Turke izločili iz razpisa za drugo cev karavanškega predora

Neuradno naj bi bila med razlogi za izločitev neustrezna dokazila. Cengiz naj ne bi predložil vseh potrebnih.
Fotografija: Družba Cengiz İnşaat’a je oddala najcenejšo ponudbo za predor. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Družba Cengiz İnşaat’a je oddala najcenejšo ponudbo za predor. FOTO: Jure Eržen/Delo

Državna revizijska komisija je po neuradnih informacijah Televizije Slovenija turško podjetje Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret izločila iz razpisnega postopka za gradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Razlog naj bi bila med drugim neustrezna dokazila, težavo pa naj bi predstavljala tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju.

Dars je konec julija za izvajalca del za izgradnjo druge cevi karavanškega predora izbral omenjeno turško podjetje, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od ostalih osmih ponudb. Trije neizbrani izvajalci – novogoriški Kolektor CPG, sarajevski Euro-Asfalt in Gorenjska gradbena družba – so nato vložili revizijske zahtevke.
 

Odločanje o pritožbah  že skoraj 60 dni


Kolektor CGP, ki je skupaj z Rikom in turškim Yapi Merkezijem izgradnjo predora ponudil za 109,4 milijona evrov, je zahtevek za revizijo vložil že sredi avgusta. Nekoliko pozneje je zahtevek podala družba Euro-Asfalt iz Sarajeva, ki bi drugo cev predora skupaj s Cestnim podjetjem Ptuj zgradila za 106,3 milijona evrov, tik pred iztekom roka za vložitev pa je prispela še pritožba Gorenjske gradbene družbe in češkega Metrostava, ki sta v skupnem nastopu podala drugo najbolj ugodno ponudbo, in sicer v višini 104,4 milijona evrov.

Državna revizijska komisija o pritožbah odloča že skoraj 60 dni. Za Televizijo Slovenija so sicer pojasnili, da odločitve še niso izdali. Uradno bo objavljena šele, ko bodo o njeni vsebini obveščene vse vpletene strani. Po informacijah televizije bo odločitev znana prihodnji teden.


Pomanjkljiva dokazila


Neuradno naj bi bila med razlogi za izločitev neustrezna dokazila. Cengiz naj ne bi predložil vseh potrebnih dokazil, ki jih morajo imeti odgovorni vodje del na gradbiščih. Težavo naj bi predstavljala tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju.

Če bo komisija res izločila turško ponudbo, bo strokovna komisija Družbe za avtoceste RS (Dars) morala preučiti preostale ponudbe. »Zahtevek za revizijo lahko začetek gradnje zamakne za največ nekaj mesecev, na primer dva ali tri, bistveno pa je, da ne pride do razveljavitve razpisa,« so avgusta izpostavili na Darsu.

Komentarji: