Tudi Desus in SMC proti obveznemu upokojevanju

Amandmaji PKP7 širijo število upravičencev do dodatka za otroke in novorojenčke, ohranilo bi se lahko financiranje nevladnikov.
Fotografija: Tudi s podporo SMC in Desusa bi lahko poslanci iz predloga sedmega protikoronskega paketa (PKP7) z amandmajem umaknili možnosti odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tudi s podporo SMC in Desusa bi lahko poslanci iz predloga sedmega protikoronskega paketa (PKP7) z amandmajem umaknili možnosti odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Tudi s podporo SMC in Desusa bi lahko poslanci iz predloga sedmega protikoronskega paketa (PKP7) z amandmajem umaknili možnosti odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. Z amandmaji bo predlog PKP7 doživel še nekaj drugih sprememb.

Parlamentarni odbor za finance razpravlja o predlogu PKP7. Vladni predlog predvideva tudi trajno sistemsko spremembo na področju delovnopravne zakonodaje, in sicer daje delodajalcu možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ko ta izpolni pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma pri starosti 60 let in ob 40-letni delovni dobi. V Desusu so vložili amandma, s katerim bi to določbo črtali iz predloga zakona. Podporo temu amandmaju so napovedali tudi v koalicijski SMC. »Odločitev vlade je bila, da pri teh določbah ostaja, tako da napovedujem podporo amandmaju Desusa,« je dejal poslanec SMC Gregor Perič. Tem določbam sicer nasprotujejo tudi sindikati, medtem ko jih podpirajo delodajalci, pa tudi poslanski skupini SDS in NSi, kjer z amandmajem predlagajo odpravnino tem delavcem.

»Ne gre za to, da bi kogar koli prisilno upokojevali. Gre za to, da se za tiste, ki dosežejo starostno pokojnino in polno pokojninsko dobo preveri, ali jih delodajalci potrebujejo ali ne,« je dejal finančni minister Andrej Šircelj.

image_alt
PKP7 bi lahko takoj upokojil 614 zdravnikov in zobozdravnikov


Podporo amandamu Desusa je napovedal tudi poslanec SMC Gregor Perič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Podporo amandamu Desusa je napovedal tudi poslanec SMC Gregor Perič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Ohranitev financiranja nevladnikov?


Kot je bilo razumeti Periča, pa je koalicija dosegla dogovor, da ne bodo prekinili financiranja sklada za nevladne organizacije, ob tem pa ohranjajo predlog povišanja deleža obračunane dohodnine za donacije s pol na en odstotek. Amandma za brisanje določbe, ki ukinja financiranje sklada za nevladne organizacije, sicer predlaga SMC, in ne vse koalicijske stranke.

Šircelj je dejal, da ne bo prejudiciral, kaj se bo pri glasovanju o amandmajih s predlogom teh določb zgodilo.

image_alt
Dodatki za več skupin, hitrejša pomoč podjetjem




 

Širitev števila upravičencev za dodatke


Koalicijski amandmaji – vložile so jih poslanske skupine SDS, NSi in SMC – med drugim 50 evrov enkratnega solidarnostnega dodatka namenjajo staršem otrok, ki so upravičeni do otroškega dodatka, torej ne le tistim, ki so uvrščeni do petega dohodkovnega razreda. Z amandmajem bodo do 500 evrov upravičeni starši za otroka, rojenega od začetka tega leta pa do enega leta po koncu epidemije. Dodatek za nego otroka se med epidemijo povečuje za sto evrov.

Dodaja se, da so do dodatka za neposredno delo s covid-19 bolniki upravičeni tudi dijaki in študenti v višini 30 odstotkov urne postavke osnovnega plačila.

Andrej Šircelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Andrej Šircelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Predlog PKP7 med drugim predvideva tudi dodatke za upokojence, študente, velike družine, verske uslužbence in zaposlene s plačami do dvakratnika minimalne plače. Zagotavlja dodatno likvidnost preko Slovenskega podjetniškega sklada in SID banke za podjetja, nadomestila za prevoznike, podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa, podaljšuje za možnost odloga plačila kreditov za devet mesecev, uvaja sofinanciranje nakupa hitrih testov za podjetja, daje možnost odloga najemnine za poslovne prostore …


Spremembe pri povračilu fiksnih stroškov


PKP7 prinaša spremembe tudi pri državnem povračilu dela fiksnih stroškov. Finančna uprava bo pomoč začela izplačevati z novim letom, dviguje se omejitev pomoči s 1000 na 2000 evrov mesečno za zaposlenega za podjetja, ki jim bodo v zadnjem četrtletju prihodki upadli za več koz 70 odstotkov. Z amandmajem pa bodo podjetja lahko upad prihodkov izračunala tudi glede na povprečno število zaposlenih ali na vrednost opredmetenih osnovnih sredstev brez zemljišč. Tako so iz vpliva na upravičenost pomoči izvzeti prihodki, ki so posledica dodatnega zaposlovanja ali investicij.


Finančni minister Andrej Šircelj je dejal, da je finančni učinek ukrepov v PKP7 med 550 in 600 milijonov evrov. Poslanci bodo zakon na plenarni seji potrjevali jutri.

Preberite še:

Komentarji: