trump.

Njegov zdravnik Sean Conlery je sporočil, da predsednika zdravijo z mešanico protiteles. »Dobil je eno samo 8-gramsko dozo poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron. Dobiva tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevno dozo aspirina in famotidin,« je sporočil zdravnik in zatrdil, da je predsednik sicer malce izčrpan, vendar dobrega duha.

Omenjene mešanice protiteles, ki jo proizvaja Regeneron, regulatorji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še niso odobrili. To pomeni, da gre za eksperimentalno zdravilo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je kasneje sporočila, da Trumpa po posvetu z zdravniki zdravijo s protivirusnim zdravilom remdesivirjem, da pa ne potrebuje dodatnega kisika.

Po besedah Conleryja se prva dama Melania prav tako počuti dobro, razen malce kašlja in glavobola.
Predsedniških pooblastil niso prenesli na podpredsednika ZDA Mika Pencea, čigar test na koronavirus je bil negativen.

Trump namerava voditi državo iz posebnega izvršnega oddelka vojaške bolnišnice Walter Reed, ki je neke vrste bolnišnica v bolnišnici. Zdravniki ga bodo opazovali, medtem pa bo lahko delal naprej. Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše bo predsednik v bolnišnici nekaj dni. Ne, ker bi bilo to potrebno, ampak na priporočilo zdravnika iz obilice previdnosti.

Ameriški mediji poročajo, da je v Beli hiši zavladala prava panika med osebjem, ki se pospešeno testira, kakor tudi vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni v stiku s predsednikom ZDA. Zaposleni so jezni na odgovorne, saj tudi po potrditvi predsednikove okužbe nekateri ne nosijo mask, kot na primer šef kabineta Mark Meadows.

Komentarji: